Μ. Κεφάλα: Στηρίζουμε τις γυναίκες και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι καριέρα και οικογένεια συνδυάζονται
Eurokinissi
Eurokinissi

Μ. Κεφάλα: Στηρίζουμε τις γυναίκες και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι καριέρα και οικογένεια συνδυάζονται

«Το επίδομα μητρότητας επεκτάθηκε με τη διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνησή μας πριν από περίπου δύο μήνες σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες» δήλωσε η Μαρία Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στις δηλώσεις της στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, «για πρώτη φορά-δεν ίσχυε πριν-αφού επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από έξι σε εννέα μήνες, θεωρήσαμε χρέος μας να υπάρχει ίση αντιμετώπιση και για τις αγρότισσες, για τις ελεύθερες επαγγελματίες και για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που αποκτούν παιδί. Έτσι λοιπόν και άνοιξε πριν λίγες μέρες, η πλατφόρμα για να μπορέσουν να κάνουν την αίτηση-στο parentalbenefits.dypa.gov.gr της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης–οι νέες μητέρες για να καταβληθεί το επίδομα μητρότητας και σε μη μισθωτές.

Το επίδομα μητρότητας θα είναι ίσο κάθε φορά με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό. Σήμερα δηλαδή που μιλάμε ανέρχεται στα 830 ευρώ και θα είναι για εννέα μήνες περίπου, δηλαδή ένα ποσό των 7.000 ευρώ για κάθε μητέρα με την πλατφόρμα. Και σε αυτά προστίθενται και το επίδομα γέννησης, το οποίο αυξήθηκε από τις 2.000 που ήταν στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, 2.700 και 3.000 για το δεύτερο και τρίτο ανάλογα και 3.500 για τέταρτο παιδί και πάνω».

Ερωτηθείσα τέλος, αν αυτό το μέτρο θα βοηθήσει το δημογραφικό-το οποίο είναι ένα εθνικό ζήτημα πλέον-η κα Κεφάλα σημείωσε το εξής «είναι ένα μέτρο ενίσχυσης της οικογένειας, στήριξης της γυναίκας, γιατί θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στις γυναίκες μέσα από τη δουλειά τους, για όσες τουλάχιστον είναι στη αγορά εργασίας, αλλά και να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας (…).

Το δημογραφικό ζήτημα είναι κάτι ευρύτερο. Είναι ένα εθνικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση και αυτό θα έρθει με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης τέλος Μαΐου που θα είναι έτοιμο το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και την αρμόδια Γενική Γραμματεία. Από εκεί και πέρα όμως, κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό που έχουμε ως στόχο και σκοπό είναι να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια, τις νέες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά εφόσον το επιθυμούν, να τους δώσουμε την επιλογή χωρίς να αφήνουν πίσω μια επαγγελματική εξέλιξη ή μια είσοδο στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να τις στηρίξουμε και θέλουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η καριέρα και η οικογένεια μπορούν να συνδυαστούν».