Α. Λοβέρδος: Η κυβέρνηση επιλήφθηκε του Σκοπιανού με αβυσσαλέα άγνοια

Α. Λοβέρδος: Η κυβέρνηση επιλήφθηκε του Σκοπιανού με αβυσσαλέα άγνοια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι καμία άλλη κυβέρνηση στην ιστορία της Μεταπολίτευσης δεν συνδύασε τέτοια εκφορά δημαγωγίας και εθνικολαϊκισμού, όπως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τόση κυβερνητική αναποτελεσματικότητα.

Ως παράδειγμα ανέδειξε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς από την αρχή του εγχειρήματός σας  επέλεξε συνειδητά έναν μοναχικό και αλαζονικό δρόμο, «χωρίς καμία απόπειρα δημιουργίας ενωτικού κλίματος με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι επιλήφθηκε ενός εθνικού θέματος με αβυσσαλέα άγνοια, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο πιστοποιεί «και μόνο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός συζήτησε για το ενδεχόμενο της χρήσης του ονόματος Ίλιντεν αυτό πιστοποιεί».

«Οφείλατε να γνωρίζετε ότι τα εθνικά θέματα της χώρας έχουν ιστορικό βάθος και ως εκ τούτου συνέχεια. Και είναι τόσο λυπηρό όσο όμως και αδιανόητο ένας πολιτικός να αντιμετωπίζει ως άχθος κάθε εθνικό ζήτημα που συμβαίνει να έχει τις ρίζες του πριν την χρονική αφετηρία της δικής του κυβερνητικής θητείας. Το Σκοπιανό ζήτημα, αυτή η αιχμή γιατί νομίζω θα ήταν βαρύ να το χαρακτηρίσω δηλητήριο, έχει ιστορική και πολυκύμαντη πορεία», προσέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξήγησε τους λόγους που η κοινωνία αντιδρά στη συμφωνία Τσίπρα: «Από συναίσθημα πατριωτισμού, από έχθρα πια προς το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου, αλλά και από το συναίσθημα ταπείνωσης των χρόνων της κρίσης, που σχηματίζει στο μυαλό τη σκέψη: "Ε όχι και οι Σκοπιανοί"!

Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι η συμφωνία περιέχει και κάποια θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα αφενός ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι το καλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα που έθεσε στο τραπέζι ο Νίμιτς και αφετέρου η διαδικασία που τυπικά καθορίστηκε έχει πράγματι εγγυήσεις. Ωστόσο περιέχει και αρνητικά: « Πρώτον υπήρξε η μοναδική συγκυρία να είναι ηγέτης των Σκοπίων ο Ζάεφ και δεύτερον, να έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του 2000 ευνοϊκή συγκυρία σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα».

Τέλος, έστρεψε τα βέλη του προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά παραβιάζονται οι κανόνες της  παγκόσμιας μορφής δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Οι κυβερνήσεις αποφασίζουν ομόφωνα. Μπορεί να διαφωνήσεις αλλά παραιτείσαι και αναλαμβάνεις τα ευτράπελα», είπε κλείνοντας.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία intime news