Κυρ. Μητσοτάκης: Με μισθούς Γενικού Γραμματέα οι αμοιβές διοικητών σε νοσοκομεία και ΔΕΚΟ
(ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Κυρ. Μητσοτάκης: Με μισθούς Γενικού Γραμματέα οι αμοιβές διοικητών σε νοσοκομεία και ΔΕΚΟ

Ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα. Αυτές είναι, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι τέσσερις βασικές λέξεις που περιγράφουν το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις», όπως τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή.

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Διοίκησης το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, των άρθρων και το σύνολό του από τη ΝΔ. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νίκη το καταψήφισαν, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η ψήφισή του αναμένεται την Πέμπτη.

«Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τον σκοπό της αποκομματικοποίησης του κράτους», ανέφερε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019».

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

«Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης περνάει στο ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού ενώ ειδικά για τα νοσοκομεία θα γίνεται συνολική προκήρυξη. Οι αξιολογήσεις μπορούν να προχωρούν ταυτόχρονα από διαφορετικές επιτροπές και όλα τα στάδια ελέγχου θα έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προθεσμίες. «Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων; Πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενό τους και εύλογη εμπειρία για κάποιο διάστημα σε θέσεις ευθύνης. Είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες να επιλέγονται πχ διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. 

Δεν ζητάω ετεροχρονισμένα ευθύνες αλλά είναι παθογένειες δεκαετιών που ισχύουν για όλες τις κυβερνήσεις. Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τον σκοπό της αποκομματικοποίησης του κράτους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα τεστ δεξιοτήτων στους επικεφαλής των τομέων στο Δημόσιο. «Είναι δοκιμασμένη διαδικασία στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα και ήρθε η ώρα να μπει και στο Δημόσιο. Φυσικά, θα υπάρχει και η διαδικασία της συνέντευξης.

Το νομοσχέδιο περιγράφεται με τέσσερις λέξεις: Ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα.

Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on off κριτήρια και σε αυτά θα λαμβάνονται υπόψη οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία. Από εκεί και πέρα ένα διπλό σύστημα μοριοδότησης από τον ΑΣΕΠ με τα τεστ δεξιοτήτων και τη συνέντευξη», πρόσθεσε ενώ είπε ότι οι νέοι διοικητές των οργανισμών του δημοσίου θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και να προσδιορίζουν στόχους και με βάση αυτά θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και θα μπορούν να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας ή να απομακρύνονται σε όσα αποτυγχάνουν σε όσα ανέλαβαν να κάνουν.

Το νομοσχέδιο παραπέμπει στους ικανούς και όχι σε όσους θέλουν να βολευτούν. Καθώς έχουν βαριές ευθύνες και γι' αυτό η διαφάνεια θα ξεκινάει από την αρχή.

Μια μεγάλη προσπάθεια του Δημοσίου να απεξαρτηθεί από κομματικά συμφέροντα και να αποκτήσει ικανά στελέχη. Προσοχή όμως. Με τη σημερινή μεταρρύθμιση, δεν αυτονομείται το κράτος, η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον υπουργό, τον πολιτικό προϊστάμενο. Ο αρμόδιος υπουργός θα επιλέγει από τους τρεις υποψήφιους που έχουν επιλεγεί από τους επτά.

Ο υπουργός θα τους αξιολογεί και θα τους ελέγχει. Με άλλα λόγια εισάγονται η αξιοκρατία και η αξιολόγηση. 

Θέλουμε να κάνουμε ελκυστικότερη την κρατική διοίκηση σε νέους με ικανότητες που δίσταζαν να κάνουν το βήμα, σε αυτούς απευθυνόμαστε. Κάποιοι μπορεί να έρθουν από το εξωτερικό ή άλλοι να είναι από τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι μια αλλαγή παραδείγματος, ένα κράτος που δεν θα είναι πια λάφυρο των κομμάτων και γι' αυτό περέπει να υπάρχει πολιτική λογοδοσία.

Ανατάξαμε την οικονομία παρά τις κρίσεις, ελαφρύναμε τη φορολογία, μειώθηκε το δημόσιο χρέος, αποκτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα, όπως το είχα υποσχεθεί άλλωστε, καθώς επήλθε η κανονικοποίηση. Βελτιώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα με στοχευμένα μέτρα. Η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019. 

Χρέος να ξεριζώσουμε τις παθογένειες και αυτό εξυπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο. 

Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις.

Η σημερινή πρωτοβουλία είναι συνειδητή επιλογή προς την εξυπηρέτηση του πολίτη. Θυμηθείτε το πώς ξεκίνησε το gov.gr, την εκστρατεία του εμβολιασμού, το παράδειγμα του νέου ΕΦΚΑ.

Δεν θα σταθώ στις αστήρικτες κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί κομματισμού και αναξιοκρατίας αλλά και όσα λένε για τη συνέντευξη. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός τρόπος αξιολόγησης προσωπικού χωρίς συνέντευξη και τεστ. Ανάξια σχολιασμού πως οι διοικητές πρέπει να επιλέγονται από το προσωπικό ή τους συνδικαλιστές. Αυτά τα αφήσαμε πίσω.

Γίνεται μια εύλογη κριτική για τις απολαβές που θα είναι χαμηλότερες από τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που γίνεται παντού. Θα αυξήσουμε τις απολαβές στους διοικητές αλλά υπάρχουν και τα μπόνους παραγωγικότητας. Θα αυξήσουμε τις αμοιβές των διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλεις και νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του ΓΓ και αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και για τους διοικητές των μικρότερων δημόσιων οργανισμών

Είναι καιρός ο τόπος να αποκτήσει έναν διοικητικό κορμό σύγχρονο, η αρχή έγινε, η μεταρρύθμιση μας θα έχει αντίκτυπο στους πολίτες και σας καλώ να στηρίξετε το νομοσχέδιο,τουλάχιστον επί της αρχής. 

Δείτε την ομιλία: