Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με τον καθηγητή Ιστορίας Ν. Φέργκιουσον στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρα μας, αλλά από ολόκληρη την ΕΕ».
«Εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει.ότι η Ελλάδα υπέγραψε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με την Ιταλία.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία «είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά στα σύνορά μας. Αφορά σε ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημείωσε ακόμα πως «η ηγεσία της ΕΕ έστειλε τον Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δε μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας. Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη Τουρκία. «Έχουμε καταλήξει ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε. Αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο πρόσβασης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς δικαστηρίου. Η λογική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας».
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως το να λαμβάνει ίσες αποστάσεις από το πρόβλημα δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, όταν υπάρχει μία χώρα που ξεκάθαρα συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό και παράνομο τρόπο.
Κυρ. Μητσοτάκης για lockdown και οικονομία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε επίσης ότι αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα σε lockdown γιατί είδε τι συνέβαινε στην Ιταλία και βρέθηκε μπροστά στην επιλογή ή να περιμένει να δει περισσότερα ή να δράσει γρήγορα. «Τελικά δικαιωθήκαμε και οι πολίτες κατάλαβαν πως σωστά πράξαμε. Είπε επίσης ότι οι άνθρωποι που επέμεναν για το καλό της οικονομίας να μην γίνει lockdown, παραδέχτηκαν τελικά πως αν καθυστερούσαμε οι επιπτώσεις θα ήταν μεγαλύτερες.
Ο πρωθυπουργός είπε πως είναι υπερήφανος για τον ψύχραιμο τρόπο που αντέδρασαν οι πολίτες και επισήμανε πως κυκλοφόρησαν και πολύ λίγες θεωρίες συνωμοσίας.
Τόνισε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία ανοίγει σιγά-σιγά και «γενικά ήταν επιτυχημένη η επιστροφή μας στην κανονικότητα» και επισήμανε πως ακόμα και τις πιο δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας, δεν καλύφθηκε όλη η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Οι κανόνες πρέπει να παραμείνουν, δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός και το πως θα ανοίξει η χώρα στους τουρίστες διαφυλάσσοντας και τους ίδιους και τους Έλληνες.
Θα είναι μια διαφορετική τουριστική χρονιά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και εξήγησε πως όλα γίνονται με προσοχή και σε φάσεις και αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τότε θα αλλάξουν και οι κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, πως θα έρθει φέτος στη χώρα ένας μικρό ποσοστό τουριστών σε σχέση με το 2019 και εξήγησε πως δεν θα επιτραπούν πτήσεις τσάρτερ σε μικρά νησιά που δεν έχουν την κατάλληλη ιατρική υποδομή.
Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε πως ήταν επιτυχία το γεγονός πως τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και τώρα οι Ελλάδα εξαιρείται από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, όπως ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα. Τόνισε επίσης, πως η χώρα μπορεί και βγαίνει με επιτυχία στις αγορές και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και η εργασία, με το πρόγραμμα γέφυρα να συνεχίζεται έως τον Οκτώβριο.
Όλοι υπολόγιζαν, είπε, σε μία ελληνική καταστροφή αλλά αν δει κανείς τους αριθμούς θα εκπλαγεί γιατί τα πάμε καλύτερα από το μέσο όρο της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης, ότι θα πρέπει η ΕΕ να δώσει περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια και αυτά να χρησιμοποιηθούν για να γίνει η οικονομία των κρατών πιο ανθεκτική και πιο δημιουργική. Πρέπει, συνέχισε, αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, είναι μεγάλη ευκαιρία αυτή για την Ελλάδα, για την Ιταλία, την Ισπανία και να πείσουμε όλες τις χώρες πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Είναι αναγκαίο αυτή η πρόταση της Κομισιόν να υιοθετηθεί ως έχει χωρίς αλλαγές, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από το 2008, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αλλά είναι ένα συμμετρικό σοκ που τους επηρέασε όλους και κανείς δεν έχει ανοσία στον ιό. Ακόμα και η Γερμανία ξέρει, τόνισε, πως είναι εξαγωγική δύναμη και χρειάζεται και τις άλλες χώρες και όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την ευρωζώνη χωρίς να έχουμε αδύναμους κρίκους.
Πρέπει όμως, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να πείσουμε τους συμμάχους μας ότι θα διαχειριστούμε σοφά αυτά τα χρήματα, καθώς η Ελλάδα παίρνει επιδοτήσεις εδώ και 40 χρόνια αλλά δεν τα χρησιμοποίησε πάντα σωστά. «Η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την κρίση, το brand name Ελλάδα αποκτά ξανά αξία». Η κρίση ήταν καταλύτης για τολμηρές μεταρρυθμίσεις και την ψηφιοποίηση του κράτους, είπε ο Πρωθυπουργός. «Ο πολίτης εμπιστεύτηκε ξανά το κράτος», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξέφρασε την πεποίθηση πως και η Γερμανία αλλάζει και είπε πως αυτό το πιστώνει στην καγκελάριο Μέρκελ.
Δείτε το βίντεο: