«Φωτισμένο κέντρο πνευματικής προσφοράς, που γίνεται πυξίδα σε έναν κόσμο, που συχνά χάνει τον προσανατολισμό του», χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και υπογράμμισε την «έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός στη διαχρονική του πορεία».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το Άγιο Όρος, διεθνώς αλλά ιδιαίτερα για τους Έλληνες είναι διαχρονικά ένας τόπος «προσωπικής γαλήνης, περισυλλογής και ανάτασης», αλλά ταυτόχρονα «και μία πηγή συλλογικής ελπίδας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο σχεδιασμό για τη δρομολόγηση έργων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ως το 2030 στη μοναστική πολιτεία, τα οποία αφορούν τις υποδομές, τα κειμήλια και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Με σεβασμό, με συγκίνηση, με μεγάλη χαρά σας συναντώ και πάλι εδώ στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στην καρδιά του Αθωνικού Μοναχισμού, έτοιμος ακόμα μία φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του λαού μας, για το τεράστιο έργο το οποίο επιτελείτε», είπε ο πρωθυπουργός και, αφού τόνισε την υπερχιλιετή θρησκευτική, πνευματική και εθνική προσφορά του Άθωνα, πρόσθεσε:
«Γιατί, το Άγιο Όρος, δεν αποτελεί απλά έναν χώρο ιερό, αλλά ένα φωτισμένο κέντρο πνευματικής προσφοράς, που γίνεται πυξίδα, όπως είπατε εξάλλου, σε έναν κόσμο που μοιάζει συχνά να χάνει τον προσανατολισμό του. Και με τον αναστοχασμό του να ηχεί πιο δυνατά από κάθε φωνή και την πίστη του να γίνεται δύναμη για όλους. Και με ένα λόγο, που αποκτά μία ξεχωριστή, μια ιδιαίτερη σημασία στις ταραγμένες μέρες μας. Ιδίως για μας τους Έλληνες ο Άθως υπήρξε ανέκαθεν ένας τόπος προσωπικής γαλήνης, περισυλλογής και ανάτασης. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε και μία πηγή συλλογικής ελπίδας. Για αυτό και η παρουσία μου σήμερα εδώ δηλώνει την έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός σε αυτήν την διαχρονική πορεία του. Ένα μήνυμα, που επαναλαμβάνω, ότι μεταφέρω εδώ και ως πρωθυπουργός αλλά και ως απλός προσκυνητής. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το σχέδιο μας για την σημαντική οικονομική στήριξη των μονών του Αγίου Όρους με 100 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε εξαιρετικά σημαντικά έργα που αφορούν πολλά και διαφορετικά πεδία».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός ο σχεδιασμός αφορά έργα, όπως, η συντήρηση των μονών, η ανάταξή τους μετά τον πρόσφατο σεισμό, η προστασία των κειμηλίων τους, μέχρι και παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της μοναδικής φύσης του Αγίου Όρους και τη διευκόλυνση των χιλιάδων προσκυνητών.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι θα συζητήσει με τους μοναχούς και θέματα «ασφάλειας της περιοχής» και άλλες «προκλήσεις της εποχής μας» και πρόσθεσε:
«Κυρίως όμως, τους δρόμους, μέσα στους οποίους, ο λόγος της αλήθειας και της νηφαλιότητας της Αθωνικής πολιτείας μπορεί να ακουστεί τώρα πιο ισχυρός σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον σύγχυσης και αβεβαιότητας".
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έχει επισκεφθεί το Άγιο Όρος πολλές φορές, «ως πολίτης, ως αρχηγός κόμματος και τώρα ως πρωθυπουργός», και συνέχισε:
«Θέλω λοιπόν να γνωρίζετε, ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας, όπως θα είναι δίπλα και σε όλους τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής και της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζονται. Θα είμαστε δίπλα σας. Αυτό είναι μία θέση την οποία αντιλαμβάνομαι, όχι μόνο ως καθήκον της πολιτείας στην ιστορία και στην παράδοση, αλλά και ως ένα αντίδωρο χρέος στην πνευματικότητα που μας δωρίζει το Περιβόλι της Παναγίας. Επιτρέψτε μου να το πω, το αντιλαμβάνομαι ως μια προσωπική μου ανάγκη».
Η προσφώνηση του πρωτεπιστάτη Αβραάμ
Στην προσφώνησή του ο πρωτεπιστάτης Αβραάμ ευχήθηκε στον πρωθυπουργό, η Παναγία, η προστάτιδα του Αγίου Όρους, «να φωτίζει τας ενεργείας σας και τη διακονία σας προς το κοινό συμφέρον του λαού και της πατρίδος και να καθοδηγεί την πολιτείαν εις οδούς συνεργασίας, δικαιοσύνης και πνευματικής αναγεννήσεως».
Ακολούθησε κέρασμα του πρωθυπουργού και της συνοδείας του στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο, παρουσία των ηγουμένων και των αντιπροσώπων των είκοσι μονών του Αγίου Όρους.
Από την πλευρά του, ο Άγιος Πρώτος Αβραάμ σημείωσε: «Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, εξ ονόματος της Iεράς Kοινότητος, του ανωτάτου διοικητικού οργάνου του ιερού τόπου, της εκκινησομένης εκτάκτως την σήμερον υπό των Αγίων Καθηγουμένων και Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών και πάντων των Αγιορειτών Πατέρων, υποδεχόμεθα μετά χαράς και τιμής εξαιρέτου την υμετέραν εξοχότητα, μετά της εκλεκτής ακολουθίας υμών εν τω πανσέπτω ιερώ ναώ του Πρωτάτου, το πνευματικόν κέντρον της Αγιορείτικης Πολιτείας.
Η παρουσία της ημετέρας εξοχότητος εν τω παλαιφάτω τούτω ιερώ ναώ, ένθα εν τω ιερώ διαφυλάττεται η εφέστιος θαυματουργός εικών της Παναγίας του Άξιον Εστί, αποτελεί δι' ημάς ένδειξη σεβασμού εις το αρχαίον προνομιακό καθεστώς αυτοδιοικήσεως του ιερού αυτού τόπου και αναγνώριση του πνευματικού, ιστορικού και πολιτιστικού ρόλου του Αγίου Όρους εις την ψυχήν του ελληνικού γένους.
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, την στιγμή καθ' ην εις τα πέρατα της γης συνεχίζονται αι τραγικαί συνέπειαι των ενόπλων συγκρούσεων, ως εν τη ομοδόξω Ουκρανία και εν τη Συρία, όπου αι εκκλησίαι και οι πιστοί υφίστανται σκληράς δοκιμασίας, το Άγιον Όρος παραμένει λιμήν καταφυγής αδιαλείπτως προσευχόμενον δια την κατάπαυσιν των πολέμων, δια την θεραπείαν της μισαλλοδοξίας και την επανένθεσιν του ανθρωπίνου προσώπου μέσα εις μίαν ειρηνικήν αναβίωσιν της θεοειδούς αξίας του.
Παραλλήλως, η προσφάτως δημιουργηθείσα κατάστασις περί τω καθεστώτι και τοις προνομίοις της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του θεοβαδίστου Όρους Σινά, ενός από τα σεπτότερα και αρχαιότερα στηρίγματα της Ορθοδοξίας σήμερον εντός ισλαμικού περιβάλλοντος, εγείρει εις ημάς βαθυτάτας ανησυχίας και προβληματισμούς.
Καλούμεν υμάς, ως επικεφαλής της Ελληνικής Κυβερνήσεως, να ενισχύσετε οιανδήποτε πρωτοβουλίαν αποσκοπούσαν εις την διασφάλισιν της μακραίωνος παρουσίας της Ορθοδοξίας εν ταις ανατολικαίς εσχατιές, να μεριμνήσετε δια την προάσπισιν της εκκλησιαστικής ελευθερίας και να στηρίξετε εμπράκτως τη νομολογία της πίστεως εν καιροίς αποστασίας και συγχύσεως.
Εξοχότατε, το Άγιον Όρος απολαμβάνον ενός ιδιοτύπου και μοναδικού υπερχιλιετούς καθεστώτος, τη απαρατρέπτω εγγυήσει του ελληνικού κράτους από των αρχών του 20ου αιώνος έως και σήμερον, δοξάζει την εύφορον και προστάτην αυτού κυρίαν Θεοτόκον και επικαλείται την χάριν και ευλογίαν αυτής εφ' ημάς προσωπικώς και τοις οικείοις και συνεργάτες ημών.
Συγχρόνως δε παρακαλεί και αιτείται μετά σεβασμού όπως εν τη εθνιφόρω αρμοδιότητι ημών και συμφώνως τη βουλήσει του ελληνικού λαού συνεχίσετε εργαζόμενος επ΄ ωφελεία πάντων εν τω πνεύματι των ευαγγελικών επιταγών της ορθοδόξου ημών πίστεως και των ακαταλύτων παραδόσεων του γένους ημών, αι οποίαι επί αιώνας στηρίζουν ιερούς θεσμούς, όπως αυτόν της οικογενείας, ήτοι της εν Χριστώ συζυγίας εν πνεύματι αγάπης και αλληλοπεριχωρήσεως.
Εν κατακλείδι, ευχόμεθα ολοθύμως όπως ο Κύριος της ειρήνης και η Έφορος του αγιωνύμου ημών τόπου Κυρία Θεοτόκος μετά των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων ημών φωτίζει τας ενεργείας σας, ενδυναμεί την διακονία σας προς το κοινό συμφέρον του λαού και της πατρίδος και καθοδηγεί την πολιτείαν εις οδούς ευθαρσίας, δικαιοσύνης και πνευματικής αναγεννήσεως.
Ως ευ παρέστητε, κύριε πρωθυπουργέ».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο της Αθωνικής Πολιτείας, όπου είχε συνάντηση με τους Καθηγούμενους και τους Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών και την Ιερά Επιστασία.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το μουσείο που στεγάζεται στο Ιεροκοινοτικό Μεγάρο. Ακολούθως, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Άγιο Όρος, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί επίσης στις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρας και Ξενοφώντος.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γιώργος.