Κυρ. Μητσοτάκης: Το Κυπριακό κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας

Κυρ. Μητσοτάκης: Το Κυπριακό κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας

Είμαστε προσηλωμένοι στον κοινό στόχο της επανεκκίνησης διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σε δεύτερη ανάρτησή του στο Twitter αναδεικνύει την απόφαση να θεσμοθετηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, επιβεβαιώνοντας τη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν

Νωρίτερα, στις κοινές δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, την πρώτη μετά την εκλογή του νέου Κύπριου Προέδρου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη: «Πράγματι ανέλαβες εν μέσω μεγάλης πολιτικής μεταβλητότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας και Κύπρου» και σημείωσε πως: «Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα βρεθούν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Η παρουσία σου ξεκινά πολύ δυναμικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «στο μεταναστευτικό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των κρατών-μελών πρώτης γραμμής», ενώ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Θέλω να ελπίζω μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και όπως είπε «Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται στην Αθήνα στην πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε:

Διαβάστε ακόμα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν