Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν
Eurokinissi
Eurokinissi

Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν

Με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ξεκίνησε τις κοινές δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, την πρώτη μετά την εκλογή του νέου Κύπριου Προέδρου.

Έτσι αφού του ευχήθηκε καλή δύναμη και αντοχές στο έργο του και του έδωσε «θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή του», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται με βαριά τα σύννεφα της οδύνης. Σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο νέοι της Μεγαλονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε «Οι λαοί μας είναι μαζί και σε αυτή τη δοκιμασία. Διαχρονικά είμαστε δίπλα-δίπλα στην ίδια πλευρά με τα ίδια συναισθήματα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη: «Πράγματι ανέλαβες εν μέσω μεγάλης πολιτικής μεταβλητότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας και Κύπρου» και σημείωσε πως: «Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα βρεθούν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Η παρουσία σου ξεκινά πολύ δυναμικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «στο μεταναστευτικό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των κρατών-μελών πρώτης γραμμής», ενώ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Θέλω να ελπίζω μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο κυπριακό».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και όπως είπε «Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται στην Αθήνα στην πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε:

«Εγγύηση για επίλυσή του (Κυπριακού) η στενή συνεργασία με την ελληνική Δημοκρατία τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο κάτι που έχει καταστήσει τις χώρες μας εγγύηση σταθερότητας στην Ανατολική μεσόγειος. Επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο ΟΗΕ που αποχώρηση στρατευμάτων κατοχής και εφαρμογή κοινοτικού κεκτημένου ΕΕ στην Κύπρο» τόνισε η κα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια τη συνάντησή της με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Ο πρόεδρος την Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση». Υπογράμμισε ακόμη ότι «οφείλουμε όλα τα κράτη πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στους κανόνες να επιλύσουμε διαφορές, να συμπορευτούμε μαζί Ελλάδα – Κύπρος και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή μας. Είμαι εδώ για να συντονίσουμε με την ελληνική κυβέρνηση πώς θα πετύχουμε τους στόχους».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το επίσημο πρόγραμμα επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη ξεκίνησε στις 10:20 το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, το κορυφαίο παράσημο του Τάγματος Του Σωτήρος που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 17:00 της ίδιας μέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος θα του απονείμει το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Πολεμικό Μουσείο, όπου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τους ομνύσαντες τον «Όρκο των Αθηνών» της 7ης Μαρτίου 1953. Στην εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Την Τρίτη, 14 Μαρτίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.