8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να χάσει άπαξ ή σε δύο γύρους

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να χάσει άπαξ ή σε δύο γύρους

Είναι βέβαιο είναι πως στις 26 Μαΐου θα έχουμε εκλογές, τις ευρωεκλογές δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο forum τον Δελφών προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «ο Αλ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να χάσει άπαξ ή σε δύο γύρους». Παράλληλα αποκάλυψε ότι θα στείλει επιστολή στο ΕΛΚ για την αναστολή της συμμετοχής του Όρμπαν σε αυτό ενώ επανέλαβε τη θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε ό,τι αφορά την οικονομία χαρακτήρισε τη μείωση των φόρων «κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας».

Εφ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, στο πλαίσιο του forum των Δελφών, όπου δόθηκε βάρος στην επόμενη ημέρα για τη χώρα και την οικονομία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δέχεται ερωτήσεις που κινούνται στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του πρωθυπουργού την επομένη των εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία που δίδει ο ίδιος στο θέμα της μείωσης των φόρων χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτό το μέτρο ως «κλειδί» για την ανάπτυξη ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λειτουργεί σε βάρος τόσο της μεσαίας τάξης όσο και των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση εξ αιτίας της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων.

Αφήνοντας αιχμές και για τους θεσμούς που έχουν αποδεχτεί αυτή την πολιτική επεσήμανε πως η χώρα για να ανακάμψει χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης των φόρων τόνισε ότι θα γίνει και άμεσα εντούτοις προειδοποίησε ότι ταυτόχρονα θα εφαρμοσθούν αυστηρά μέτρα για τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Υπενθύμισε μάλιστα πως έχει ο ίδιος προειδοποιήσει για το θέμα αυτό λέγοντας πως θα μειώσει τους φόρους από την άλλη όμως οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή θα τους πληρώνουν ή θα υφίστανται τις προβλεπόμενες αυστηρές ποινές.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, χρειάζεται «να είμαστε ρεαλιστές γιατί η χώρα δεν αρκείται στο 2%» και πως οι στόχοι της ΝΔ είναι για 3-4% και αυτό θα επιτευχθεί όχι μόνο από φορολογικές περικοπές αλλά και από αλλού. Μάλιστα, δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για χαμηλότερα πλεονάσματα. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν το 4% είναι ρεαλιστικός στόχος, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως «είναι κρίμα που χάσαμε τρία μακροοικονομικά έτη, με κάτω του μέσου όρου επιδόσεις» και πως χρειάζεται όχι επαναδιαπραγμάτευση αλλά επενδύσεις και δανεισμός στη συνέχεια με καλύτερους όρους.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα περί ακροδεξιάς και στις καταγγελίες από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά και τη συνύπαρξη με τον Όρμπαν στο ΕΛΚ, αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος τη Δευτέρα θα στείλει σχετική επιστολή καλώντας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος να αναστείλουν τη συμμετοχή του έως ότου λάβει μέτρα ανάλογα με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Ε.Ε. 

Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν την ίδια «ευαισθησία» που έχουν απέναντι στον Όρμπαν και απέναντι στον Α. Τσίπρα, ο οποίος δεν διστάζει να κάνε παρεμβάσεις στις δικαιοσύνη, γεγονός που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες.

Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων επανέλαβε τη θέση του για τη γλώσσα και την ταυτότητα, διευκρίνισε για πολλοστή φορά πως καμίας ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί αυτά που δέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως και ο ίδιος θέλει συμφωνία με τη γείτονα χώρα υπό τον όρο όμως ότι αυτή δεν θα αποσταθεροποιεί την Ελλάδα και δεν θα διχάζει του Έλληνες. Επίσης αναφέρθηκε στις κατηγορίες που εξαπολύει η κυβέρνηση για τους πολίτες που αντιδρούν τονίζοντας ότι σε όλες τις διαδηλώσεις η πλειοψηφία των πολιτών δεν προχώρησε και δεν συμμετείχε σε επεισόδια. Διευκρίνισε ακόμη ότι ως πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί κάθε περιθώριο που υπάρχει μετά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών που και ο ίδιος επικαλείται δηλαδή την 26η Μαΐου ανέφερε ότι σε αυτή την ημερομηνία θα γίνουν εκλογές, οι ευρωεκλογές. Ο ίδιος επιθυμεί να γίνουν άμεσα και οι εθνικές εκλογές, καθώς όπως είπε «όσο το νωρίτερα, τόσο το καλύτερο» Μάλιστα, εμφανίστηκε σίγουρος ότι στις εκλογές οι έλληνες πολίτες θα πουν στον Τσίπρα «ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρουμε». Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε στο ότι ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να επιλέξει αν θα χάσει άπαξ ή σε δύο γύρους.

Διαβάστε εδώ σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.