«Κραδασμοί» στη ΔΗΣΥ για τη μια κοινοβουλευτική ομάδα

«Κραδασμοί» στη ΔΗΣΥ για τη μια κοινοβουλευτική ομάδα

Κραδασμοί φαίνεται να προκαλεί στις τάξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά την αποκάλυψη, στη χθεσινή τηλεμαχία, ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν να μην ενοποιηθούν οι ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αφού εκλεγεί νέος αρχηγός.

Οι πρώτες αντιδράσεις «ήρθαν» από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μανιάτη που επίσης είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσει σημείο εσωτερικού πολιτικού διχασμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην αφετηρία και στην εξέλιξη του εγχειρήματος.

«Όταν όλοι μαζί παλεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο, αξιόπιστο κίνημα, ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες;

Δεν είναι σαν να αναιρούν την προσπάθεια στην οποία όλοι συμμετέχουμε;» τόνισε ενώ κατέληξε ότι «Η λύση για την ενότητα είναι μία: ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα».

Θέση πήρε και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης που σε ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι «ο σεβασμός στο αποτέλεσμα της κάλπης προϋποθέτει τον ριζικό μετασχηματισμό της εκπροσώπησης του προοδευτικού χώρου. Είμαστε υπέρ μίας ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα επιχειρήματα για προνόμια που χάνονται από την ενοποίηση στην κοινοβουλευτική παρουσία δεν επαρκούν. Οι πολίτες θα ψηφίσουν για επικεφαλής σε νέο, ενιαίο φορέα. Οι συμφωνίες για το μοίρασμα ρόλων δεν τους αφορούν και δεν τους δεσμεύουν. Η ενοποίηση είναι ένα πρώτο απαραίτητο βήμα».

Τη σκυτάλη πήρε η ΔΗΜΑΡ της οποίας συνεδρίασε η Εκτελεστική της Επιτροπή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση,  οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ πρέπει να ενοποιηθούν αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής, εντός του 2017, σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα. Η συγκρότηση ενιαίας Κ.Ο. θα είναι το πρώτο μεγάλο «σινιάλο» ενότητας μετά την εκλογή επικεφαλής και θα δώσει μία νέα δυναμική στο εγχείρημα, που θα ολοκληρωθεί μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

1.  Στην Δημοκρατική Αριστερά εργαζόμαστε αταλάντευτα για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας και ο οποίος θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας.

Η εκλογή επικεφαλής από τη βάση στις 12 Νοεμβρίου μπορεί να αποτελέσει αναζωογονητική διαδικασία για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Για αυτό καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες με τη συμμετοχή τους να ισχυροποιήσουν το εγχείρημα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων είναι ήδη μία δημοκρατική κατάκτηση, που δεν έχει γίνει σε κανέναν άλλο πολιτικό φορέα στην χώρα μας. Για να υπάρξει ευρύτερη απήχηση και να διαμορφωθεί μαζικό κλίμα στην πορεία προς τις κάλπες είναι απαραίτητο το μήνυμα να είναι καθαρό χωρίς αμφισημίες.

2. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ πρέπει να ενοποιηθούν αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής, εντός του 2017, σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα. Η συγκρότηση ενιαίας Κ.Ο. θα είναι το πρώτο μεγάλο «σινιάλο» ενότητας μετά την εκλογή επικεφαλής και θα δώσει μία νέα δυναμική στο εγχείρημα, που θα ολοκληρωθεί μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα.

3.  Η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας με θεσμοθετημένες τάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαίρως είχαμε καταθέσει την πρόταση η βάση όλης της κεντροαριστεράς να κληθεί να αποφασίσει και για την μορφή του φορέα, με «διπλή κάλπη», μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα. Η υιοθέτηση της πρότασης μας θα συνέβαλε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο στην υπέρβαση των αντιφάσεων που σήμερα εμφανίζονται αλλά και στην διεύρυνση της συμμετοχής στις κάλπες.  

4. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη. Για αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη, μακριά από λογικές διπλών θέσεων και ρόλων.

5. Η ΔΗΜΑΡ είναι απόλυτα προσηλωμένη στην προοπτική ενός μεγάλου προοδευτικού κεντροαριστερού φορέα απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, για να σπάσουμε τους φραγμούς και να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα δίνοντας προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας.