«Κεραυνοί» Κυρ. Μητσοτάκη κατά Α. Τσίπρα στη Βουλή για την ΣΕΚΑΠ

«Κεραυνοί» Κυρ. Μητσοτάκη κατά Α. Τσίπρα στη Βουλή για την ΣΕΚΑΠ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Χρειάστηκε να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής και με τους «κεραυνούς» του να αναγκάσει αρχικά τον Πάνο Καμμένο και αργότερα τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να παραδεχθούν ουσιαστικά ότι η τροπολογία για τη διαγραφή προστίμων από λαθρεμπορία  αφορά μια συγκεκριμένη επιχείρηση: την ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη. Βέβαια, μόλις και οι δύο κατάλαβαν ότι… κινδυνεύουν, αφού οι φωτογραφικές ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι θα ισχύει εφεξής και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στην σημερινή συζήτηση οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φάνηκαν να… κόπτονται για την υγιή επιχειρηματικότητα, την ώρα που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους (φορολογία, κλπ) για το αντίθετο. Εγκάλεσαν ακόμα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι θέλει να κλείσουν οι επιχειρήσεις!

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ουσιαστικά στρίμωξε τον πρωθυπουργό, κατά την πρωτολογία του έκανε λόγο για τροπολογία που «εγείρει πολλά ερωτηματικά καθώς διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο». «Γιατί εν πάση περιπτώσει η τροπολογία γίνεται αποδέκτη χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση», αναφώνησε ο Κυριάκος Μητοτάκης, δίχως προφανώς να πάρει καμία απάντηση. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η κατάσταση είναι απαράδεκτο  αυτό που συμβαίνει στη Βουλή. Μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που επείγονται να γίνουν καθεστώς», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα θυμήθηκε το… παρελθόν, αδυνατώντας να βρει κάποιο επιχείρημα. «Δεν είμαι περισσότερα χρόνια από εσάς σε αυτή την Βουλή όμως ζήσαμε την κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009 και μετά. Ζήσαμε μαζί  τη διακυβέρνηση Σαμαρά που ως πρωθυπουργός δεν ήρθε αν απαντήσει σε μια ερώτηση σε κανένα. Μέ διαδικασίες fasta track  φαστ, πέρασε δεκάδες τροοπολογίες», τόνισε για να παραδεχτεί πάντως ότι «κανείς δεν λέει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ανέφελη».

Πέρασε, δε, και στην αντεπίθεση, προκαλώντας τα γέλια στην Ολομέλεια, όταν εκγάλεσε τη ΝΔ επειδή δεν φρόντισε πρώτη την εν λόγω επιχείρηση. «Πρώτοι εσείς θα έπρεπε να είχατε φροντίσει γιατί υποτίθεται ότι πρώτοι εσείς κόπτεστε για τις επιχειρήσεις», υποστήριξε και μίλησε για βέρτιγκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την 7η Ιουλίου, όπου έκλεισε η πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση. Μάλιστα, ο Α. Τσίπρας στον… παρορμητισμό του δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα.

Απαντώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης ρώτησε εύλογα: Εάν πραγματικά η τροπολογία είχε σκοπό να προστατέψει επενδυτές γιατί έρχεται ως βουλευτική τροπολογία, γιατί δεν την φέρνει ο Υπουργός. Ως εκ τούτου πρότεινε μια συμβιβαστική λύση: να αποσυρθεί η  τροπολογία, εξάλλου δεν είναι επείγουσα, και να κατατεθεί με έκθεση  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να γίνει ξανά η συζήτηση. «Εγείρονται ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να επιμένει στα μισόλογα και τα έωλα επιχειρήματα.

Ένα εξ αυτών ήταν το εξής: Ότι η ΝΔ έχει μετανιώσει και θέλει να  την ψηφίσει!  Το άλλο ήταν ότι ο Κ. Μητσοτάκης κατά τον Α. Τσίπρα «μάλλον πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν έχουν ρόλο στη Βουλή κ δεν πρέπει καταθέτουν τροπολογίες»! Πάντως, έσπευσε να υπερασπιστεί πλήρως την ρύθμιση λέγοντας χαρακτηριστικά: Δεν συμβαίνει σε καμία ευνομούμενη πολιτεία να χρεώνονται πρόστιμα επιχειρηματίες που αφορούν προηγούμενες διοικήσεις. «Ποια είναι η επιχείρηση γιατί δεν τη λέτε και παίζετε κρυφτούλι. Είναι στην Κοζάνη ούτε καν ο βουλευτής δεν είπε το όνομά της», επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ για να το ομολογήσει τελικά εμμέσως ο Π. Καμμένος. «Εκπλήσσομαι από στάση ΝΔ κι επειδή είναι μικρός ο κόσμος θα έλεγα σε βουλευτές της ΝΔ να ρωτήσουν τον κ. Σαββίδη που τον παρακαλούσαν το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ», είπε, αρχικά και λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας το ομολόγησε: «Η τροπολογία είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και μπρος, αφορά βέβαια και τη ΣΕΚΑΠ, δεν το κρύβει κανείς αυτό, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση, επανήλθε στο παρελθόν και στην σκανδαλολογία. «Την ευθύνη της λαθρεμπορίας την έχουν κάποιοι πιο πριν και την χρεοκοπήσανε και κάναν και λαθρεμπόριο», είπε και προανήγγειλε ότι έρχονται δικογραφίες στη Βουλή. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία δεν διαγράφει πρόστιμα («πρόστιμα διαγράφατε εσείς με νυχτερινές τροπολογίες», είπε), ενώ προσέθεσε ότι δεν προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση.

Πυρά και της αντιπολίτευσης κατά Τσίπρα

Τα πυρά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης μίλησε για ένα παράθυρο που ανοίγει η τροπολογία. «Ποιος θα αποφασίζει ποιος θα μπαίνει σε αυτή τη ευεργετική διάταξη; Πρέπει να εξηγηθείτε αλλιώς στην αίθουσα και την κοινωνία δημιουργούνται υποψίες. Ποιος θα τον απαλλάσσει; Δικαστήρια; Η Βουλή; Υπουργός; Ο πρωθυπουργός;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς χαρακτήρισε τον Π. Καμμένο…  «αποκαλυπτικό», και στάθηκε στο γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει το ποσό της διαγραφής. «Ο κ. Καμμένος ήταν αποκαλυπτικός μας είπε για ποια εταιρία και ποιον επιχειρηματία αλλά δεν μας είπε για τι ποσό μιλάμε, γιατί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ χθες στους διαδρόμους μας είπαν για πρόστιμα 38 εκ ευρώ που διαγράφονται», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας «εξήρε» την παρέμβαση Καμμένου και συμπέρανε ότι «επειδή καθίσταται πλέον φωτογραφική είναι πρωτίστως αντισυνταγματική».