Κ. Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όποιος εμφανίζεται να εκπλήσσεται, υποκρίνεται
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κ. Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όποιος εμφανίζεται να εκπλήσσεται, υποκρίνεται

«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι ακριβώς να μην σταματήσει η ροή των χρημάτων προς τους πραγματικούς παραγωγούς», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για το «ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους αγρότες και η επόμενη μέρα για τις αγροτικές ενισχύσεις μετά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που της αναλογεί» αλλά «όποιος συνάδελφος εμφανίζεται να εκπλήσσεται υποκρίνεται» καθώς «θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι αφορά σε ένα ζήτημα που έρχεται από το παρελθόν και δεν αφορά την περίοδο από το 2019 και μετά, που κάποιοι πολιτικά θέλουν να το τοποθετήσουν».

Ο υπουργός, επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι «υπήρχε ένα μοντέλο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ που ήταν σε απόλυτη ανεπάρκεια, σε αδυναμία ελέγχων, σε προβληματική πραγματικότητα; Γιατί αυτά τα κενά ήταν που οδήγησε της Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει το συγκεκριμένο πρόστιμο» σημειώνοντας ότι «οι έλεγχοι αυτοί που οδήγησαν για το συγκεκριμένο στο πρόστιμο ξεκίνησαν το 2019 και οι καταλογισμοί αφορούν την περίοδο από το 2016 έως το 2023 και επειδή μάλιστα υπάρχει επιμερισμός για την περίοδο 2016 - 2019, της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το τμήμα του προστίμου ανέρχεται στα 103 εκατ. ευρώ και είναι λίγο μεγαλύτερο από το πρόστιμο της Ιταλίας που αναφέρατε ως παράδειγμα και μην λέμε ότι για πρώτη φορά μας επιβάλλεται πρόστιμο 415 εκατ. ευρώ όταν την περίοδο 1996-2004 μας είχε επιβληθεί πρόστιμο 680 εκατ. ευρώ ή να ξεχνάμε τα πρόστιμα της δεκαετίας του '80».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι «για το πρόστιμο που μας επιβάλλεται - είναι ένα πρόστιμο που μας έχει επιβληθεί και στο παρελθόν - θα ασκηθεί προσφυγή».

Ο τρόπος «με τον οποίο "πληρώνονται" (εν. αυτά τα πρόστιμα) γίνεται είτε με δημοσιονομική διόρθωση είτε με συμψηφισμό με μελλοντικές εκταμιεύσεις είτε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η δημόσια θέση μας, όπως την έχουμε πει, είναι ότι θα γίνει συμψηφισμός με τις μελλοντικές ενισχύσεις», σημειώνοντας ότι «οι χρηματορροές από τις Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις προφανώς εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά εμείς πιστεύουμε ότι εάν όχι όλο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του προστίμου θα πληρωθεί από τα χρήματα που θα πάρουμε πίσω (εν. από εκείνους που τα εισπράξαν παράνομα) και θα επιστρέψουν στο Ταμείο του Προϋπολογισμού και βεβαίως από τον εξορθολογισμό που θα υπάρξει από εδώ και πέρα του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να υπάρξει ανακατεύθυνση όλων αυτών των ευρωπαϊκών πόρων στους πραγματικούς παραγωγούς».

Απαντώντας στις αμφιβολίες που εκφράζονται για το κατά πόσο μπορούν να εισπραχθούν τα χρήματα αυτά από τους παραγωγούς που τα εισέπραξαν παράνομα, ο υπουργός απάντησε πως «για πρώτη φορά επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ανακτήσαμε 53 εκατομμύρια από 196.000 παραγωγούς για τη λάθος πληρωμή του 2022. Αυτό δεν έγινε άλλη φορά. Έγινε αυτή την τελευταία περίοδο».

«Για εμάς», είπε ο κ. Τσιάρας «είναι πρώτη προτεραιότητα να ανακτηθούν τα χρήματα από αυτούς που τα πήραν παράνομα. Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Ήδη έχει ανακοινωθεί και ήδη γίνεται επεξεργασία λειτουργίας μιας Ομάδας, η οποία θα στελεχώνεται από την Οικονομική Αστυνομία, από την ΑΑΔΕ και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να ανακτήσουμε άμεσα τα χρήματα που κάποιοι φρόντισαν με παράνομο τρόπο να πάρουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό είναι το πρώτο παιδαγωγικό μήνυμα».

Ο υπουργός, προειδοποίησε προς κάθε, όπως είπε, κατεύθυνση ότι «όλοι αυτοί που επιχειρούν να δηλώσουν κάτι ψευδές, θα βρεθούν απέναντι σε σοβαρές ποινικές ευθύνες» και σημείωσε πως «με δική μου απόφαση ανέστειλα την πληρωμή της βιολογικής κτηνοτροφίας και της βιολογικής μελισσοκομίας, για έναν απλούστατο λόγο: γιατί αυτοί οι αριθμοί οι οποίοι παρουσιάζονταν, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ο κ. Τσιάρας, μάλιστα συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι κάποιοι αποχωρούν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και βιολογικής μελισσοκομίας υπό τον φόβο και μόνο των επιτόπιων ελέγχων, που έχουν προαναγγελθεί. Δηλαδή είτε ακυρώνουν τη σύμβαση με τον πιστοποιητικό οργανισμό (που είναι προαπαιτούμενο για την ένταξή τους) είτε λένε ότι αποσύρουν την αίτησή τους!

Επίσης, ο κ. Τσιάρας απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι «η προσπάθεια που κάνουμε είναι ακριβώς να μην σταματήσει η ροή των χρημάτων προς τους πραγματικούς παραγωγούς και εκεί νομίζω πρέπει να εστιάσουμε το σύνολο των προσπαθειών μας» και έθεσε την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ «ως το μεγάλο προσωπικό στοίχημα» γι' αυτό όπως πρόσθεσε αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με την ανάληψή των καθηκόντων του εδώ και ένα χρόνο «με ένα σχέδιο δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέτοντας τον Οργανισμό υπό την επιτήρηση του υπουργείου, ενεργοποιώντας και εντατικοποιώντας ακόμη περισσότερους τους ελέγχους. Ανακτώντας την αρμοδιότητα για την κατάρτιση των βοσκοτοπικών χαρτών, που δεν είχε γίνει επί τέσσερα χρόνια δεν είχε γίνει από τις Περιφέρειες. Προσλαμβάνοντας 100 επιπλέον επιστήμονες μέσω του Προγράμματος ΔΥΠΑ ώστε να ενισχυθεί η ελεγκτική δυνατότητα του Οργανισμού και μεταφέροντας τους στην ΑΑΔΕ που είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται την διαδραστικότητα των ελέγχων, με ένα πληροφοριακό σύστημα για να φτάνουν οι επιδοτήσεις στους παραγωγούς».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «ήδη είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε βήματα για να το αντιμετωπίσουμε» και αυτό «θα το κάνουμε όλοι μαζί γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφορά ένα κόμμα» λέγοντας ότι «εάν κανείς μένει στο γεγονός ότι η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έβγαλε κάποιους διαλόγους, συγκριμένων χρονικών περιόδων νομίζω ότι δεν εκτιμά την πραγματικότητα».

Ακόμη, ο υπουργός, είπε ότι «αυτό το πρόστιμο δεν συνδέεται με τις περιπτώσεις εξαπάτησης που ερευνά σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» αλλά «επιβλήθηκε διότι υπήρξε πλημμελής, ελλιπής εφαρμογή των ευρωπαϊκών Κανονισμών που διέπουν τη χορήγηση των Κοινοτικών Ενισχύσεων και αυτό σίγουρα επηρέαζε την αποτελεσματικότατά του ελεγκτικού μηχανισμού του συγκεκριμένου Οργανισμού».

Ο κ. Τσιάρας, στη δευτερολογία του ανέφερε ότι η εξαπάτηση που υπήρξε στον ΟΠΕΚΕΠΕ από μια ομάδα στελεχών και παραγωγών που αποκαλύπτεται από τη δικογραφία εδράζεται «σε νομοθετικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και «από το 80% από το πρόστιμο της Ελλάδας το 20% αφορά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και ας μην το ξεχνάτε αυτό και λέτε "δεν είμαστε όλοι ίδιοι"».

Εμείς, είπε ο κ. Τσιάρας «το κομμάτι της δικής μας ευθύνης, το έχουμε αναλάβει από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή έκανα γνωστό στη Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο εξυγίανσης» και απορρίπτοντας την πολιτική διελκυστίνδα ανέφερε ότι «η ουσία του θέματος είναι να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να δομήσουμε έναν οργανισμό που ευθύνεται για τις ευρωπαϊκές πληρωμές, με τέτοιο τρόπο ώστε η διαφάνεια και η δικαιοσύνη να μην αφήνει καμία απολύτως αμφισβήτηση σε κανέναν. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους», «να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση. Να λύσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο "ταλανίζει" την παραγωγική Ελλάδα, τους ίδιους τους αγρότες παραγωγούς, τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και 15-20 χρόνια» και «είναι η στιγμή που πρέπει να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο με σωστά παιδαγωγικά μηνύματα και από όλο το πολιτικό σύστημα».

Τέλος, ο υπουργός απέρριψε και το σχόλιο του κ. Χαρίτση ότι «ευτυχώς υπάρχουν δικαστές έστω και εκτός της χώρας μας» λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συστάθηκε επί της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας, της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Από εμένα (εν. ως υπουργού Δικαιοσύνης) και ήταν μια εκκρεμότητα της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για 4 και πλέον χρόνια. Και ότι υπάρχει επιπλέον ένας ελεγκτικός μηχανισμός, που λειτουργεί με εχέγγυα ανεξαρτησίας εκτός της ελληνικής δικαιοσύνης τον σύστησε η Νέα Δημοκρατία».