Κ. Χατζηδάκης: Το ζητούμενο δεν είναι να κατεδαφίσουμε την Ευρώπη

Κ. Χατζηδάκης: Το ζητούμενο δεν είναι να κατεδαφίσουμε την Ευρώπη

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ίδια τη Βρετανία, όσο και για την Ευρώπη εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β'' Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε αντιπρόεδρε, πώς σχολιάζετε το σημερινό αποτέλεσμα στη Βρετανία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα και για τη Βρετανία και για την Ευρώπη;

Απ: Φοβούμαι ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό και για τη Βρετανία και για την Ευρώπη. Για τη Βρετανία θα είναι αρνητικό, διότι ήδη δημιουργούνται οικονομικές αναταράξεις. Επηρεάζεται δυσμενώς η θέση της μέσα στην Ευρώπη, καθώς ήταν γνωστό πως αποτελούσε ένα είδος γέφυρας τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τα κράτη της Κοινοπολιτείας. Επηρεάζεται δυσμενώς η θέση του Σίτι του Λονδίνου και φυσικά έχουν ξεκινήσει ήδη σενάρια για αποσχιστικές τάσεις στη Μεγάλη Βρετανία, Σκωτία, Βόρειος Ιρλανδία. Θα είναι αρνητικό, όμως, και για την υπόλοιπη Ευρώπη διότι έχουμε ένα κουτσούρεμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φεύγει μια πολύ σημαντική χώρα ενισχύονται οι τάσεις εθνικισμού και ευρωσκεπτικισμού και η Ευρώπη θα περάσει σίγουρα από μια περίοδο αναταράξεων που σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι προς όφελός της.

Ερ: Εσείς είσαστε έμπειρος ως προς τα ευρωπαϊκά, βλέπετε να υπάρχει δυνατότητα ανατροπής αυτού του αποτελέσματος; Να υπάρχει κάποια διαδικασία να αλλάξει;

Απ: Νομίζω πως πια είναι αργά για δάκρυα. Όλοι μιλάνε για την επόμενη μέρα. Καταλαβαίνω ότι στην ευρωσκεπτικιστική πλευρά της Βρετανίας υπάρχει μια αντίληψη και η «πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», δηλαδή και εκτός Ευρώπης, αλλά και να έχουμε τα καλά της Ευρώπης. Ακόμα κι αν ήθελε η πλευρά των «27» να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι δεν μπορεί να το κάνει, διότι διαφορετικά θα ανοίξουν οι ορέξεις άλλων ευρωσκεπτικιστών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχουμε ήδη την Ουγγαρία την Πολωνία ενδεχομένως τη Γαλλία της Λεπέν στο μέλλον, όπου μπορεί να παρατηρηθούν τέτοιου είδους κινήσεις άρα φοβούμαι ότι το «διαζύγιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία δεν θα είναι και πολύ βελούδινο.

Ερ: Η Ελλάδα τι ρόλο μπορεί να παίξει και πόσο θα επηρεαστεί η κατάσταση στην Ελλάδα από αυτό το αποτέλεσμα;

Απ: Κατηγορηματικός δεν μπορεί να είναι κανείς καθώς μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Σίγουρα πάντως εάν μιλάμε για δυσμενείς επιπτώσεις στη Βρετανία που είναι ένα ισχυρό, πολύ ισχυρό οικονομικά κράτος, πολύ περισσότερο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα, εάν τυχόν βρεθεί στο περιθώριο της Ευρώπης ή έξω από την Ευρώπη. Διότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν σκέψεις για μια συμμαχία των προθύμων και ικανών να προχωρήσουν μπροστά. Σ΄ αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ένα οικονομικά αδύναμο και προβληματικό κράτος, το οποίο πρέπει να τεθεί στο περιθώριο. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, γιατί δεν είναι το μέλλον της χώρας μας να γίνει απλά και μόνο μια βαλκανική χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, στον πυρήνα της Ευρώπης, και για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με την οικονομική ανασύνταξη της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα, και αυτό δεν θα γίνει με λόγια θα γίνει μόνο με σύστημα και με ρεαλισμό.

Ερ: Λένε πολλοί ότι στην απόφαση αυτή των Βρετανών, νομίζω ότι το είπε περίπου και ο ηγέτης των Εργατικών, επηρέασε η σκληρή πολιτική που επέλεξε η Ευρώπη και που εφαρμόζει το Βερολίνο. Εσείς τι λέτε;

Απ: Η ίδια η Βρετανία ευθύνεται για το ότι δεν ήταν ενεργός παίκτης στην ΕΕ στο βαθμό που θα μπορούσε να ήταν. Είχε μια παρουσία στα θέματα της ενιαίας αγοράς, αλλά είχε αποφασίσει μόνη της να μείνει εκτός ευρώ και εκτός Σένγκεν. Επομένως δεν είναι παράξενο που η Ευρώπη μπάταρε προς τη Γερμανία, αν λάβει κανείς υπόψη του και την οικονομική αδυναμία που έχει τα τελευταία χρόνια η Γαλλία. Εν πάση περιπτώσει, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ευρώπη δεν είναι μια ένωση όπου οι ισχυρότεροι επιβάλλονται στους φτωχότερους. Ούτε είναι ένα τεχνικό πρότζεκτ. Η Ευρώπη είναι ένα πολιτικό πρότζεκτ, που πρέπει να αγγίξει και τα μυαλά και τις καρδιές των Ευρωπαίων. Είναι ένα εγχείρημα που έχει στη βάση του την έννοια της αλληλεγγύης. Χωρίς την αλληλεγγύη και χωρίς μια πραγματική ισοτιμία των κρατών-μελών της ΕΕ το εγχείρημα θα έχει πάρα πολλές δυσκολίες, και θέλω να ελπίσω πως μέσα από αυτές τις αναταράξεις που προκαλεί το βρετανικό δημοψήφισμα θα αντληθούν τα αναγκαία διδάγματα. Διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει ερήμην των Ευρωπαίων.

Ερ. Και δύο τελευταία. Εσείς τι πιστεύετε, πόσο επηρεάζεται τώρα η στρατιωτική -κάπου άκουσα χθες ότι το λέγατε, αν δεν κάνω λάθος-, η στρατιωτική ισχύς της Ευρώπης; Διότι η Βρετανία, μη ξεχνάμε, ήταν η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπετε ότι αδυνατίζει στο σκέλος αυτό της Ευρώπης;

Απ. Η Ευρώπη σίγουρα επηρεάζεται αρνητικά. Δεν είναι ένα μικρό κράτος το οποίο αποχωρεί, αποχωρεί ένα πολύ ισχυρό κράτος, το οποίο έχει παγκόσμια παρουσία και πολύ ισχυρή διπλωματία. Επομένως, υπ'' αυτή την έννοια υπάρχει μία ζημιά για την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια ζημιά για τη Βρετανία. Διότι η παρουσία της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της έδινε μία προστιθέμενη αξία. Το κλείσιμο στον εαυτό της, σε μία εποχή παγκοσμιοποίησης, νομίζω θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές της ίδιας της Βρετανίας.

Ερ. Και το τελευταίο κύριε υπουργέ. Πόσο βλέπετε να επηρεάζεται η νίκη Τράμπ μετά από αυτό το αποτέλεσμα; Γιατί αν δεν κάνω λάθος, έσπευσε να πανηγυρίσει επισήμως σήμερα.

Απ. Πραγματικά είμαι περίεργος να δω πόσο θα κρατήσει το γαϊτανάκι του λαϊκισμού, σε όλες τις προηγμένες πλέον χώρες του κόσμου σχεδόν. Εάν η πολιτική ζωή παραδοθεί στον λαϊκισμό θα έχουμε σίγουρα οπισθοδρόμηση με δυσμενείς συνέπειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη δυσμενέστερες γιατί οι οικονομίες των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι συνδεδεμένες σε σημαντικό βαθμό. Ο λαϊκισμός δεν είναι λύση. Ούτε για την Ευρώπη ούτε για κανένα προηγμένο κράτος. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Και είναι ευθύνη των ηγεσιών, όσων πιστεύουν σε ένα δρόμο λογικής, μετριοπάθειας, ρεαλισμού, είναι ευθύνη τους να μιλήσουν ξεκάθαρα και να έχουν ένα πράγματι ηγετικό ρόλο. Οι ηγεσίες φυσικά έχουν δύο ρόλους: να ακούν τους πολίτες και να μην αγνοούν τα μηνύματά τους, αλλά να δείχνουν με θάρρος τον δρόμο. Νομίζω τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα έλλειμμα ηγεσίας σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο και αυτό το έχουμε πληρώσει.

Ερ. Σε όλους αυτούς στη χώρα μας που έσπευσαν να πανηγυρίζουν και να μιλάνε για χαστούκι στην Ευρώπη της Μέρκελ και του Σόιμπλε τι έχετε να πείτε; 

Απ. Έχω να πω ότι η Ευρώπη έχει χίλια δύο ελαττώματα, η Γερμανία φυσικά έχει κάνει και εκείνη αρκετά λάθη. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να κατεδαφίσουμε την Ευρώπη αλλά να αφήσουμε μία καλύτερη Ευρώπη. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η πίεση από τα μνημόνια να μας οδηγήσει στο δόγμα «πονάει δόντι κόβει κεφάλι». Διότι αυτό θα ήταν μία προσέγγιση αυτοτιμωρίας. Δεν μας αξίζει να τιμωρηθούμε ακόμη περισσότερο. Αυτό που μας αξίζει είναι ένα καλύτερο μέλλον μέσα από μία καλύτερη Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ