Με 177 «ναι» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό στην προσπάθεια να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στις αθρόες προσελεύσεις μεταναστών.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, αφορά στην τρίμηνη αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου σε μετανάστες.
Σύμφωνα με την τροπολογία:
- Αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής
- Η διάταξη ισχύει από την κατάθεση στη Βουλή και για χρονικό διάστημα 3 μηνών
- Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το χρονικό διάστημα δύναται να συντέμνεται.
Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα καταψηφίστηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας από την πλειοψηφία, ενώ στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.
Πλεύρης: Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, άσκησε σφοδρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στήριξαν την τροπολογία για την αναστολή παροχής ασύλου, ξεκαθαρίζοντας ότι «μόνο χθες από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα οι 495 ήταν άντρες και 16 γυναίκες. Τέλος, το παραμύθι με τις μωρομάνες».
Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε».
«Εμείς τι λέμε: κάνουμε αναστολή της κατάθεσης αίτησης ασύλου και ενεργοποίηση της άμεσης επιστροφής. Όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία οι επιστροφές. Ωστόσο, εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε σήμα προς όσους περιμένουν στη Λιβύη “ελάτε στην Κρήτη να σας φιλοξενήσουμε στις δομές μας, να κάνετε αίτηση ασύλου και μετά να κάνετε βόλτες στην Ελλάδα”», πρόσθεσε ο υπουργός.
Καταλήγοντας, ο κ. Πλεύρης σχολίασε την επιλογή του ΚΚΕ να μιλήσει για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης. «Μου έκανε εντύπωση. Μας είπε το ΚΚΕ για παραβίαση Σύμβασης Γενεύης. Η Σύμβαση της Γενεύης έγινε για να προστατεύει τον κόσμο που έφευγε από τη Σοβιετική Ένωση, ήθελαν να την κοπανήσουν. Μου προκαλεί εντύπωση που το επικαλείται το ΚΚΕ».
Βολουδάκη: Εθνικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε την υβριδική εισβολή στην Κρήτη
Ταυτόχρονα, την τροπολογία για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, σχολίασε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «υβριδική εισβολή» και ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι «εθνικό καθήκον».
Ειδικότερα, η κ. Βολουδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα, υποστήριξε ότι «η χώρα μας δέχεται μια υβριδική εισβολή από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα. Η τροπολογία αυτή δεν είναι κάτι νέο – έχει προηγούμενο, το 2020 στον Έβρο, όταν και είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ», απαντώντας στην κριτική κομμάτων και θεσμικών παραγόντων όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επίσης, κ. Βολουδάκη υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των αφίξεων δεν προέρχεται μόνο από εμπόλεμες χώρες: «Έρχονται από Σουδάν, Σομαλία, Αφγανιστάν, αλλά και από Αίγυπτο και Πακιστάν. Η πλειοψηφία είναι Αιγύπτιοι», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις αιτιάσεις για γενική αναστολή ασύλου, διευκρίνισε: «Αφορά μόνο όσους φτάνουν με πλωτά μέσα στην Κρήτη από τη Βόρεια Αφρική. Υπάρχει γεωγραφικός και χρονικός προσδιορισμός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ενημερωθεί».
Για την τύχη των ανθρώπων αυτών είπε: «Δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου, άρα θα επιστρέφονται άμεσα – είτε στη χώρα προέλευσης είτε στη χώρα καταγωγής τους, όπως το Τομπρούκ ή η Αίγυπτος».
Αναφερόμενη στις αργές διαδικασίες ασύλου, ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση επιδιώκει να τις αποφύγει, καθώς: «Αν υποβληθεί αίτηση ασύλου, ακολουθούν ένσταση, νέα αίτηση, παραθυράκια και ο χρόνος παραμονής αυξάνεται σημαντικά».
Σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης για τη διαχείριση των αυξημένων ροών στη Κρήτη
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αντικείμενο τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη.
στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, συμμετείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης.
Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για την θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Ο υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, επανέλαβε την ανάγκη στενού συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε πως η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο διαχείρισης χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και ισομερή κατανομή ευθυνών.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί σοβαρότητα, θεσμική συνεργασία και προνοητικότητα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκ των υστέρων. Χρειάζονται λύσεις που να προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό και να τιμούν την ιστορία και τον ρόλο της Κρήτης».
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε ενημέρωση για τη δημιουργία κατάλληλης δομής υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κρήτη, η οποία θα πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές ανθρώπινης φιλοξενίας, χωρίς - σε αυτή τη φάση - να προσδιορίζεται ο χαρακτήρας ή η χρονική διάρκεια λειτουργίας της.
Από την πλευρά τόσο του αρμόδιου υπουργού κ. Πλεύρη, όσο και του κ. Κεφαλογιάννη, τονίστηκε ότι το φαινόμενο της αυξημένης πίεσης στις ακτές της Κρήτης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από διεθνή κυκλώματα, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς σε Ιταλία, Ισπανία, Βαλτική, ή ακόμη και στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο.
Το υπουργείο σημειώνει ότι η απάντηση της χώρας παραμένει σταθερή: εθνική στρατηγική, θεσμικός συντονισμός και πλήρης αποτροπή κάθε απόπειρας εκμετάλλευσης του φαινομένου.
Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της συστηματικής χρηματοδοτικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα σίτισης, φιλοξενίας και διαχείρισης των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη.
Γερμανία: Παρακολουθούμε την εξέλιξη, είμαστε σε επαφή με την Ελλάδα
Την εξέλιξη του μεταναστευτικού ρεύματος από τη Λιβύη προς την Ελλάδα παρακολουθεί το Βερολίνο, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείο Εσωτερικών.
«Παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα και είμαστε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και με την Ελλάδα, σε διάφορα επίπεδα», απάντησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Κοκ στην ερώτηση της ΕΡΤ, για το στάδιο της ενημέρωσης της γερμανικής κυβέρνησης και την εκτίμησή της για το θέμα.
Με αφορμή και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild με δηλώσεις του πρωθυπουργού, η Γερμανίδα εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ερώτηση, εάν η νέα έξαρση του κύματος προσφύγων από την ανατολική Λιβύη, η γερμανική κυβέρνηση θα επιμείνει στην εντατικοποίηση των επιστροφών προσφύγων που έχουν καταγραφεί και πήραν άσυλο στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι «αυτό είναι το μεγάλο θέμα του υπουργού, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στη μεταναστευτική πολιτική με στόχο να αυστηροποιηθεί το κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και να βελτιωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».
Δεν είναι όμως σε θέση να πει, πως θα εκφραστεί αυτό ακριβώς στην περίπτωση της Ελλάδας.
Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ συγκάλεσε «συνάντηση-κορυφής» στο χειμερινό θέρετρο «Τσούκσπίτσε» της Βαυαρίας με τους ομολόγους του Αυστρίας, Γαλλίας, Δανίας, Πολωνίας, Τσεχίας με θέμα την αυστηροποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη συνάντηση αυτή δεν θα συμμετάσχουν άλλες χώρες πρώτης γραμμής του προσφυγικού, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν μόνον οι υπουργοί όμορων χωρών της Γερμανίας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι τα προβλήματα από την εντατικοποίηση των συνοριακών ελέγχων και άμεσων επιστροφών από τα σύνορα που εφαρμόζει η νέα γερμανική κυβέρνηση από τον περασμένο Μάιο.
Νέα αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη
Εντωμεταξύ, ο Μάρκους Λάμερτ ανακοίνωσε νέα αποστολή της αντιπροσωπείας της Ομάδας Ευρώπη στη Λιβύη για τη συνέχιση της επίσκεψης.
H ιδέα είναι να συνεργαστούμε με τους φορείς και στις δύο πλευρές, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν», δήλωσε ο Μάρκους Λάμερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, σχετικά με τα σχέδια της Ομάδας Ευρώπης και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.
Ερωτώμενος για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με το μεταναστευτικό και για ένα πιθανό σχέδιο συναντήσεων στη Λιβύη από την Ομάδα Ευρώπης, δήλωσε:
«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές με τη Λιβύη και την προσέγγιση της Ομάδας Ευρώπη, μεταξύ άλλων με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ομάδας Ευρώπη στη Λιβύη για τη συνέχιση της επίσκεψης».
Σε ερώτηση αν οι συναντήσεις περιλαμβάνουν και τη Βεγγάζη, εκτός από την Τρίπολη όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές, απάντησε ότι στόχος είναι «επαφές και με τις δύο πλευρές».