Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Βήμα-βήμα κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θέλει το κόμμα του να υιοθετήσει υψηλούς τόνους σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, καθώς εκτιμά ότι οι επικοινωνιακές κορώνες δε βοηθούν κανέναν.
Παρόλαυτα στη ΝΔ δεν πρόκειται να «κάτσουν με σταυρωμένα χέρια» δίνοντας την αίσθηση του παρακολουθητή των εξελίξεων.
Με μία δήλωση που αφήνει σαφώς «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών τους και ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο της απόρριψης, εφόσον η πρόταση δε θα είναι ικανοποιητική για το σκοπιανό.
«Μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Την ίδια ώρα σε «γλωσσικές» ασκήσεις ισορροπίας προχωρά ο Πάνος Καμμένος, καθώς φαίνεται πως ο υπουργός Άμυνας δεν έχει αποφασίσει «με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει» σε σχέση με την στάση του κόμματός του για το ζήτημα της ονομασίας.
Η τοποθέτησή του στο εθνικό συμβούλιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποτέλεσε για τον ίδιο μία ακόμα άσκηση ισορροπίας, αφού στόχος του ήταν να συνδυάσει την σύμπλευσή του με τον Αλέξη Τσίπρα από την μία και τη διαχρονική στάση των ΑΝΕΛ περί μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» από την άλλη.
«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο "Μακεδονία”. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε. Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία» τόνισε ο κ. Καμμένος ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου.
Όπως φαίνεται λοιπόν ο υπουργός Άμυνας δείχνει να επιλέγει μία «παραλλαγή» της θέσης, η οποία χωρίς αμφιβολία όλα τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε πυλώνα της κομματικής του δραστηριότητας και είχε αποφέρει στους ΑΝΕΛ σημαντικά εκλογικά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Καμμένος, κινούμενος πάνω σε τεντωμένο σχοινί, φαίνεται πως πλέον προτάσσει το «ΟΧΙ» στον ελληνικό όρο «Μακεδονία», αφήνοντας παράθυρο για ο,τιδήποτε άλλο. Η αρχή αυτής της λεπτής μεν αλλά ευδιάκριτης δε μετατόπισης του προέδρου των ΑΝΕΛ είχε ήδη φανεί στη δήλωση που είχε κάνει έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στις 4 Ιανουαρίου.
«Ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι μια πάγια εθνική θέση, επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου». Η συγκεκριμένη φράση και ειδικά το σημείο «ελληνικός όρος» έστελνε το μήνυμα πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ίσως να αποδεχόταν τελικά τον όρο «Μακεδονία» ενδεχομένως με μία σλάβικη κατάληξη ή όπως μάθαμε από τον Πάνο Καμμένο, κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου των ΑΝΕΛ, μέσα από σλαβικούς όρους.
Τι όμως είναι αυτό που μπορεί να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη αυτής της νέας στρατηγικής εκ μέρους του κυβερνητικού εταίρου; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Όμως συνέβη κάτι που πιθανόν έχει «μετρήσει» για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για τη δημόσια και ισχυρή παρέμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδας, όπου οι Ιεράρχες τάχθηκαν ξεκάθαρα εναντίον κάθε χρήσης του όρου «Μακεδονία». Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστεί την στενή σχέση που έχει ο Πάνος Καμμένος με την εκκλησία διαχρονικά τότε ίσως έχουμε μία εξήγηση.