Με μια πρόταση, που βρισκόταν στο τραπέζι ως επιλογή, αλλά παίζοντας το «χαρτί» του αιφνιδιασμού, χωρίς να αναμένει την επόμενη κίνηση της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική πλειοψηφία προχωρά τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση αιτήματος για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα βάλει στο μικροσκόπιο τα πεπραγμένα του οργανισμού, από το 1998 έως σήμερα.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως πρώτη σαφή στόχευση, η κυβέρνηση στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ να μην κληθεί να ακολουθήσει τις κινήσεις της αντιπολίτευσης - που έχει εδώ και ημέρες προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης για σύσταση Προανακριτικής, βάζοντας στο «κάδρο» τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη - αλλά, αντίθετα με όσα έγιναν στην υπόθεση των Τεμπών, να είναι εκείνη που κινεί τα νήματα για τη διερεύνηση ευθυνών, δείχνοντας εμπράκτως τη βούλησή της να ριχτεί άπλετο φως.
Δεύτερον, η κίνηση αυτή, μπορεί να ερμηνευτεί και ως συνέχεια των πρωτοβουλιών, που έχουν αναληφθεί για την εξυγίανση του οργανισμού και η διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας στις επιδοτήσεις από εδώ και στο εξής, όπως η υπαγωγή του στην ΑΑΔΕ.
Τρίτον, με την κίνηση αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, από το 1998, όταν ιδρύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έως σήμερα, βασιζόμενο στα δισεκατομμύρια των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα, βάζοντας ουσιαστικά στη θέση των «υπόλογων» μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους έως τώρα κατηγορεί για μικροκομματικές σκοπιμότητες στη διαχείριση της υπόθεσης.
Η κυβέρνηση βάζει δύο άξονες στην αιτιολόγηση της πρότασής της. Πρώτα απ’ όλα, υιοθετεί την πλειοψηφούσα άποψη και στην κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονική και ευθύνη φέρουν όλοι οι κυβερνώντες των τελευταίων σχεδόν τριάντα ετών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, διαμηνύεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη, για όλη αυτή την περίοδο. Όπως σημειώνεται, η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διανέμει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 645.000 παραγωγούς ετησίως, έχει οδηγήσει στην επιβολή προστίμων, ύψους άνω των 2,7 δισ. ευρώ, επομένως τα προβλήματα και τα κενά δεν εντοπίζονται μόνο την τελευταία εξαετία.
Σύμφωνα με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Εξεταστική Επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει τις πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, τις προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και την ανταπόκρισή που υπήρξε, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Η επιτροπή θα ελέγξει ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος, τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου και τις σχέσεις του με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.
Στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής θα βρεθεί και η περίπτωση της «τεχνικής λύσης», που καθιερώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, όπως λέει η κυβέρνηση, ακολουθήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία από τη ΝΔ, ούσα διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων.
Τέλος, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι έως τώρα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις ούτε καν για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα.
Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας απερρίφθη, όπως ήταν αναμενόμενο, από την αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για υπεκφυγή και υποκρισία, με την κυβέρνηση να απαντά ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών, χωρίς, ωστόσο, να περιορίζεται σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
«Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποκλείει κανέναν από καμία ευθύνη, δεν συγκαλύπτει τίποτα» ήταν η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξουν το πολιτικό θάρρος και να αποδεχθούν τη διερεύνηση και των δικών τους ευθυνών, όπως κάνει η κυβέρνηση.
Η κίνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για εξεταστική, επιταχύνει και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε προαναγγείλει δια στόματος Νίκου Ανδρουλάκη το αίτημα για Προανακριτική, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να το έχει πράξει έως τώρα.
Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν, μάλιστα, την καθυστέρηση αυτή στην έλλειψη επαρκών στοιχείων, που θα αιτιολογούν την απόδοση ποινικών ευθυνών στους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη.