Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και τα «χαρακώματα» του ΣΥΡΙΖΑ

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και τα «χαρακώματα» του ΣΥΡΙΖΑ

Με βασικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και την ψηφιοποίηση του κράτους και με κεντρικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων η κυβέρνηση προωθεί την μεταρρυθμιστική της ατζέντα.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ προσφεύγει στη λογική των χαρακωμάτων και την πλειοδοσία υποσχέσεων επιστρέφοντας στη λογική του προγράμματος Θεσσαλονίκης.

Η ψήφιση του εργασιακού σε συνδυασμό με την προώθηση σειράς δράσεως άμεσα συνδεδεμένων με την ψηφιοποίηση του κράτους και κυρίως με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που εγκρίθηκα από την Κομισιόν δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή το προεκλογικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Το τέλος της πανδημίας, υπό την αίρεση πάντα ενός 4ου κύματος που δύναται να αποφευχθεί μέσω του τείχους ανοσίας που δημιουργούν οι εμβολιασμοί, έχει φέρει το Μέγαρο Μαξίμου αντιμέτωπο με την ανάγκη αλλαγής σελίδας στη χώρα.

Μια μάχη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει στέλνοντας και τα ανάλογα μηνύματα στο υπουργικό του συμβούλιο, αλλά και πρόσφατα στο κόμμα (κατά την τελευταία συνεδρίαση του διαγραμματειακού της ΝΔ).

«Η κυβέρνηση, σήμερα, έχει πολύ σημαντική αποδοχή και αντοχή» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «Έχει μία αναγνώριση που υπερβαίνει τα κομματικά όρια. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας καθησυχάζει, γιατί όσο σημειώνονται επιτυχίες τόσο πολλαπλασιάζονται και οι προσδοκίες.

Και τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ήταν τόσο πυκνά σε αποτελέσματα που οι πολίτες τα θεωρούν περίπου δεδομένα και έτσι επιτεύγματα πρόσφατα μπορεί να φαντάζουν ήδη μακρινά και φυσικά οι προσδοκίες των πολιτών συνέχεια αυξάνονται» για να καταλήξει:

«Έχουμε, λοιπόν, ένα σημαντικό χρέος να κεφαλαιοποιήσουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη θεμελιώνοντας το έργο της κυβέρνησης στη συνείδηση του πολίτη. Και σε αυτόν τον διαρκή αγώνα να αναμετρηθούμε, όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, ως προς τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από μας».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο κα αναμένεται να επανέλθει σε αυτό που προγραμματίζεται πιθανότητα για την προσεχή Τετάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την καθημερινότητα του πολίτη τις νέες συνθήκες και τις αλλαγές προς την νέα εποχή δρομολογούνται παρεμβάσεις με άξονα τη συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το κράτος όπως η μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών και η παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της Δημόσιας Διοίκησης προσανατολισμένων στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στόχος των αλλαγών η βελτίωση της ζωής των νέων, των γυναικών (μέσω της δημιουργίας μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης δεδομένων για την ισότητα και τις διακρίσεις, πιστοποίησης και βράβευσης), ηλικιωμένων, και αγροτών, αλλά και των διευκολύνσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεως μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 2 δισ. Ευρώ.

Ως προς τα άτομα με αναπηρίες προωθείται η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, της ανεξάρτητης διαβίωσης, της απασχόλησης και της προσχολικής παρέμβασης σε άτομα και παιδιά με αναπηρία διαφόρων κατηγοριών (κινητικά προβλήματα, αισθητήρια προβλήματα, αυτισμός), ενώ παράλληλα τίθεται επί τάπητος και το θέμα της ενίσχυσης της διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων με την παροχή ίσων ευκαιριών.

Η άλλη... όψη

Στον αντίποδα της προσπάθειας που μπαίνει στις ράγες προς υλοποίησης ενός σχεδίου που φέρνει την Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής βρίσκεται η άλλη πλευρά, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει την καταστροφολογία ως βασικό πολιτικό αντεπιχείρημα χωρίς πρόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα όσα μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει η Κουμουνδούρου ως προγραμματικό σχέδιο ανά τομέα όπως η υγεία, η ανάπτυξη και η εργασία βρίσκονται στο πλαίσιο της λογικής της πλειοδοσίας, όπως ακριβώς συνέβη την περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 με αποκορύφωμα το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αρκεί να σημειωθεί ως παράδειγμα το πρόγραμμα για την Υγεία που παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και το οποίο αποδομήθηκε από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Υγείας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για αυταπάτες και για αλήθειες που πρέπει να λέγονται από ένα κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει τη χώρα. Μάλιστα ακόμη και για τις προσλήψεις που τάζει το κόμμα του αναρωτήθηκε που θα βρεθούν τα χρήματα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει και στο εργασιακό με τον επικεφαλής του να φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε πλειοδοτικές ανακοινώσεις υποσχόμενες μέχρι και 7ωρη εργασία αλλά και αυξήσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη ακύρωση όλων των άρθρων που αφορούν στους συνδικαλιστές και τα κεκτημένα τους.

Ταυτόχρονα η Κουμουνδούρου διαμορφώνει και το κινηματικής λογικής σχέδιο δράσης που δρομολογεί για τον Σεπτέμβριο θέλοντας να συνδυάσει τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, την φύλαξη, την επικείμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με την επανέναρξη κινητοποιήσεων για το εργασιακό που θα έχει μπει ήδη σε λειτουργία ειδικά στο σκέλος που αφορά τον ρόλο και τη δράση των επαγγελματιών συνδικαλιστών.

Ουσιαστικά επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τη λογική του πεζοδρομίου παρά το γεγονός πως ακόμη και σήμερα οι πολίτες δείχνουν να γυρνούν την πλάτη. Και βάζοντας άθελά του στο προσκήνιο το διακύβευμα που το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη θέσει περί προοδευτικότητας και συντηρητισμού.