Η May ζητάει περίοδο χάριτος δύο ετών μετά το Brexit

Η May ζητάει περίοδο χάριτος δύο ετών μετά το Brexit

Την πεποίθησή της ότι ΕΕ και Βρετανία θα φτάσουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μετά το Brexit, εξέφρασε η Βρετανή πρωθυπουργός κατά την στη Φλορεντία όπου και περιέγραψε το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών.

Η Th.May διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της δεν επιθυμεί να ζημιωθούν τα έθνη της ΕΕ κατά τη διαδικασία του Brexit και για τον λόγο αυτό επανέλαβε ότι η Βρετανία θα τιμήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Η Th. May τόνισε ότι επιθυμεί να παραμείνουν οι υπήκοοι της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι ένας από τους στόχους της είναι να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους. Η Βρετανή πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κοινή δέσμευση για ελεύθερο εμπόριο και πρόσθεσε ότι θέλει να αποφύγει τις τριβές στο διασυνοριακό εμπόριο.

Η Βρετανία θέλει να παραμείνει στενή φίλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε σήμερα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνοντας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι "προς το συμφέρον όλων".

«Διανύουμε μια νέα και κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε η Τh.May.«Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και να γίνει ένα έθνος που συναλλάσσεται με ελευθερία με όλον τον κόσμο, ικανό να χαράξει μόνο του τον δρόμο του στον κόσμο. Για πολλούς είναι μια συναρπαστική εποχή γεμάτη υποσχέσεις. Για άλλους είναι ανησυχητική. Εγώ κοιτάζω προς τα εμπρός με αισιοδοξία", πρόσθεσε.

«Θα σχεδιάσουμε μια συμφωνία που θα σέβεται τόσο τους κανόνες της ΕΕ όσο και τη θέληση των Βρετανών πολιτών. Άλλωστε η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και η ΕΕ και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας».

Στη συνέχεια η Th. May τόνισε ότι δεν προσποιείται πως μπορεί να έχει όλα τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα, αλλά θέλει να βρει μια νέα ισορροπία."Το ερώτημα δεν είναι πώς θα προσεγγίσουμε τους κανονισμούς. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε όταν μια πλευρά θέλει να κάνει αλλαγές", επεσήμανε. 

Όσον αφορά την ενιαία αγορά και την πρόσβαση σε αυτήν, η Βρετανή πρωθυπουργός "κατανοεί ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες" και τόνισε ότι οι δύο πλευρές δεν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους "έχοντας μπροστά τους μια λευκή κόλλα χαρτί". Το ζήτημα, όπως υποστήριξε, είναι "τι θα κάνουμε όταν μία πλευρά θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές των κανονιστικών αρχών.

«Διατηρούμε την δέσμευσή μας για τη διεθνή ασφάλεια»

Η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι "με κανέναν τρόπο αποκήρυξη της δέσμευσής μας προς τη διεθνή ασφάλεια", τόνισε. Η απόφαση αυτή ήταν "μια διακήρυξη για το πώς θέλουν οι Βρετανοί να λειτουργεί η δημοκρατία". Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ ουδέποτε έγινε αντιληπτή από τους Βρετανούς ως "αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ιστορίας μας".

Παρ'' όλ΄ αυτά, η αποχώρηση "δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον ένα υπερήφανο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών", συμπλήρωσε.

Η Βρετανή πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις ήταν "σκληρές" αλλά είπε ότι έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος. "Αν οι συνομιλίες για το Brexit αποτύχουν, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που αντιτίθενται στις αξίες μας", τόνισε.

«Η ΕΕ έχει δεχτεί κάποιες από τις απαιτήσεις μας»

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε η Th. May ανέφερε ότι υπάρχουν απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ευρώπη. «Αυτή είναι η διαπραγμάτευση, μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια νέα εταιρική σχέση. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ένα σπουδαίο μέλλον και για τις δύο πλευρές», τόνισε η Th. May.

«Μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά την έξοδο από την ΕΕ»

Διαψεύδοντας πληροφορία βρετανικής εφημερίδας, που ανέφερε ότι το Brexit ενδέχεται να έλθει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, η Τheresa May επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειo θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ τον Μάρτιο του 2019. Εξήγησε όμως ότι μια συμφωνία για τη μελλοντική εταιρική σχέση της χώρας της με την ΕΕ "θα χρειαστεί χρόνο" μέχρι να επικυρωθεί. Για τον λόγο αυτό πρότεινε να υπάρξει μια "μεταβατική περίοδος" δύο ετών, οι λεπτομέρειες της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η May είπε ότι κατά την περίοδο αυτή η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και ότι οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα παραμείνουν εν ισχύ, ώστε να διασφαλιστεί μια "ομαλή" έξοδος. "Η περίοδος εφαρμογής θα ήταν προς το συμφέρον μας", είπε χαρακτηριστικά.