Η... «διαβολοβδομάδα» της κυβέρνησης

Η... «διαβολοβδομάδα» της κυβέρνησης

Του Γιάννη Σιδέρη

Καυτή η εβδομάδα που μπήκε για την κυβέρνηση, θα δοκιμάσει τις επιλογές της, την ικανότητα του κυβερνάν, του σχεδιάζειν, του διαπραγματεύεσθαι, σε όλα τα επίπεδα, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα που θα ισοσταθμίσουν  τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πρωθυπουργός επαίρετο ότι με σκληρή διαπραγμάτευση οι θέσεις για τους πλειστηριασμούς προσέγγιζαν τις ελληνικές θέσεις στα όρια της αξίας των  ακινήτων και του εισοδήματος των πολιτών.

Ωστόσο, Κυριακή βράδυ, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το οικονομικό ρεπορτάζ μετέδιδε ότι μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων, αγκάθια παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και η προστασία πρώτης κατοικίας, ενώ δεν είχε κλείσει η συμφωνία από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων όπως η τιμές στα γενόσημα και τα φάρμακα.

Εξ΄ αυτού παρέμενε αμφίβολη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα έκανε το αποφασιστικό «νεύμα», προκειμένου να εκταμιευτεί η πολυαναμενόμενη υπο-δόση των 2 δισ., αλλά και των 10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενθαρρυντική πάντως είναι η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, νωρίς το βράδυ της Κυριακής ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη καθώς υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Πέραν αυτών οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στη χώρα μας όλη την εβδομάδα, προκειμένου να συνδράμουν –εν ουσία να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές- για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Γιώργου  Κατρούγκαλου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου Ασφαλιστικού, ουσιαστικά να τους μεταφέρει τα… θλιβερά μαντάτα!. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη επίσκεψη, όπου η Πολιτική Γραμματεία ήταν εμπλουτισμένη με τα στελέχη του τμήματος Εργατικής Πολιτικής, υπήρξε κατήφεια και δυσαρέσκεια ενώ κάποιοι σύντροφοι τον επέκριναν για την σύνθεση της «επιτροπής Σοφών», που ασχολήθηκε με το Ασφαλιστικό, καθώς η σύνθεση των μελών της αντανακλούσε τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» προηγούμενων κυβερνήσεων, και σε αυτή δεν απεικονιζόταν η πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ηλεκτρισμός»  στην Κοινωνία

Τα εσωτερικά προβλήματα δεν άπτονται μόνο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Το δεύτερο εσωτερικό πρόβλημα είναι το ηλεκτρισμένο κλίμα στην κοινωνία, που οδηγεί σε βίαιες ενέργειες είτε αυτές εκφράζονται από την επίθεση χρυσαυγιτών κατά του βουλευτή  της ΝΔ κ. Κουμουτσάκου, είτε από  επιθέσεις πολιτών  κατά βουλευτών της ΧΑ. Θα μπορούσε αυτά να αποτελούν μεμονωμένα επεισόδια, αλλά η συγκυρία είναι κρίσιμη.

Αύριο  είναι η επέτειος της 17 Νοέμβρη, παραδοσιακή ευκαιρία δημιουργίας εκτρόπων στο παρελθόν, και η κυβέρνηση τρέμει το ενδεχόμενο παρόμοιων ταραχών, πολύ περισσότερο που κάποια τμήματα της νεολαίας ενδέχεται να ασπαστούν την λογική της μετωπικής ρήξης, δεδομένου και το μανιφέστου Ρωμανού – αν και αυτός καλούσε σε έκρηξη για «Μαύρο Δεκέμβρη», στη μνήμη  του «συντρόφου του», όπως τον ονομάζει, Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ούτως ή άλλως η επέτειος Γρηγορόπουλου είναι περίπου τρεις εβδομάδες μετά, οπότε η αστυνομία προετοιμάζει συνολικό σχέδιο διαρκείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν.

Ως κερασάκι της ηλεκτρισμένης κοινωνικής ατμόσφαιρας, η «Πρωτοβουλία Αγροτών» έχει αναγγείλει συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 18, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας  για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ο Τσίπρας στην Τουρκία 

Ωστόσο η εβδομάδα  έχει και θέματα εξωτερικής πολιτικής, αρκετά ζέοντα: Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία και στην  συνέχεια στην Άγκυρα. Πέραν των δημοσίων σχέσεων (θα παρακολουθήσει μαζί με τον Νταβούτογλου φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη), πέραν και των ανθρώπινων στιγμών, οι οποίες μάλλον θα έχουν, δικαίως, το συγκινησιακό τους τμήμα στα κανάλια (ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στο Φανάρι το σπίτι του παππού και της γιαγιάς του Γιώργου και Ελένης  Βεϊτη – αναγκάστηκαν  να έρθουν στην Ελλάδα με τον διωγμό των Ελλήνων από την Πόλη), πέραν αυτών ο κ. Τσίπρας θα έχει συζητήσεις με τους κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου  για το προσφυγικό.

Θέμα αιχμής με την Ελλάδα να έχει καθυστερήσει αδικαιολογήτως την ενασχόλησή της με αυτό, παρότι μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων, στην περίπτωση που οι κεντροευρωπαϊκές και βόρειες χώρες συνεχίσουν να κλείνουν τα σύνορά τους, όπως ήδη έχουν αρχισει κάποιες από αυτές.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τη δυστυχία των προσφύγων. Ο ένας στόχος λογικός. Ζήτησε χρήματα από την ΕΕ, και θα πάρει 3 δις, προκειμένου να διευκολυνθεί στην διαβίωση των άνω των 2 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που ζουν στο έδαφός της. Ο έτερος στόχος, που μας αφορά άμεσα, η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και άνοιγμα κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων αυτών που παραμένουν κλειστά , καθώς δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς την κυπριακή δημοκρατία. 

Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργηθούν hot spots υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων στο  τουρκικό έδαφος. Ωστόσο δραστηριοποιήθηκε με αδιανόητη καθυστέρηση, όταν ήδη 600 χιλιάδες έχουν διέλθει το ελληνικό έδαφος, επειδή προφανώς δεν κατανόησε το εκρηκτικό μέγεθος του προβλήματος. Το αίτημα είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμο, δεν υπάρχουν φίλιες δυνάμεις υποστήριξης,  αφ' ης στιγμής ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι πρώτα θα πρέπει να δημιουργηθούν τα hot spots  σε Ελλάδα και Ιταλία και... μετά θα εξετασθεί το ελληνικό αίτημα. Εν πολλοίς χαμένη υπόθεση δηλαδή.

 

Διαβάστε Περισσότερα