Η Αναθεώρηση βάζει δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Η Αναθεώρηση βάζει δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ

Ήταν αυτονόητο πως η κυβέρνηση θα ενέτασσε την Αναθεώρηση του Συντάγματος στο πολιτικό της οπλοστάσιο. Στην πολιτική όταν έχεις όπλα τα χρησιμοποιείς την κατάλληλη στιγμή. Δύο είναι τα προς αναθεώρηση άρθρα τα οποία θα προκαλέσουν συζητήσεις, ζυμώσεις, αντιδικίες και πιθανόν να επηρεάσουν, έστω οριακά, το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναφέρομαι στο γνωστό άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και το άρθρο 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα έχει ουσιαστική αξία, του άρθρου 103 μάλλον όχι, διότι πρόνοιες για την άρση της μονιμότητας υπάρχουν και στο ισχύον Σύνταγμα, απλώς δεν εφαρμόζονται.

Η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της δε θα έχει κανένα πρόβλημα. Θα πει ένα πανηγυρικό «όχι» και θα δώσει ένα αγώνα για την τιμή των όπλων στους δρόμους και τις πλατείες με τις γνωστές κουρασμένες φυσιογνωμίες των συνδικαλιστών. Νομίζω πως αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση και δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τα κόμματα της Αριστεράς τις προτάσεις της.

Στόχος της θα είναι πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ του οποίου οι ψήφοι χρειάζονται για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών από την πρώτη ψηφοφορία στην παρούσα βουλή, ώστε στην επόμενη, που θα απαιτηθούν 150 ψήφοι η κατάσταση να είναι πιο εύκολη. Η λογική λέει πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα αρνηθεί να εξουσιοδοτήσει εν λευκώ, στην πρώτη φάση, την κυβέρνηση για την αναθεώρηση των δύο αυτών άρθρων. Θα αφήσει ανοικτό το ζήτημα για την επόμενη βουλή, επάνω στη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας». Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχει στο εσωτερικό του μια σημαντική εκσυγχρονιστική τάση που δε θα ήθελε να αφήσει στην κυβέρνηση το μονοπώλιο του εκσυγχρονισμού.

Επί πλέον, είναι δεδομένο πως και η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ ζητώντας από την ηγεσία του να πάρει μια ξεκάθαρη θέση: με την άρνηση της Αριστεράς ή με

τον εκσυγχρονισμό των θεσμών; Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει παρόμοιο ερώτημα στο ΠΑΣΟΚ στην αντεστραμμένη του μορφή. Δηλαδή, η ηγετική ομάδα γύρω από τον Ν. Ανδρουλάκη θα δεχθεί αμφίπλευρες πιέσεις επάνω στο ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, πιέσεις που θα εσωτερικευθούν και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εκεί μέσα υπάρχει μια ισχυρή τάση που προσβλέπει σε συνεργασία με την Αριστερά και μια άλλη, μικρότερη αλλά υπολογίσιμη, που δε θα έβλεπε αρνητικά τη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτές οι δύο αντιτιθέμενες τάσεις ενδεχομένως να συγκρουστούν στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός με την αναθεώρηση θα αρπάξει την ευκαιρία, πολιτικά και επικοινωνιακά, να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά το εκσυγχρονιστικό προφίλ του. Συγχρόνως θα βάλει στην προεκλογική ατζέντα και την αναθεώρηση ζητώντας από τους πολίτες την όσο το δυνατόν πιο αυξημένη πλειοψηφία. Είναι επόμενο όταν προηγείσαι με 15 μονάδες να έχεις και την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων, ορίζοντας τους όρους και το πεδίο της αναμέτρησης.