«Η Αγία Ουρσούλη, οι 11.000 παρθένες» και οι… offshore της κοκαΐνης

«Η Αγία Ουρσούλη, οι 11.000 παρθένες» και οι… offshore της κοκαΐνης

Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αντίκριζε τα μαγευτικά νησιά στη θάλασσα της Καραϊβικής και τους έδινε το όνομα της Αγίας Ουρσούλης αλλά και τον 11.000 παρθένων που μαρτύρησαν μαζί της δεν φανταζόταν πως κάποια ημέρα ο παράδεισος αυτός θα μετατρέπονταν σε… φορολογικό με χιλιάδες offshore που πέραν της λειτουργικότητας για ορισμένους τομείς της οικονομίας θα κάλυπταν και εγκλήματα, όπως αυτό της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η ονομασία που δόθηκε στο ένα κομμάτι των νήσων της Αγίας Ουρσούλης και των 11.000 παρθένων (το άλλο είναι οι Αμερικάνικες Παρθένες Νήσοι), βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της έρευνας που αφορά στην κολομβιανή κοκαΐνη, η οποία μεταφέρεται μέσω της Βενεζουέλας του Μαδούρο σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους.

Η σύλληψη του Αλεξ Σάαμπ, του «τραπεζίτη» του Νικολάς Μαδούρο δείχνει να έχει προσανατολίσει σε συγκεκριμένους τομείς της έρευνας των αρμοδίων αρχών που συνεργάζονται και οι οποίοι προέρχονται από τέσσερις ηπείρους (μεταξύ αυτών και η Ευρώπη) ειδικά μετά την εξαφάνιση ενός στενού του συνεργάτη αλλά και την ανακάλυψη μιας τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης, αξίας 200 εκατ. δολαρίων στα χέρια αξιωματούχου των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Αστυνομικοί στη βίλα του Άλεξ Σααμπ

Η εμπλοκή του με offshore εταιρείες (στο σύμπλεγμα των νησιών και ειδικά στην Τορτόλα το κεντρικό νησί, στους οποίου την πρωτεύουσα είναι εγγεγραμμένες πάνω από 750.000) και οι επαφές του, που ανιχνεύονται με δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες οι οποίοι εξειδικεύονται στη δημιουργία και λειτουργία τέτοιων εταιρειών, έχουν φέρει συγκεκριμένα στοιχεία που συνδέουν τη δράση του με τον εκπρόσωπο του Νικολάς Μαδούρο αλλά και με άλλους επιχειρηματίες που κινούνται στο περιβάλλον του βενεζουελάνου προέδρου.

Η αναζήτηση του χρήματος μέσα από τον δαιδαλώδη ιστό των ανά την υφήλιο υπεράκτιων εταιρειών καθίσταται δύσκολη. Εν τούτοι κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να πιστοποιηθεί για παράδειγμα, σε ελβετικές τράπεζες ένας σημαντικός αριθμός λογαριασμών ύψους 10,1 δισ. ευρώ που συνδέονται με το καθεστώς της Βενεζουέλας.

Το ποσό αυτό θεωρείται ένα κόμματι του παζλ στο οποίο έχουν εμπλακεί από πολιτικά πρόσωπα μέχρι και κόμματα που υποστηρίχθηκαν αρχικά από τον ιδρυτή του Τσαβισμού στη λατινική χώρα και αξιοποιήθηκαν ενεργά από τον συνεχιστή του, τον Νικολάς Μαδούρο στο πλαίσιο της ανάδειξης και διάδοσής των ιδεών της μπολιβοριανής επανάστασης και της ανάδειξης του… σοσιαλισμού ως κυρίαρχης ιδεολογίας ανά τον κόσμο.

Επί της ουσίας όμως οδήγησε στη δημιουργία ενός τεραστίου κυκλώματος ακόμη και αν κάποιοι πίστεψαν αρχικά στην ιδέα της ανάδειξης του σοσιαλισμού αφού στο τέλος ενεπλάκησαν στη διαχείριση χρημάτων που προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες.

Ακόμη και αν η κοκαΐνη δεν εντάχθηκε στον τρόπο απόκτησης μεριδίων, τόσο η υπόθεση του χρυσού της Βενεζουέλας όσο και του πετρελαίου αποτελούν επίσης προϊόντα που προέρχονται από την αφαίμαξη και πλήρη εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού.

Το Brexit και η αναστάτωση στην Ευρώπη…

Οι βρετανικές παρθένοι νήσοι ήρθαν στο προσκήνιο και μέσα από το… Brexit. Όσο η Βρετανία αποτελούσε μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης είχε και τη δύναμη να παρεμβαίνει προκειμένου να παραμένουν στο καθεστώς της απουσίας ελέγχου των υπεράκτιων εταιρειών. Το ίδιο συνέβαινε και με τα νησιά Κέυμαν αλλά και με άλλους φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται κάτω από τη βρετανική σημαία.

Το Βrexit άλλαξε τα δεδομένα και η Ε.Ε. δείχνει αποφασισμένη να θέσει οριστικά στη λεγόμενη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τις νήσους που βρίσκονται υπό την βρετανική σημαία από το 2001.

Αυτό δείχνει να προκαλεί αναταραχή. Ήδη η πρώτη προειδοποίηση για τα Κέυμαν οδήγησε σε μια ανακατανομή της δραστηριότητας στο χώρο των offshore. Η προειδοποίηση για εξελίξεις στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους σε συνδυασμό με τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσει τον κύκλο που αφορά στον Νικολάς Μαδούρο και τα έσοδα από προϊόντα εγκλήματος τα οποία έχουν ταυτιστεί με χρηματοδοτήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως του ISIS και της Μπόκο Χαράμ, έχει προκαλέσει μεγάλη κινητικότητα στις μεταφορές εδρών και αλλαγές εταιρειών.

Αυτές είναι ακριβώς και οι κινήσεις που αναμένουν οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να χαράξουν έναν πιο ακριβή οδικό χάρτη για την διακίνησης των χρημάτων που αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μεγάλη διασπορά.

Η στάση Μπάιντεν

Πριν ακόμη εκλεγεί στη θέση του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει το στίγμα του σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει έναντι καθεστώτων όπως αυτό του Νικολάς Μαδούρο. Μετά τη νίκη του υπήρξαν οι πρώτες συναντήσεις για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική και τα Αραβικά Εμιράτα.

Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν ήταν άλλωστε σαφές και την προηγούμενη εβδομάδα όταν εκπρόσωπός του τόνισε με έμφαση πως δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση και συνεννόηση με τον Νικολάς Μαδούρο τον οποίο οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμο πρόεδρο. Μια πράξη στην οποία ναι μεν είχε προχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμως αλλά ανεπισήμως διατηρούσε ανοιχτές γραμμές και μέσω του κοινού φίλου που ακούει στο όνομα Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σφίγγουν τον κλοίο προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τί θα επακολουθήσει είναι άγνωστο. Εξαρτάται δε από τον τρόπο που θα το χειριστούν οι ΗΠΑ αλλά και το τι επιδιώκουν κυβερνήσεις άλλων χωρών.