Χρ. Ταραντίλης: Έρευνα και καινοτομία για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη

Χρ. Ταραντίλης: Έρευνα και καινοτομία για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη

Ολοήμερη επίσκεψη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) πραγματοποίησε ο Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει τον τελευταίο χρόνο με στόχο την ανάδειξη του έργου της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας και την καταγραφή προτάσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Αρχικά ο κ. Ταραντίλης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθ. Φ. Μάρης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Γ. Μπρούφας, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθ. Μ. Γρηγορίου, και η Καθ. Μ. Μιχαλοπούλου, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης. Ο κ. Ταραντίλης επισκέφθηκε τη Σχολή Επιστημών Υγείας, και συγκεκριμένα το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Από τις συνομιλίες που είχε με τους Προέδρους των δύο τμημάτων, με μέλη του διδακτικού προσωπικού και ερευνητές του πανεπιστημίου, προέκυψε ότι η έρευνα που διεξάγεται στο ίδρυμα παράγει υψηλού επιπέδου αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να μετασχηματιστούν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Εξίσου ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η έντονη ερευνητική δραστηριότητα του ΔΠΘ έδωσε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τη δυνατότητα για υπερσύγχρονο εξοπλισμό προς όφελος του πολίτη.

Στη συνέχεια, μεταβαίνοντας στην Ξάνθη ο κ. Ταραντίλης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δράσεις της πανεπιστημιακής θερμοκοιτίδας Thinc, που ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό την ανάπτυξη και επιτυχία εκκολαπτόμενων εταιρειών καινοτομίας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρέχοντας συμβουλευτική, νομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη, δικτύωση και προώθηση για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων.

Επιπλέον, ενημερώθηκε για τον Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Κόμβο Καινοτομίας DiGi AgriFood, όπου το ΔΠΘ συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος και συντονιστής στο θεματικό πεδίο της Αγροδιατροφής, επιδιώκοντας την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας και την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τη στοχευμένη περιφερειακή ανάπτυξη και τη διατήρηση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας είχε ακόμη συνομιλίες με ερευνητές -καθηγητές που παρουσίασαν σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα και με ιδρυτές εταιρειών τεχνοβλαστών του ΔΠΘ (spin-off). Τα παραδείγματα αυτά αναδεικνύουν τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια, ιδίως μετά την ψήφιση των διατάξεων που καθόρισαν το θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, δηλαδή τις εταιρείες επιχειρηματικής αξιοποίησης της πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύχθηκε εντός ενός ερευνητικού ιδρύματος.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως η «Περιφερειακή Αριστεία» και το «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ», συνέβαλε στη διατήρηση και την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στη Θράκη – μια περιοχή με έντονο δημογραφικό πρόβλημα – πιστοποιώντας ότι η έρευνα και η καινοτομία δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον του πανεπιστημίου αλλά και συνολικά για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.