Του Γιάννη Σιδέρη
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ξαναχτύπησε με αφορμή το Σκοπιανό, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει απεκδύσει το θέμα από την μέγιστη εθνική διακινδύνευσή του, και το χρησιμοποιεί ως Δούρειο Ίππο για μικροπολιτικούς σκοπούς, ήτοι να προσπελάσει τα τείχη των κομμάτων, να τα διεμβολίσει εκ των έσω, δημιουργώντας τους ρηγματώσεις.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια τακτική αποδεκτή για θέματα εσωτερικής σημασίας, έστω και μείζονος, αλλά αποβαίνει εγκληματική όταν αξιοποιεί τα ευαίσθητα εθνικά θέματα. Ο εφέντης Νίκος (δεν είναι απαξιωτική η προσφώνηση, απορρέει από την ιδιότητά του, ότι είναι ο απόλυτος άρχων της εξωτερικής μας πολιτικής. Το Μέγαρο Μαξίμου, μη έχον γνώση επί των εθνικών θεμάτων - οι ένοικοί του θεωρούσαν ως εθνικιστική την ενασχόληση με αυτά - του έχει εναποθέσει εν λευκώ όλη την βεντάλια της εξωτερικής πολιτικής), χθες ξαναχτύπησε:
Με συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm, επανέλαβε την, κατ΄ ουσίαν, εμπρηστική του δήλωση, ότι για το θέμα της ονομασίας στη Βουλή θα ψηφίσουν βουλευτές και όχι κόμματα, γιατί... «δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη δημοκρατία, όπου είναι επτά κόμματα και τα τέσσερα να συμφωνούνε. Στην δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή θα υπάρξει – γιατί η πρόταση της κυβέρνησης για το όνομα των Σκοπίων θα είναι εξαιρετικά καλή».
Ευτελής κουτοπόνηρη τακτική, που επικαλείται το γράμμα του κανονισμού της Βουλής, το οποίο κυρίως δεν σέβεται καν το κόμμα του. Έχει δεσμεύσει τους βουλευτές, εάν διαφωνήσουν σε μία θέση του ή καταψηφίσουν ένα νόμο, εάν αποστασιοποιηθούν ή διαγραφούν, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους – προς δόξαν φυσικά της ανεξαρτησίας της βουλευτικής ψήφου, που θυμήθηκε ο κ. Κοτζιάς.
Στην ίδια συνέντευξη ωστόσο αντιφάσκει, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο σύγκλισης του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Μα αφού δεν ψηφίσουν κόμματα αλλά βουλευτές (τα οποία κόμματα να θυμίσουμε είναι θεσμός της Δημοκρατίας), προς τι η σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών; Να συναινέσουν σε τι; Να παράσχουν τη θετική ψήφο τους στην κυβερνητική πρόταση ως απλοί βουλευτές; Και αφού είναι καλή η κυβερνητική πρόταση, γιατί δεν την παρουσιάζει; Σαφώς τα εθνικά θέματα δεν είναι για μαζική κατανάλωση, αλλά εδώ πρόκειται για μια απλή ονομασία.
Η επίκληση της ανεξαρτησίας των βουλευτών έναντι των κομμάτων τους αποσκοπεί στο να βοηθήσει να αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις, καθώς στο θέμα της ονομασίας υπάρχει πολυσπερμία απόψεων στο εσωτερικό των κομμάτων (της δημοκρατικής αντιπολίτευσης εννοείται. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει συμπαγής ομοφωνία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί από πάντα, υπερηφάνως, ονόμαζαν τα Σκόπια «Μακεδονία», καθότι ούλτρα «διεθνιστές»).
Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι κάποιοι από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, όχι βεβαίως ο Πάνος. Περιέργως στο Μαξίμου δεν ανησυχούν, παρά τις ηρωικές δηλώσεις του - ίσως γιατί ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία - θα αποδεχθεί τελικά την άποψη της πλειοψηφίας σε ένα ενδεχόμενο συμβούλιο αρχηγών. Τους ανησυχούν κυρίως οι πελταστές της εθνικοφροσύνης στις τάξεις του μικρού Δεξιού εταίρου, που μπορεί να στερήσουν με την ψήφο τους την πλειοψηφία.
Φυσικά η κυβέρνηση θα βρει δεκανίκια. Ήδη ο βουλευτής του Ποταμιού (νυν του Κινήματος Αλλαγής), Σπύρος Δανέλλης απάντησε αβίαστα και χωρίς περιστροφή, ότι θα ψηφίσει ενδεχόμενη κυβερνητική πρόταση που θα ονομάζει τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (το κόμμα του έχει διαφορετική θέση).
Σε αυτούς απευθύνεται ο Νίκος Κοτζιάς, αυτούς θέλει να απενοχοποιήσει, όχι στα κόμματά τους, αλλά στην κοινή γνώμη. Να τους παρουσιάσει ως αυτόφωτες ελεύθερες προσωπικότητες που - δήθεν - δεν είναι κομματικά φερέφωνα, που έχουν προσωπική άποψη, την οποία και υποστηρίζουν γενναίως. Η στόχευση δεν αφορά κυρίως αυτό καθ΄ εαυτό το Σκοπιανό. Απλώς υποδαυλίζει την εκδήλωση απείθειας προς τις αποφάσεις των αρχηγών των κομμάτων.
Πάντως ο κ. Κοτζιάς είπε και μια αλήθεια, για την περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία: «Ε, 25 χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε και άλλα δύο».
Είναι μια αλήθεια που δεν την κατανοούν όσοι εκ των βουλευτών στυλ Δανέλλη, δείχνουν ακατανόητη πρεμούρα επίλυσης του ονόματος εδώ και τώρα, γιατί είναι, λέει, ευκαιρία. Ευκαιρία σαφώς είναι για τα Σκόπια, ή Ελλάδα δεν έχει λόγο να βιαστεί, καθώς πέραν του ονόματος, υπάρχουν βασικά επίδικα θέματα, όπως αυτά του αλυτρωτισμού. Και αυτά συναρτώνται και με το όνομα.
Και κυρίως, δεν έχουν λόγο να βιαστούν, δημιουργώντας προβλήματα στα κόμματά τους προς χάριν του ΣΥΡΙΖΑ.
Φωτογραφία: Intime News