Γιατί δεν μεταβάλλεται το πολιτικό σκηνικό
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί δεν μεταβάλλεται το πολιτικό σκηνικό

Η αλήθεια των αριθμών, όσο αποκρουστική ή έωλη αν θεωρείται από τα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης, τα φέρνει αντιμέτωπα με τον καθρέφτη της σκληρής πραγματικότητας των επιλογών τους, μέσα από τις φωτογραφίες τριών στιγμών.

Η αποτύπωση τους στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, μέσα από τη συνισταμένη που δημιουργούν τρεις αυτόνομες έρευνες, για ισάριθμες χρονικές περιόδους, φέρνει μπροστά μια ευρεία και ευκρινή εικόνα για την είσοδο που κάνουν τα κόμματα στο φθινοπωρινό τερέν του πολιτικού σκηνικού. Ένα σκηνικό αμιγώς προεκλογικό, έντονα πολωμένο από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά με τους δημοσκοπικούς δείκτες να μην επιτρέπουν αμφισβήτηση στο συμπέρασμα ότι παραμένει αμετάβλητο.  

Στη χρονοσειρά που συνθέτουν τα ορόσημα, πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αλλά και τις παρουσίες των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τη σημαντικότερη μάχη ενόψει της εθνικής κάλπης. Στη μάχη του κέντρου μπορεί οι μνηστήρες να θεωρούνται τρεις, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την προσωπική κυριαρχία ως το πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον χώρο του κέντρου.

Η αύξηση των ποσοστών της επιρροής του πρωθυπουργού είναι γραμμική και καταγράφει άνοδο ακόμη και μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και την παρουσία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, από το 27% τον περασμένο Ιούλιο, στο 29% στην τελευταία έρευνα η διενέργεια της οποίας έκλεισε στις 20 Σεπτεμβρίου. Συνομιλητές του πρωθυπουργού την ερμηνεύουν ως αποτύπωση της κοινής λογικής. Όπως λένε τα ίδια στελέχη το κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τη δεδομένη, αρνητική επίδραση των παρακολουθήσεων, όχι μόνο έχει τρωθεί αλλά ενισχύεται.

Στον αντίποδα αμετάβλητη είναι η διείσδυση που εμφανίζει στους κεντρώους ψηφοφόρους ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνοντας ποσοστό 17% σε όλες τις χρονικές ζώνες που κάλυψε η δημοσκόπηση. Δεν παραβλέπεται όμως ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει να επανακάμπει στον κρίσιμο,  εκλογικά, χώρο και δη από την μεγάλη υποχώρηση που έχει σημειώσει από τον περασμένο Ιούνιο που μεταφράζεται σε απώλεια τεσσάρων, ποσοστιαίων μονάδων, όταν δυο στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι μπορεί να τον εκφράσει. Στον αντίποδα όμως, ο έτερος διεκδικητής Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει άνοδο μιας μονάδας.

Γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εκλογική κατηγορία, έχει προτάξει τη μεγάλη εικόνα επιλέγοντας ως βασικό εκφραστή των επιλογών του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει η αντίδραση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς επίσης η πρωθυπουργική επιμονή στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας αλλά και στη δέσμευση να μην επέλθουν μεταβολές στο εκλογικό σύστημα. Ένα άλλο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν κερδίζει δημοσκοπικά από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει ξεκάθαρο και στον γενικό πληθυσμό. Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η Νέα Δημοκρατία κερδίζει μιάμιση μονάδα στην πρόθεση ψήφου. Με την αναγωγή επί των εγκύρων, το γαλάζιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερο των 8 μονάδων με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 34,5% και 26% αντίστοιχα.

Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι αυτά τα μεγέθη σηματοδοτούν την ανάκαμψη μετά την ανακοίνωση των μέτρων αλλά και τα κέρδη στο ταμείο που κάνει η κυβέρνηση από τη συνολική παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με τα οποία καλύπτεται και η ζημιά που έχει προκαλέσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων.