Γερμανός πρέσβης: Δεν θα υποχωρήσουμε στον πυρηνικό εκβιασμό του Πούτιν
Eurokinissi
Eurokinissi

Γερμανός πρέσβης: Δεν θα υποχωρήσουμε στον πυρηνικό εκβιασμό του Πούτιν

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Γερμανός πρέσβης τόνισε πως η Γερμανία εργάζεται ώστε να βρεθεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά δηλώνει πως όσο η Τουρκία αυξάνει την ένταση, τόσο πιο ξεκάθαρη θα είναι και η γερμανική απάντηση.

Στην ερώτηση το γιατί η Γερμανία ήταν τόσο αναποφάσιστη στην αρχή του πολέμου και έχει να κάνει αυτό με την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, απάντησε πως «δεν νομίζω ότι η Γερμανία ήταν αναποφάσιστη στην αρχή του πολέμου. Αν θυμάστε, ο αγωγός Nord Stream 2 ακυρώθηκε πριν ξεκινήσει η επίθεση. Και προειδοποιούσαμε δημόσια τη Ρωσία να μην εξετάσει το ενδεχόμενο εισβολής ενώ άλλες χώρες εξακολουθούσαν να εργάζονται για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων με τη Ρωσία. Οπότε νομίζω ότι συνολικά, αυτό δεν είναι ακριβές. Δεν γνωρίζω τη δήλωση που αναφέρατε, αλλά υποψιάζομαι ότι σχετίζεται με τις προμήθειες οπλισμού στην Ουκρανία».

Αναφορικά με τις πυρηνικές απειλές του προέδρου Πούτιν σχολίασε πως «δεν θέλω να κάνω εικασίες ή ψυχανάλυση από απόσταση. Αλλά ένα πράγμα που θα έλεγα είναι ότι εάν εμείς, η Δύση, οι δημοκρατίες του κόσμου υποχωρήσουμε στον πυρηνικό εκβιασμό, τότε δίνουμε σε όλους το μήνυμα ότι ο πυρηνικός εκβιασμός αποδίδει και ότι μπορείτε να πάρετε αυτό που θέλετε με αυτά τα μέσα. Επομένως, εάν το κάνουμε αυτό δεν θα προμηνύει τίποτα καλό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και για όλον τον κόσμο.»

Σχετικά με το πακέτο ενίσχυσης των 200 δισ. ευρώ στη Γερμανία και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, είπε ότι «όπως πιθανότατα γνωρίζετε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόμαστε στη μέση μιας συζήτησης σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για τις υψηλές τιμές ενέργειας. Ενώ μιλάμε, οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συναντώνται στην Πράγα. Έχετε δίκιο λέγοντας ότι υπάρχει κριτική, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί εύκολα να το αντικρούσει κανείς. Αν κάποιος θέλει να είναι δίκαιος, πρέπει να δει το ποσό των 200 δισεκατομμυρίων σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Γερμανίας ή αν θέλετε σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της Γερμανίας. Το άλλο είναι ότι το γερμανικό πακέτο διαρκεί τρία χρόνια και τελικά ένα σημαντικό μέρος αυτού του γερμανικού πακέτου προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των Γερμανών χονδρεμπόρων φυσικού αερίου που πρέπει να αγοράσουν ακριβό φυσικό αέριο, αλλά τα συμβόλαια τους υποχρεώνουν να το πουλήσουν φθηνότερα στον πελάτη. Η κατάρρευση αυτών των εταιρειών δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι για αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι γίνεται σαφές ότι το γερμανικό πακέτο δεν είναι μεγαλύτερο ή πιο ισχυρό από άλλα. Μάλιστα, υπήρξε μελέτη μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία, πριν από λίγες εβδομάδες, έλεγε ότι οι μεγαλύτερες κατά κεφαλήν επιδοτήσεις στην ενέργεια ήταν στην Ελλάδα.»

Τέλος, για την Τουρκία και την ολοένα αυξανόμενη επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, είπε ότι «ήμασταν πάντα αρκετά ρεαλιστές σχετικά με την εκτίμησή μας για την τουρκική πολιτική και για το τι συμβαίνει εκεί. Δεν πρέπει να υπερεκτιμάμε τη σημασία της τονικότητας των δημόσιων μηνυμάτων. Αλλά όπως έχω πει και παλιότερα, αν η Τουρκία αυξήσει την ένταση στα δημόσια μηνύματα της και γίνεται ολοένα και πιο απειλητική, αντίστοιχα, και η Γερμανία γίνεται πιο ξεκάθαρη με τις απορρίψεις τέτοιων απειλών», ενώ σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η απάντηση της Γερμανίας σε ενδεχόμενης τουρκικής δράσης κατά της Ελλάδας, ανέφερε ότι «δεν θέλω να κάνω εικασίες και να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να έχουμε τώρα είναι η αυτοσυγκράτηση στα δημόσια μηνύματα και η προθυμία για διάλογο. Και χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι πολύ πρόθυμος να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.»