Γεραπετρίτης: Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου

Γεραπετρίτης: Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου

Για τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας του 2050 μίλησαν, σε κοινό τραπέζί του 'FORTUNE GREECE CEO Initiative 2022', ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

«Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», συνέστησε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας, που δημοσιοποίησε στο ακροατήριο κάτι που ήταν για αυτόν «μία από τις σημαντικές στιγμές της τελευταίας τριετίας». Αυτή δεν ήταν άλλη από την επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, εκπροσώπων 30 κορυφαίων Πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό - και το λέω σχεδόν με συγκίνηση - ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα, όχι επειδή είδαν μια μεγάλη ευκαιρία. Πρωτίστως ήρθαν γιατί αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως κοιτίδα πολιτισμού και εκπαίδευσης, και βρήκαν ένα εύφορο έδαφος».

Όλοι, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για συμπράξεις με τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια». Το ελληνικό φοιτητικό δυναμικό εξήραν και οι δύο ομιλητές («είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό», συμφώνησαν), με τον κ. Παπαδημητρίου να επισημαίνει και κάτι ακόμη: ότι «αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε στον ακαδημαϊκό κόσμο είναι ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι προχωρημένος».

Εξάλλου, «έχουμε πάρα πολλές δυνάμεις», ήταν μία ακόμη επισήμανση από τον επικεφαλής και ψυχή του Ιδρύματος Ωνάση. Ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης εξήρε το έργο του Ιδρύματος ιδίως σε ό,τι αφορά την νέα γενιά, με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι είναι κοινό το όραμα για την Ελλάδα του 2050.

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας προέβλεψε ότι «η Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών θα είναι μια διαφορετική Ελλάδα. Εξωστρεφής, θα κοιτάζει προς τα έξω και πάνω από όλα δεν θα φοβάται να μετρηθεί στο εξωτερικό».

Σε μια πιο προσωπική ...εξομολόγηση, τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι «οι απογοητεύσεις (σσ από την ενασχόληση με την πολιτική) ήταν περισσότερες από τις ευχάριστες στιγμές, όπως και οι διαψεύσεις περισσότερες από τις εικόνες ευτυχίας. Αυτό είχε να κάνει ίσως ότι βρεθήκαμε σε ένα καθεστώς πολλαπλών κρίσεων, κανονικότητά μας έχει καταστεί η κρίση», διευκρίνισε.

Εν κατακλείδι, τόνισε, «αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα νέων, ικανών, φιλόδοξων ανθρώπων, οι οποίοι θα συνασπισθούν για να προχωρήσουμε τη χώρα πιο μπροστά από ό,τι το κάναμε εμείς. Ένας μόνο δεν μπορεί να το κάνει, λίγοι δεν μπορούν να το κάνουν, αλλά πολλοί μαζί μπορούν να φέρουν την Ελλάδα μπροστά». Και, όπως ανέφερε κλείνοντας, «μέσα από τις κρίσεις έχουμε βγει πιο δυνατοί [...] η Ελλάδα βγαίνει πιο αισιόδοξη μέσα από τη δεκαετία των κρίσεων, την πανδημική, ενεργειακή, μεταναστευτική (κρίση)».