Η νέα επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού, η ενίσχυση των εξαγωγών και το σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αποτελούν τα βασικά σημεία του νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, όπως το ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην «Αυγή» της Κυριακής.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα προδιαγράφει την στρατηγική, το πλαίσιο, τα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία θα μεταστραφεί η πορεία της χώρας σε θετικό πρόσημο. Η καινοτομία του νέου αναπτυξιακού νόμου έγκειται στην διαφοροποίηση του, από το πρότερο γενικό οριζόντιο επίπεδο, σε δυο κατηγορίες επενδύσεων: τις δυναμικές (αγροτοδιατροφή, φάρμακο, τεχνολογία κ.α) και στις ήδη ενσωματωμένες στο ΕΣΠΑ, με παράλληλο συνδυασμό πολλαπλών εργαλείων (επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα, φορολογική σταθερότητα κ.α.).
Κλειδί για την ανάκαμψη, υπογράμμισε, είναι η επένδυση στην στρατηγική της υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριοτήτων που θα χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει η χώρα με το υψηλό ποσοστό νέων πτυχιούχων στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη.
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ότι θα ενισχυθούν σημαντικά οι εξαγωγικές επιδόσεις. Για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για παρεχόμενη σταθερότητα. «Προβλέπεται να υπάρχει το κίνητρο για επτά χρόνια σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για αυτές που επιθυμούν να επενδύσουν μακροχρόνια», λέει χαρακτηριστικά.
Επίσης ο κ. Σταθάκης κάνει λόγο για τον συμβουλευτικό ρόλο του 11μελούς επιστημονικού συμβούλιου, την αναπτυξιακή τράπεζα αλλά και για τα κόκκινα δάνεια για τα οποία όπως τόνισε «θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ώστε τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας να μην αποτελέσουν αντικείμενο της δευτερογενούς αγοράς που ανοίγει».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ