Γ. Γεραπετρίτης: Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα-απαίτηση του αναπηρικού κινήματος

Γ. Γεραπετρίτης: Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα-απαίτηση του αναπηρικού κινήματος

«Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα-απαίτηση του αναπηρικού κινήματος» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία».

Ο υπουργός, χαρακτήρισε την σημερινή νομοθέτηση «ως μια ημέρα υπερηφάνειας για τη Βουλή των Ελλήνων διότι αποκαθίσταται μια νομική κατάσταση η οποία δεν ανταποκρινόταν όχι μόνο στα πράγματα αλλά και συνολικά στο αξιακό μας σύστημα», καθώς υπάρχει «μια χρονική υστέρηση στο θεσμικό πλαίσιο να προσαρμόζεται την διαμόρφωση της πραγματικότητας». Επιτρέποντας, έτσι «να παραμένουν διατάξεις όροι και σύμβολα τα οποία είναι όχι εκτός της σημερινής πραγματικότητας αλλά είναι μια πραγματική ντροπή για την έννομη τάξη».

Το σημερινό νομοσχέδιο, ανέφερε ο υπουργός, «κατατείνει να αποκαταστήσει αυτή την ασυμβατότητα μεταξύ δικαιοκρατίας, πραγματικότητας και θεσμών εισάγοντας στην έννομη τάξη το αληθές νόημα, αυτού που ονομάζουμε Κράτος Δικαίου»

Επισήμανε, ότι οι αλλαγές της ορολογίας που γίνονται «δεν είναι μια απλή διαδικαστική παρέμβαση, δεν είναι απλά τύπος, αλλά είναι ουσία» εξηγώντας πως «η ορολογία σε πολλές περιπτώσεις διαιωνίζει στερεότυπα, δημιουργεί τεράστια ζητήματα δευτερογενών ανισοτήτων και προάγει ένα μοντέλο υποταγής και υστέρησης που δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη συμπεριληπτική κοινωνία»

Οι αλλαγές αυτές, πρόσθεσε, «μπορεί να μην αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλάζει όμως την πρόσληψη συνολικά των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και αποτελεί ένα χρέος της Πολιτείας απέναντι σε αυτά τα άτομα».

Χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» τη διάταξη που επεκτείνει της Αρχή της Ισότητας σε όλα πεδία της ανθρώπινης και κοινωνικής συνύπαρξης, κάτι που ήταν πάγιο και δικαιολογημένο αίτημα - απαίτηση του ίδιου του αναπηρικού κινήματος. Πρόκειται είπε ο κ. Γεραπετρίτης για «μια οφειλόμενη, εάν και υπερήμερη πράξη της Πολιτείας, διότι η ισότητα δεν πρέπει να παραμένει σε αφηρημένες εξαγγελίες αλλά να αποτυπώνονται και στο ίδιο το κείμενο του νόμου».

Με τη σημερινή διάταξη, πρόσθεσε «επεκτείνεται η Αρχή της Ισότητας σε όλους τους αναπήρους και σε όλους τους χώρους της δικής τους δράσης». Μάλιστα, σημείωσε, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί όχι μόνο διατυπώνεται αρνητικά η πρόληψη της οποιαδήποτε διάκρισης σε βάρος των ΑμεΑ αλλά καθιερώνεται επιπλέον η υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει σε θετικές δράσεις, στο να καλλιεργεί το πρότυπο ισότητας, διαμορφώνοντας ενεργητικά το πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την ουσιαστική ισότητα των ατόμων με αναπηρία.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι η επέκταση της ίσης μεταχείρισης βρίσκεται στον πυρήνα των εμβληματικών δράσεων του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα 'Ατομα με Αναπηρία» που ήταν ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της Κυβέρνηση. Ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019, υπήρξε μια εκτενής διαβούλευση, έγινε γνωστό τον Δεκέμβριο του 2020 στο αναπηρικό κίνημα και περιλαμβάνει 6 πυλώνες και 30 συγκεκριμένες δράσεις και οριζόντιες πολιτικές.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε αναλυτικά στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τις πολυεπίπεδες και διατομεακές δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί, σημειώνοντας ότι «η συμπερίληψη δεν είναι απλά ένα αφηρημένο αίτημα των καιρών αλλά ένας καθημερινός αγώνας. Και σε αυτόν οφείλουμε όλοι να τεθούμε στην υπηρεσία των πολιτών και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερες ευαλωτότητες. Θέτοντας στις δημόσιες πολιτικές μας τον άνθρωπο γιατί αυτές οι πολιτικές είναι που αλλάζουν τις ζωές των πολιτών».