Φέρχοφσταντ vs Πιτέλα: ένα debate εφ' όλης της ύλης

Φέρχοφσταντ vs Πιτέλα: ένα debate εφ' όλης της ύλης

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες απαντούν στα ερωτήματα της νεολαίας του Ποταμιού

Με μια πολύ επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του Ποταμιού. Στο Περιστέρι, εκεί όπου διεξάγεται το 2ο Συνέδριο, η νεολαία του Ποταμιού προσκάλεσε δύο πολύ σημαντικές φυσιογνωμίες της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, τον φιλελεύθερο Γκι Φέρχοφσταντ και το σοσιαλιστή Τζιάνι Πιτέλα σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ. Οι δύο άνδρες απάντησαν στις ερωτήσεις των νέων δίχως φόβο αλλά με πάθος και ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις τους σχετικά με την Κυβέρνηση, με τον Γκι Φέρχοφσταντ να είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Δυστυχώς πλέον πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι, μπορεί να επανέλθει το σενάριο του Grexit. Πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει». Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε: «Είμαι φίλος της Ελλάδας πριν από συνομιλητής με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και με αυτόν συνομιλώ, όπως θα συνομιλούσα με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας».

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό το οποίο ουσιαστικά μονοπώλησε τη συζήτηση ο κ. Φέρχοφσταντ ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς το ρόλο της Τουρκίας αναφέροντας: «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή». Στο σημείο αυτό ο κ. Πιτέλα διαφώνησε λέγοντας: «Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δις. Ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της Αλληλεγγύης».

Στο ερώτημα « Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την Ελλάδα» ο Γκι Φέρχοφσταντ απάντησε: «Να δοθεί τέλος στη διαφθορά, να δοθεί τέλος στο πελατειακό κράτος, να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα που θα δίνει λεφτά στους νέους, και να τελειώνουμε με τα προνόμια διαφόρων ομάδων σ' αυτή τη χώρα -των πολιτικών κομμάτων, της εκκλησίας κ.α. και να κάνετε τον Σταύρο Θεοδωράκη πρωθυπουργό. Τότε μπορεί τα προβλήματά σας να λύνονταν». Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα είπε: «Βλέπω σήμερα ότι υπάρχει αδυναμία να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, στο πολιτικό κλίμα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να γίνουν – συμμόρφωση με πιο αυστηρούς κανόνες».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια του τμήματος διεθνών ειδήσεων και αρθρογράφος στην Καθημερινή, Ξένια Κουναλάκη.