Ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι με περισσότερη προσπάθεια και την αρωγή της Ε.Ε. θα αφήσουμε μια καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας  
Shutterstock
Shutterstock
Ημέρα της Ευρώπης

Ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι με περισσότερη προσπάθεια και την αρωγή της Ε.Ε. θα αφήσουμε μια καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας  

9 Μαΐου 1950: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν προχωρεί σε μια ιστορική πρόταση που ουσιαστικά θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνεργασίας, η οποία θεωρείται η απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

1964: Καθιερώνεται η πρώτη αναγνώριση για την Ημέρα της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία πλέον γιορτάζεται προς τιμή της ειρήνης και της ενότητας της Γηραιάς Ηπείρου. 

Σήμερα, στο 2025: Ευελπιστώντας ότι η ειρήνη στην Ευρώπη θα διατηρηθεί, ότι η ενότητα δε θα κλονιστεί, εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων έχουμε έναν ακόμη λόγο να γιορτάζουμε. Γιατί η συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια μας έδωσε τη δυνατότητα να βελτιωθούμε, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του χθες και, κυρίως, να αναδείξουμε τα θετικά μας στοιχεία, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας. 

Αυτά ισχύουν και στα ζητήματα περιβάλλοντος και φυσικά στη διαχείριση των αποβλήτων και των αστικών λυμάτων. Αναμφίβολα, η κυκλική οικονομία είναι ο πυρήνας της ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο μοντέλο «πράσινης ανάπτυξης» αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας δεν επιτρέπουν πλέον λογικές σπάταλης, ενώ η εξάρτηση της Ένωσης από εισαγόμενους πόρους και πρώτες ύλες έκαναν τα κράτη μέλη από κοινού να συμφωνήσουν σε φιλόδοξους στόχους και πολιτικές.  

Αναγνωρίζοντας τη συγκεκριμένη αλήθεια, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε από το 2019 μια φιλόδοξη προσπάθεια ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων της χώρας μας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής, με τη σημαντικότατη συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων, θέσαμε το πλαίσιο υλοποίησης σειράς επενδύσεων σε Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς και δίκτυα και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, δώσαμε κίνητρα ορθολογικότερης διαχείρισης των κάθε λογής απορριμμάτων μας και καλλιεργούμε την κουλτούρα μιας περισσότερο «πράσινης» καθημερινότητας στις πόλεις μας. 

Έχουμε πετύχει το σύνολο των στόχων μας; Όχι ακόμα. Ωστόσο, κάναμε πολλά και σημαντικά βήματα και αφήνουμε σταδιακά πίσω μας όλα όσα μας είχαν κατατάξει στις περιβαλλοντικά προβληματικές χώρες της Ευρώπης. Με τη συνδρομή και τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουμε με την ίδια επιμονή, με σκληρή και μετρήσιμη δουλειά, να καταστήσουμε την κυκλική οικονομία μέρος της καθημερινότητας του κάθε πολίτη στη χώρα μας.  

Αυτό το στοίχημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμβολή κάθε μέλους στην καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων μας είναι κέρδος για όλους τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας και, κυρίως, είναι κέρδος για τις επόμενες γενιές.  

Ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζαν-Υβ Κουστώ έλεγε: «Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σε αυτόν τον αιώνα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει». Αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση κινητοποιεί όλους μας και μας καθιστά υπεύθυνους να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξουμε τη μέχρι σήμερα σχέση μας με τη Φύση. Και αυτή η προσπάθεια ξεπερνά τις μεμονωμένες κρατικές οντότητες. Απαιτεί ολιστικές και συλλογικές δράσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα και προϋποθέτουν κοινή προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη και τους λαούς της Ευρώπης. Δράσεις που καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον σήμερα στον πλανήτη μπορεί να διασφαλίσει μια Ειρηνική και Ενωμένη Ευρώπη. 

Γι’ αυτό η 9η Μαΐου δεν είναι απλώς μια επέτειος, αλλά μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι με περισσότερη προσπάθεια και την αρωγή της Ε.Ε., θα αφήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη κοινωνία στα παιδιά μας. 
 
*Ο Μανώλης Γραφάκος είναι Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων