Ευ. Βενιζέλος: Ιδεολογική ηγεμονία του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση

Ευ. Βενιζέλος: Ιδεολογική ηγεμονία του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την για πλήρη υποταγή στη τρόικα και στροφή 180 μοιρών στη πολιτική της, και υποστήριξε ότι με τεχνάσματα, καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και διπλή ρητορεία οδηγεί τη χώρα στην ολική καταστροφή.

«Ομνύουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης το μνημόνιο και επικαλούνται την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου. Τους αντιμετωπίζω με ένα συγκαταβατικό πικρό χαμόγελο. Η δική μας υπεύθυνη θέση, την οποία απαξίωναν, ήταν και είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ανασυγκρότηση της. Η δική μας θέση και πολιτική ήταν ο εύκολος δρόμος, σε σχέση με την ολική καταστροφή που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:

«Μετά από ενάμιση μήνα προσχωρήσατε στη λογική μας, δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, τη στιγμή που δεν χρειαζόταν. Μπορούσαμε με ηπιότερους όρους και με την επάνοδο στις αγορές να προχωρήσουμε».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υποταχθεί πλήρως στη τρόικα και πως ενώ «εμφανίζεται να ανθίσταται ρητορικά, ψηφίζει και καταψηφίζει και καταργεί αυτά που η ίδια ψήφισε» και «εξακολουθεί να συντηρεί επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, ενώ η χώρα δεν έχει καμία στρατηγική».

«Η κυβέρνηση έχει εμφανές πρόβλημα συντονισμού. Υπάρχει κόπωση σε όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες της, η οποία μετατρέπεται σε αυτοσχεδιασμούς, όπως στο ασφαλιστικό, την εκπαίδευση, τον ΦΠΑ στα νησιά και στη μάταιη αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων. Είμαστε ακόμα στην αρχή, επίκεινται δυσκολότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, στην πορεία των δημοσίων εσόδων, για τους αγρότες», υπογράμμισε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμα ότι «συντηρεί η κυβέρνηση Τσίπρα διπλή ρητορεία και ψευδαισθήσεις και επινοεί τεχνάσματα».

«Τέχνασμα ένα, η σύνδεση του προσφυγικού με την χαλάρωση των μέτρων του μνημονίου. Τέχνασμα δύο, η παραπλανητική επικοινωνιακή διαχείριση των επισκέψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του κ. Ολάντ, του κ. Σουλτς και του κ. Μοσχοβισί. Τι έρχονται να κάνουν εδώ; Να συζητήσουν τη χαλάρωση των μέτρων ή να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων; Να δούνε αν είναι Τσίπρας 2; και να επαναλάβουν το επιμύθιο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και μετά βλέπουμε;» ανέφερε και τόνισε:

«Κάνατε στροφή 180 μοιρών στα μουλωχτά στο ζήτημα των τραπεζών. Ο κ. Δραγασάκης είπε για παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι το παράλληλο σύμπαν, η κβαντομηχανική προσέγγιση. Δεν υπάρχει παράλληλο σύμπαν, θα προσγειωθείτε στον σκληρό κόσμο».

«Υπάρχει το περίεργο φαινόμενο της διπλής ρητορείας, η κυβέρνηση είναι εθνικολαϊκιστική ιδεολογικά, ηγεμονεύει όμως ο κ. Καμμένος και οι αντιλήψεις του. Παρόλα αυτά, κάποιοι, όπως ο κ. Φίλης, διατηρούν την αχνή ανάμνηση ενός διεθνιστικού αριστερού λόγου, δήθεν χωρίς στοιχεία ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας, και γίνεται η χειρότερη ιδεολογική χρήση της ιστορίας», ανέφερε επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για προβλήματα που υπάρχουν πέραν του μνημονίου, που αφορούν το κράτος δικαίου, όπως «ένα περίεργο και απειλητικό κλίμα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», αλλά και κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε:

«Δεν υπάρχει το περιθώριο ενός διχασμού στρατηγικής. Χρειάζεται μια ενιαία εθνική γραμμή, αλλιώς θα υπάρχει η γραμμική εξέλιξη, το σύρσιμο. Δεν θα έρθει το grexit. Δεν μας θέλουν εκτός ευρώ. Δεν μας θέλουν χρεοκοπημένους, κατεστραμμένους σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση, μετανάστες και εμάς στην είσοδο των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνοι μας σε μια κατάσταση, όπως έχω πει, στασιμοχρεοκοπίας. Δηλαδή, να μην γίνει η εθνική ανάταση, η απογείωση, να μην κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να μη βυθιστούμε, αλλά να σερνόμαστε, και αυτό να τροφοδοτείται από τη διπλή ρητορεία και τη διπλή στρατηγική, δηλαδή την απουσία στρατηγικής και τις βαθιές ενοχές του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του».

Π. Σκουρλέτης: «Θεωρούμε αναγκαία αυτή τη φάση για να απεμπλακούμε από τις πολιτικές λιτότητας»

«Εμείς, θεωρούμε αναγκαία αυτή τη φάση αλλά για να την αφήσουμε πίσω. Κι όχι βέβαια να πάμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, αλλά για να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας», απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση διπλή ρητορεία, από τη μία λέει ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα κι από την άλλη τα εφαρμόζει.

«Αυτό τον διχασμό τον αποδεχόμαστε. Δεν θα συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι μπορεί το πρόγραμμά μας να αρχίζει και να τελειώνει σε ακραίες πολιτικές λιτότητας, στα μέτρα που εξαναγκαστήκαμε να πάρουμε» είπε ο κ. Σκουρλέτης και κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι το γεγονός πως η παράταξή του διεκδικεί την πατρότητα των μνημονιακών πολιτικών, οδηγεί σε απόσταση από τον θετικό προβληματισμό που υπάρχει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και «αποδεικνύεται το καθυστερημένο εγχώριο κομμάτι».

«Και μην μας πείτε ότι χτυπάμε την πόρτα, δεν μας ενδιαφέρει αν είναι ανοιχτή ή κλειστή, εμείς μιλάμε από το έδαφος των αριστερών ιδεών. Αλλά αναγνωρίζουμε την ανάγκη της διαμόρφωσης πλειοψηφικών πολιτικών και κοινωνικών μπλοκ για να υπάρχουν οι μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγόρησε την ΝΔ λέγοντας ότι πρόκειται για την παράταξη που άνοιξε δρόμους στον εργασιακό μεσαίωνα και σήμερα εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα του κατώτατου μισθού. «Φαίνεται ότι έχετε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν έχετε τύψεις για όσα κάνετε στον κόσμο της εργασίας και δεν αντιλαμβάνεστε ότι θα είστε ακόμη για καιρό στο περιθώριο», είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ