Ε.Τσακαλώτος στην El Mundo: Εφαρμόζω νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν μου αρέσουν

Ε.Τσακαλώτος στην El Mundo: Εφαρμόζω νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν μου αρέσουν

Συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Mundo έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου αναφέρθηκε στη συμφωνία του Ιουνίου λέγοντας ότι «εφαρμόζω πολιτικές νεοφιλελεύθερες οι οποίες δεν μου αρέσουν», ενώ συμπλήρωσε ότι συνεχίζει να δηλώνει μαρξιστής, όπως αναμεταδίδει το iefimerida.gr . 

Στην εισαγωγή της συνέντευξης η αρθρογράφος Irene Hernandez Velasco κάνει λόγο για έναν άνθρωπο ήπιων τόνων σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να ξεγελιέται μιας και ο κ. Τσακαλώτος ήταν το δεξί χέρι του κ. Βαρουφάκη, τάσσεται κατά της λιτότητας και υπερασπίζεται μια θεώρηση της οικονομίας με ανθρώπινο πρόσωπο στην υπηρεσία των μη εχόντων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που έκλεισαν με τους δανειστές, καθώς ήταν καλύτεροι από εκείνη που είχαν προτείνει αρχικά οι θεσμοί.

«Η συμφωνία την οποία υπογράψαμε είναι καλύτερη από αυτή που μας πρόσφεραν αρχικά. Η συμφωνία την οποία μας έθεσαν στο τραπέζι αρχικά ήταν μόνο για πέντε μήνες, συμπεριλάμβανε τέσσερις ελέγχους αξιολόγησης και το Σεπτέμβριο θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευθούμε νέα συμφωνία, συνεπώς δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο να πω ότι εκείνη ήταν καλύτερη συμφωνία από αυτή την οποία υπογράψαμε. Συμπεριλάμβανε πάνω κάτω το ίδιο πακέτο μέτρων αλλά θα είχε διαρκέσει μόνο πέντε μήνες. Τώρα έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά και αυτή είναι μεγάλη διαφορά», είπε.

«Εάν αυτή είναι μια καλή συμφωνία ή όχι θα το πει ο χρόνος. Μόνο όταν την εφαρμόσουμε θα το ξέρουμε», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το εάν μετάνιωσε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τόνισε πως «όχι, γιατί μας επέτρεψε να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία».

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να είναι ένας οικονομολόγος επηρεασμένος από τον Μαρξ, «αλλά, έχω μάθει από όλους τους τύπους διανοητών. Αυτό που πιστεύω είναι πως υπάρχουν πολλά κοινωνικά θέματα με τα οποία η κυρίαρχη τάξη δεν ασχολείται, ταξικά ζητήματα όπως η φτώχεια ή η ανεργία, τα οποία  δεν επηρεάζουν όλους το ίδιο και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω μίας δημόσιας συζήτησης για την κοινωνία, για το καλό της εργατικής τάξης και των ατόμων που υποφέρουν από [κοινωνικό] αποκλεισμό».

«Αυτά τα άτομα πρέπει με κάποιον τρόπο να φανούν και στο επίπεδο των εθνικών και επίσης ευρωπαϊκών πολιτικών. Γι'' αυτό λέω πως η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί μεγάλα τμήματα κοινωνίας δεν είναι ορατά στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στη Μαδρίτη και αισθάνονται πως η πολιτική δεν ασχολείται με αυτούς», προσέθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει «κόκκινες» γραμμές, ωστόσο, δεν μπορεί να τις αποκαλύψει.

Αρκέστηκε μόνο να πει ότι «η προστασία των πιο φτωχών και των ανέργων είναι απολύτως κεφαλαιώδης για εμάς. Γι'' αυτό είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε τη στήριξη και άλλων αριστερών δυνάμεων, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και να θέσουμε σε εφαρμογή μία άλλη ατζέντα σχετικά με τις συντάξεις, την ανεργία και το Κράτος Πρόνοιας. Για τριάντα χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι κρατούσαν τα ηνία, έφτασε η ώρα να έχουμε μια διαφορετική ατζέντα».