Επαγρύπνηση ναι, επανάπαυση όχι

Επαγρύπνηση ναι, επανάπαυση όχι

Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Μarc, Kapa Research, Metron Analysis) δείχνουν άνετη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με το ΠΑΣΟΚ να αναπτύσσει μια δυναμική διεκδίκησης της δεύτερης θέσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πως η συνολική εικόνα είναι παγιωμένη και το ζητούμενο πλέον είναι για τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδυναμία της. Κάτι βεβαίως ιδιαίτερα σημαντικό για τη σταθερότητα της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Όμως αν σκαλίσουμε κάτω από την επιφάνεια των γεγονότων μπορεί να ανακαλύψουμε πως οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν και μιαν άλλη τροχιά, που να μας οδηγήσει σε περιπέτειες. Έτσι:

1.Αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική του δεν είναι δεδομένο, αλλά ζητούμενο. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, μόλις περάσει η «αγαπησιάρικη» περίοδος για το νέο αρχηγό, η κατάσταση να επιστρέψει στα παλιά - γνωστά επίπεδα. Αυτό θα σημάνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί εκ νέου γύρω στο 28-30%. Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από τις ικανότητες του Ν. Ανδρουλάκη.

2.Ο οικονομικός ορίζοντας είναι νεφελώδης. Το αν θα διαλυθούν τα σύννεφα ή αν θα φέρουν καταιγίδα μέσα στο 2022, είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Πληθωρισμός και ακρίβεια, σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα που φέρνει η παράταση της πανδημίας, μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με κοινωνικά στρώματα που τη στήριξαν στις εκλογές του 2019.

Επιπροσθέτως, το 2022 θα είναι το έτος που θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφονται οι επιστρεπτέες προκαταβολές οι οποίες κράτησαν την κοινωνική συνοχή το 2020 και το 2021. Θα αντέξουν οι επιχειρήσεις την αποπληρωμή τους; Μήπως η νέα παράταση επιστροφής τους θα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση; Θα έχει επιπτώσεις αυτό στην πορεία του ελλείμματος που, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να αρχίσει να τιθασεύεται εντός του 2022;

3. Τη χρονιά που έρχεται θα αρχίσει η εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η δημόσια διοίκηση θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ταχύτατη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων; Ήδη δύο μεγάλες επενδύσεις, λόγω προσφυγών, βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα σταθούμε ικανοί να απορροφήσουμε στον προβλεπόμενο χρόνο αυτά τα 35 δισεκατομμύρια που θα κινήσουν την εθνική οικονομία; Δεν είναι δεδομένο. Απεναντίας θα έλεγα…

4.Τι θα γίνει με το έλλειμμα και το χρέος; Πώς θα εξελιχθεί αυτή η στρατηγική διαφωνία που υφέρπει μεταξύ των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου και των «ενάρετων» κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά; Τι θα γίνει μέσα στο 2022 με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας;

Σε αυτά τα ανοικτά ζητήματα δε θα προσθέσω ούτε τα ελληνοτουρκικά ούτε το μεταναστευτικό. Έχουν ενσωματωθεί στις παραμέτρους των αναλυτών κατά τρόπο πάγιο. Μόνο μια απότομη όξυνση τους μπορεί να φέρει ανατροπές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όσο η ένταση και στα δύο μέτωπα που συγκοινωνούν είναι υπό έλεγχο, δεν μπορεί να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την Ελλάδα.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι μπορεί να υπάρξει συνολικά μια άλλη εξέλιξη των γεγονότων που ενδεχομένως να αμφισβητήσει την παγιωμένη, εδώ και πολύ καιρό, εικόνα. Σε όλες τις αναλύσεις μας οφείλουμε πάντα να λαμβάνουμε υπ΄ όψη μας και το κακό σενάριο, έστω και αν αυτό για να συμβεί θα πρέπει να λειτουργήσουν σωρευτικά πολλοί παράγοντες.

Συνεπώς, το μέγαρο Μαξίμου καλόν είναι να εξετάζει όλες τις πιθανές εξελίξεις των γεγονότων, ώστε σε τελική ανάλυση να μη διακυβευθεί η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.