Ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο με τα αυθαίρετα

Ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο με τα αυθαίρετα

Αντιμέτωπος από ενστάσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας βρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα αυθαίρετα.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Δημαράς,  παρά τη ρητορική του κόμματός του ξεκαθάρισε ότι το εν λόγω  νομοσχέδιο δεν είναι ένα νομοσχέδιο που θα φέρει επανάσταση, γιατί δεν είναι και το αντικείμενο του αυτό. Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να πάψουν οι Έλληνες να «να χτίζουν αυθαίρετα, να υπάρξει για όλη την Ελλάδα αναβάθμιση των πόλεων και να σταματήσει η υποβάθμιση και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, να βαδίσουμε με σχέδιο, όχι όπως τώρα που ο σχεδιασμένος ακολουθεί την αυθαιρεσία».

Τη σκυτάλη πήρε η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία κάλεσε τον υπουργό να «μπαλώσει» κάποιες παραλείψεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Αναλυτικά υπογράμμισε: «Αναφορικά με την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1975, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η δυνατότητα αυτή αφορά αποκλειστικά τα τμήματα των αυθαίρετων κατασκευών που πιστοποιείται- αν και καταλαβαίνω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί- ότι κατασκευάστηκαν πριν από την επίδικη ημερομηνία, δηλαδή πριν από την 9/6/1975. Υποθέτω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή είναι η πολιτική βούληση του υπουργείου αλλά, δεν διευκρινίζεται, όπως γίνεται με την επόμενη παράγραφο, με τις αυθαίρετες κατασκευές που είναι πριν από το 1983. Θα πρέπει να το διευκρινίσουμε, ότι δηλαδή οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, ότι δεν αφορούν ολόκληρες τις κατασκευές αυτές, άλλα τμήματα των κατασκευών που έχουν κριθεί ότι έχουν δημιουργηθεί πριν από αυτή την κρίσιμη ημερομηνία. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προβεί σε τακτοποίηση με τους προηγούμενους νόμους, αφού πλέον τους δίνεται η δυνατότητα της οριστικής επίλυσης, γιατί ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την λύση την προσωρινή, για τριάντα μόνο χρόνια».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ηγουμενίδης ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι με το νομοσχέδιο δεν λύνεται το πρόβλημα των αυθαιρέτων. Όπως υποστήριξε η πολιτική με κοινωνικό αποτύπωμα, η πολιτική που φέρει τη σφραγίδα της αριστεράς στο θέμα αυτό πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, να άρει την πολιτική ομηρία των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, δεύτερον, να αποκλείσει την όποια διαιώνιση του προβλήματος από εδώ και πέρα.