Του Γιάννη Σιδέρη
Έκανε ο Αντρέας τον εκατοστό έκτο ανασχηματισμό και οι δημοσιογράφοι το παίζατε πρώτο θέμα. Καλά κάνει η κυβέρνηση και «σας παίζει» με τον εκλογικό νόμο καλοκαιριάτικα», μου έλεγε χθες στο καφενείο της Βουλής, πρώην υπουργός, ες επήκοον του σαρδόνιου χαμόγελου της βουλευτικής ομήγυρης.
Η κυβέρνηση εν μέσω πολλαπλής δυστοκίας, με ανοιχτή ακόμη την αξιολόγηση (όπως κατέδειξε και η χθεσινή ασφυκτική προθεσμία που έδωσε το Euroworking group), με την νέα ακρίβεια στα πρώτα της βήματα, λόγω του νέου ΦΠΑ και της υπερφορολόγησης, στήνει ένα ακόμη επικοινωνιακό γεγονός.
Στοιχεία του αποτελούν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο.
Ο εκλογικός νόμος
Είχαν προϋπάρξει οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για μείωση του μπόνους στις 30 έδρες, καθώς και δηλώσεις του Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ο οποίος αφού πήρε αποστάσεις από τις εξαγγελίες Κουρουμπλή, υπενθύμισε ότι «στα γονίδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική». Αυτό ερμηνεύτηκε ότι στην κυβέρνηση υπάρχει σχέδιο για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, με την κατάλληλη διοχέτευση ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται, ως κίνηση ματ, την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Φυσικά τα γονίδια υπάρχουν, αλλά όπως έδειξε και η μνημονιακή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα μεταλλάσσονται. Έτσι χθες, εξερχόμενος από την σύσκεψη εργασίας υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ανοίγει μια συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής.
Όπερ μεθερμηνευόμενον, αφού θα είναι στη βάση, δεν θα είναι απλή αναλογική. Απλώς θα είναι κάποιο αναλογικότερο σύστημα, όπου θα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με αριθμό εδρών (20-30) αλλά θα πριμοδοτείται και το δεύτερο! Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας ότι θα έρθει δεύτερο κόμμα, θα φροντίσει εαυτόν, και δεν θα αφήσει «τα γονίδια» να του στερήσουν κρίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη, η οποία, αν ευνοήσουν οι συγκυρίες - ενός ευνοϊκού εκλογικού αποτελέσματος - θα μπορούσε να στερήσει στη ΝΔ την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά με βάση την αποτύπωση της σημερινής γεωγραφίας των πολιτικών δυνάμεων, ελπίζει ότι θα μπορούσε στο πλαίσιο της συνεργασίας του δεύτερου κόμματος με μικρότερο ή μικρότερα, παρόμοιας αυτής που έχει τώρα με τους ΑΝΕΛ, να ξαναγίνει κυβέρνηση! Τα «γονίδια», όπως και οι οπαδοί, που δέχτηκαν ολόκληρο μνημόνιο, μπορούν να παρηγορηθούν με ισχύ της απλής αναλογικής ...στην τρίτη κατανομή!
Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπάρξει καμιά συζήτηση, όσον αφορά στον εκλογικό νόμο. Το κόμμα έχει τα γονίδια αλλά δεν συμμετέχει στην διαμόρφωσή του, όπως ως γνωστόν δεν συμμετείχε και στην μνημονιακή του πορεία. Απλώς με πόνο υποτασσόταν στην αναγκαιότητα και στήριζε ακρίτως.
Αναθεώρηση Συντάγματος
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ...υπερδύναμη στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση των συμβολισμών. Εξ αυτού ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την έναρξη του διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση, την ημέρα της επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι «να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές, που θα αποκαθιστούν πολλά που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας και του κράτους μας», όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής. Και γι'' αυτό δεν αρκούνται -στο σωστό - στη «σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή».
Θα είναι και «ένας διάλογος με την κοινωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους μας, στον πολιτικό κόσμο της χώρας», όπως είπε.
Οπότε τα τηλεπαράθυρα θα πιάσουν φωτιά κάπου εκεί το φθινόπωρο, και η κοινωνία απασχολούμενη με το Σύνταγμα - που είναι δουλειά ειδημόνων, καθώς απαιτεί πολύ ιδιαίτερες γνώσεις - μια χαρά θα επιχειρηθεί να αποπροσανατολιστεί από τα επείγοντα προβλήματα που δημιουργούν όχι μόνο οι μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά και οι κυβερνητικές αστοχίες και ανεπάρκειες.
Θα είναι μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, που πάντως θα έχει επίφαση δημοκρατικότητας – όπως επίφαση δημοκρατικότητας είχε η ενέργεια του νυν πρωθυπουργού, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που παρέλαβε στις 8 Μαΐου του '12, να την περιφέρει …«βόλτα» στους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ. Επιχειρήθηκε να πλασαριστεί – και εν πολλοίς το πέτυχε - ως …η πιο δημοκρατική διαχείριση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Έγινε διάλογος με την κοινωνία!