Εάν μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν, θα μας το πει ο Ανδρουλάκης;
Eurokinissi
Eurokinissi

Εάν μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν, θα μας το πει ο Ανδρουλάκης;

Δεν είναι σίγουρο ότι θα τελειώσει σήμερα το σήριαλ της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, θεσμικά δεν μπορεί να ξέρει τον λόγο. Απελευθερώθηκε τώρα να τον μάθει, μετά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021 σχετικά με την απαγόρευση ενημέρωσης.

Η φυσική ακολουθία πράξεων εναπόκειται στην ΑΔΑΕ, η οποία θα ζητήσει το πληροφοριακό δελτίο της παρακολούθησης καθώς και την εισαγγελική άδεια η οποία συναίνεσε να τεθεί υπό παρακολούθηση. Της επίσκεψης Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής η οποία θα απευθυνθεί στην ΕΥΠ προκειμένου να της παρασχεθούν τα σχετικά στοιχεία.

Έως εδώ τα γεγονότα θα ακολουθήσουν τη θεσμική τους τάξη, παρότι είναι άγνωστος ο χρόνος που θα ανταποκριθεί η ΕΥΠ. Θα εκτραχυνθούν βεβαίως εφόσον η υπηρεσία Ασφαλείας αδυνατεί (ή «αδυνατεί») να παράσχει τα σχετικά στοιχεία.

Ο χρόνος που έχει παρέλθει είναι αρκετός και δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν διατηρηθεί. Μια τέτοια περίπτωση (που δεν είναι και απίθανη, η ΕΥΠ είναι υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου…), θα μεταφραστεί ως ψευδής δικαιολογία κατόπιν παρέμβασης της κυβέρνησης - κάτι που θα τη φέρει στη θέση του κατηγορούμενου. Ειδικά εάν το αίτημα παρακολούθησης ήρθε από ξένες μυστικές υπηρεσίες, το μπλέξιμο γίνεται κουβάρι.

Πάντως, εάν πλέον δεν υπάρχουν στοιχεία, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην Αρχή να μάθει δια ζώσης από όλους τους εμπλεκόμενους την αιτία παρακολούθησης - η οποία πάντως ήταν με βάση το γράμμα του νόμου. Και στη συνέχεια να ενημερώσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας Ανδρουλάκης. Υπερπολιτικοποίησε την παρακολούθηση σε σημείο μονομανίας για κάποιο διάστημα. Το διάστημα που ο κόσμος ανέμενε από τον νέο αρχηγό τον νέο λόγο, το όραμά του, τις θέσεις του για τη χώρα. Με την εμμονική καταγγελία της παρακολούθησης, ξόδεψε το φρέσκο πολιτικό του κεφάλαιο.

Δεν του βγήκε όμως, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές. Νομίζουμε, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, ότι προσέκρουσε στην κοινή λογική της κοινωνίας.

Κατ΄ αρχάς όταν ισχυριζόταν ότι παρακολουθούσαν «τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», εψεύδετο. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε μετά. Ως τότε ήταν ένας απλός υποψήφιος και μάλιστα όχι ο επικρατέστερος. Άρα γιατί παρακολουθούσαν μόνο αυτόν και όχι τους υπόλοιπους υποψήφιους, διερωτήθηκε ο μέσος πολίτης.

Παράλληλα, όπως έχουμε ξαναγράψει, έσκασε και η υπόθεση της Εύας Καϊλή. Δυο ευρωβουλευτές είχε το ΠΑΣΟΚ, ο ένας ήταν ύποπτος σκανδάλου. Πόσο λογικό ήταν να μένει ο έτερος εκτός υποψίας;

Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο παρακολουθείτο. Και δεν είναι δικό μας επιχείρημα το ανωτέρω. Αποτύπωση απορρέουσα από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, η οποία δυσανασχέτησε όχι μόνο για την κυβέρνηση και την ΕΥΠ, αλλά πλήρως και για τον παρακολουθούμενο. Και εκφραζόταν με τη φράση «Ανδρουλάκη κούρασες».

Ο ίδιος προχθές δήλωσε «θέλω στη θέση μου να έρθει κάθε Ελληνίδα και Έλληνας. Έζησα αυτό που ζουν σε χώρες της Λατινική Αμερικής και της Αφρικής. Το θύμα γίνεται θύτης. Αντί να μου ζητήσουν συγγνώμη και να μάθω τι έγινε από τη δικαιοσύνη, έγινα ο θύτης. Διέδιδαν από τη ΝΔ ότι δεν πάω να μου «πει στο αυτί» ο κ. Γεραπετρίτης τον λόγο της παρακολούθησης γιατί τάχα φοβάμαι, κλείνοντας το μάτι σε διάφορα πρακτοριλίκια».

Μαζί του για τα «πρακτοριλίκια», αλλά φοβούμαστε ότι έχει λανθασμένη αίσθηση της κοινής γνώμης από την οποία ζητά συμπαράσταση, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. «Κάθε Ελληνίδα και Έλληνας», με τα μύρια όσα προβλήματα που του πιέζουν την καθημερινότητα, δεν μπορεί επουδενί να έρθει στη θέση ενός καλοβαλμένου πολιτικού με μισθό και παροχές άνω των 20 χιλ. το μήνα - όπως είναι όλοι οι ευρωβουλευτές.

Παράλληλα δεν είναι και πολλοί εκείνοι που δικαιολόγησαν την άρνησή του να ενημερωθεί. Θα μπορούσε ας πούμε, αυτό που θα του έλεγε ο Γεραπετρίτης «στο αυτί» να το δημοσιοποιούσε πάραυτα. Να το κάνει βούκινο και να τους εκθέσει. Τι αλλάζει τώρα εάν μάθει θεσμικά από την ΑΔΑΕ τον λόγο της παρακολούθησης;

Και κυρίως: Αφού δεν θέλησε να το μάθει τότε και να ενημερώσει το πανελλήνιο, τώρα, όταν το μάθει επισήμως από την ΑΔΑΕ, θα βγει να μας το πει; Αν όχι, τσάμπα κόπο κάνει δυο χρόνια τώρα. Και πάλι δεν θα το κεφαλαιοποιήσει. Και η υποψία θα παραμένει. Δικαίως ή αδίκως, η κοινή γνώμη έχει τη δική της λογική.