Έ. Ράπτη: Προτεραιότητα η στήριξη της οικονομικής αυτονομίας των γυναικών για ισορροπία καριέρας - οικογένειας
ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI

Έ. Ράπτη: Προτεραιότητα η στήριξη της οικονομικής αυτονομίας των γυναικών για ισορροπία καριέρας - οικογένειας

Τη στενή και αδιαμφισβήτητη σύνδεση ανάμεσα στην ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, υπογράμμισε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Έλενα Ράπτη, κατά το συνέδριο «Δημογραφικό 2025» και ειδικότερα στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Η Νέα Γενιά στην Αγορά Εργασίας: Οικονομική Ανεξαρτησία, Καινοτομία και Δημογραφικό», το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (12/05).

Κατά την εισήγησή της, η Έλενα Ράπτη επισήμανε, επίσης, πως η οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια –που πλήττει κυρίως τις γυναίκες– πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά για τη δημιουργία οικογένειας.

Όπως ανέφερε η Έλενα Ράπτη, οι ανασταλτικοί αυτοί παράγοντες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με στοχευμένες και ουσιαστικές πολιτικές ισότητας, ενώ συμπλήρωσε πως: «Στην Ελλάδα, βασικό εργαλείο αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, τη μείωση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ανισοτήτων, την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και την εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών, ιδίως σε τομείς όπως η τεχνολογία και η έρευνα».

Όπως είπε η υφυπουργός, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με δράσεις που στηρίζουν τις μητέρες τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στην καθημερινότητά τους και ανέφερε ενδεικτικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Παράλληλα, σημείωσε η Έλενα Ράπτη, το υπουργείο υλοποιεί παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και ισότιμου εργασιακού περιβάλλοντος, όπως είναι το Σήμα Ισότητας για τις επιχειρήσεις και η υποχρέωση υιοθέτησης πολιτικών κατά της παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Σε εξέλιξη βρίσκονται και σημαντικές δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με επίκεντρο το Δίκτυο Δομών, τη Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας.