Δ.Παπαγγέλοπουλος:Διερεύνηση δανείων της ΑΤΕ αλλά όχι όσων έχουν μπει στο αρχείο

Δ.Παπαγγέλοπουλος:Διερεύνηση δανείων της ΑΤΕ αλλά όχι όσων έχουν μπει στο αρχείο

«Διάταξη που να επαναφέρει ποινικές δικογραφίες που έχουν τεθεί στο αρχείο δεν μπορεί να υπάρξει». Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης (αρμόδιος για Θέματα Διαφθοράς) Δημήτρης Παπαγγέλοπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη, σχετικά με «σκανδαλώδη δάνεια που έδωσε στο παρελθόν η Αγροτική Τράπεζα σε επιχειρηματίες και ΜΜΕ, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν».

Παράλληλα, ο κ. Καραγιαννίδης κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει νέα διάταξη που θα καταργεί την προηγούμενη, με την οποία δόθηκε ασυλία σε όλες τις διοικήσεις της ΑΤΕ μέχρι το 2012.

Πάντως, ο κ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που βάσει του νόμου 4146/2013 παρέχεται ασυλία και έχουν τεθεί στα αρχεία, όπως η δικογραφία για τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα, η ελληνική δικαιοσύνη ερευνά άλλα δάνεια που έχει δώσει στο παρελθόν, και αφορούν και περιπτώσεις ΜΜΕ.

«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που παρέχουν ασυλία σε οποιονδήποτε σε ό,τι αφορά περιπτώσεις δανειοδοτήσεων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένη περίπτωση δανειοδότησης Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης από την Αγροτική Τράπεζα, μόλις διαπίστωσε καθυστέρηση οκτώ ετών –οκτώ χρόνια εκκρεμούσε αυτή η υπόθεση στον ανακριτή­– παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα προς διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών αρμόδιων δικαστών. Η κυβέρνηση πράττει όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και προσέθεσε:

«Υπάρχουν δικογραφίες που εκκρεμούν και ερευνώνται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, οι οποίες δρουν ανεξάρτητα και το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διευκολύνει και να ενισχύσει το έργο τους με αναγκαίες πρωτοβουλίες».

«Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική δικαιοσύνη στις υποθέσεις που ερευνά, θα ρίξει άπλετο φως για τις συνθήκες δανειοδότησης. Κανένα εμπόδιο δεν θα υπάρξει στο έργο της και την ανεξαρτησία της, την οποία έχει εγγυηθεί πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», κατέληξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ