Δημοκρατία
Shutterstock
Shutterstock

Δημοκρατία

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η μεγάλη βελτίωση της Ελληνικής Οικονομίας αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες, για τους οποίους γίνεται καθημερινή αναφορά αλλά και ανάλυση.

Πρόσφατα τέθηκε από την αξιωματική Αντιπολίτευση ένα δίλημμα που προσωπικά με βρίσκει εντελώς αντίθετο.Το δίλημμα αυτό λέει ότι πρέπει στις επικείμενες εκλογές να διαλέξουμε «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία». Με λίγα λόγια το δίλημμα αυτό αμφισβητεί ευθέως ότι η Νέα Δημοκρατία προάγει την Δημοκρατία. Ιστορικά η ΝΔ συμφιλίωσε τους Έλληνες το 1974, έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, νομιμοποίησε το ΚΚΕ. Αλλά αυτά είναι ιστορικά στοιχεία.

Επειδή λοιπόν θέλω να ανατρέξω τι λένε στον κόσμο το 2023 και να μιλήσω με στοιχεία, μελέτησα την πρόσφατη μεγάλη έρευνα του Economist, από την οποία παραθέτω πολλά μετρήσιμα στοιχεία.

Ο Δείκτης Δημοκρατίας του Economist  ξεκίνησε το 2006, παρέχει μια αξιολόγηση της κατάστασης της δημοκρατίας παγκοσμίως σε 165 ανεξάρτητα κράτη. Ο Δείκτης Δημοκρατίας βασίζεται σε πέντε κατηγορίες: εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες. Με βάση τις βαθμολογίες του σε μια σειρά δεικτών σε αυτές τις κατηγορίες, κάθε χώρα ταξινομείται ως ένας από τους τέσσερις τύπους καθεστώτος: «πλήρης δημοκρατία», «δημοκρατία με ελαττώματα (flawed democracies)», «υβριδικό καθεστώς» «αυταρχική διακυβέρνηση»

Η μελέτη που ανέλυσα εξετάζει την κατάσταση της παγκόσμιας δημοκρατίας το 2022.

Σύμφωνα με τις  μετρήσεις σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε μια δημοκρατία κάποιου είδους (45,3%).

Οι πέντε πρώτες χώρες, Νορβηγία με 9,81, η Νέα Ζηλανδία 9,61, η Ισλανδία με 9,52, η Σουηδία με 9,39 και η Φινλανδία με 9.29
Η Ελλάδα με σκορ 7.97 σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο το 2022 στην παγκόσμια κατάταξη βελτιώνεται από την 34η το 2021 στην 25η θέση, καθιστώντας τη χώρα μας μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κατάλογό του Economist. Από τις 165 χώρες η Ελλάδα μας παρουσιάζει την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση βαθμολογίας από όλες τις χώρες που καλύπτονται από τον δείκτη. Η βελτίωση εμφανίζεται στις  περισσότερες κατηγορίες του δείκτη το 2022.

Τα επιμέρους σκορ της Ελλάδος είναι Εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός 10, Λειτουργία της κυβέρνησης 7.14, Πολιτική συμμετοχή 6.67, Πολιτική κουλτούρα 7.50  και Πολιτικές ελευθερίες 8.53.

Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδος χρειάζεται μόνο 0.03 για να φτάσει το σκορ 8 που την αναβαθμίζει σε μια «πλήρη δημοκρατία».Ενδεικτικά το 2015 το σκορ της ήταν 7.45 και το 2018 ήταν 7.29.

Στους κατά μέρους δείκτες στην Ελλάδα η  εκλογική διαδικασία και  ο πλουραλισμός βελτιώνεται, κυρίως με την αυξημένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή και διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων της  διασποράς.

Η βαθμολογία της Ελλάδας για τη λειτουργία της κυβέρνησης βελτιώνεται επίσης αισθητά, λόγω του τέλους του καθεστώτος ενισχυμένης επιτήρησης  στο  οποίο υπαγόταν η Ελλάδα από το 2010. Η Ελλάδα διαχειρίστηκε τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19  συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στην πολιτική στα κόμματα και στην κυβέρνηση, μία εμπιστοσύνη  που είχε διαλυθεί τα χρόνια της κρίσης μετά το 2010. Επιπροσθέτως η αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού επέστρεψε στην Ελλάδα να άρει γρηγορότερα από τις περισσότερες άλλες χώρες τους περιορισμούς που σχετίζονται με την  πανδημία, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν   οι βαθμολογίες της Χώρας σε διάφορους δείκτες το 2022.

Ο Ελληνικός τουρισμός που αποτελεί την βιομηχανία, και τον πυλώνα της οικονομίας μας, θα μπορούσε να έχει υποστεί τεράστια ζημία εάν η πανδημία δεν είχε αντιμετωπισθεί τόσο αποτελεσματικά. Υπενθυμίζω την μεγάλη καινοτομία της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης μπόρεσε να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στους ξένους τουρίστες. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών το 2022 ο τουρισμός ανέκαμψε έντονα, επιστρέφοντας σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα ρεκόρ του 2019.

Ομοίως, η κυβέρνηση χειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 ικανά και με τρόπο που αποφεύχθηκε το είδος της κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που χαρακτήρισε τη δεκαετία του 2010.

Όλα τα ανωτέρω πιστώνονται στην Ελληνική Κυβέρνηση και στον Κ Μητσοτάκη και αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες-αλλά και προϋποθέσεις της μεγάλης ανάπτυξης της Χώρας μας.

Ας αναλογισθούμε όλοι ότι η πολύ δύσκολη δεκαετία του 2010-2019, μπορεί και πρέπει να ακολουθηθεί από μία 10ετία μεγάλης ανάπτυξης για όλους μας.

* Ο Γιώργος Κυριακός είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και πρώην Γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων