Το διαζύγιο Αχτσιόγλου, οι συσχετισμοί στη Βουλή και το παρασκήνιο για νέα Κ.Ο.

Το διαζύγιο Αχτσιόγλου, οι συσχετισμοί στη Βουλή και το παρασκήνιο για νέα Κ.Ο.

Το χρονικό ενός ακόμη προαναγγελθέντος «διαζυγίου», υπό τη μορφή, όμως, μιας μαζικής αποχώρησης βουλευτών και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, όταν η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι δεν ανήκει πλέον στο Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. 

Δύο πρόσωπα, που αναμένεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο και την επόμενη ημέρα, οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, ενημέρωσαν λίγο μετά τις 10 το πρωί τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για την απόφαση 9 βουλευτών να ανεξαρτητοποιηθούν. Επρόκειτο για τους: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Η αποχώρησή τους συνοδεύτηκε από ένα κείμενο καταγγελίας του Στέφανου Κασσελάκη, στο οποίο έκαναν λόγο για διαλυτική κρίση του κόμματος και κατηγορούσαν τον νέο πρόεδρο και την ηγετική του ομάδα ότι αρνούνται να αναγνωρίσουν το πολιτικό πρόβλημα του χώρου, επιλέγοντας να δημιουργήσουν έναν εσωτερικό εχθρό και να μιλήσουν με έναν «απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα». 

Η ομαδική αποχώρηση των 9 βουλευτών έρχεται να προστεθεί στις ανεξαρτητοποιήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, ανεβάζοντας τον αριθμό των βουλευτών εκτός ΣΥΡΙΖΑ σε 11. Αριθμός ικανός για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αναμένεται να είναι και το επόμενο βήμα. Οι διεργασίες για τον σχηματισμό του νέου κόμματος είναι πυρετώδεις. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι επικεφαλής θα τεθεί ο Αλέξης Χαρίτσης, που αυτή την ώρα θεωρείται το πιο κατάλληλο πρόσωπο, καθώς δεν συγκαταλέγεται στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Με τον σχηματισμό της, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα αποκτήσει και όλα τα προνόμια των άλλων οκτώ κομμάτων, που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή, από την παραχώρηση γραφείου και μετακλητών υπαλλήλων έως την ομιλία του προέδρου της στις συζητήσεις της ολομέλειας και τη συμμετοχή της στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η χρηματοδότηση, που ΔΕΝ θα λαμβάνει, καθώς δεν πρόκειται για κόμμα, που έχει εκλεγεί. Στο κοινοβούλιο υπάρχουν δύο κόμματα, με μικρότερο αριθμό βουλευτών, η ΝΙΚΗ και η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, που αριθμούν 10 και 6 βουλευτές αντίστοιχα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει πλέον με 36 βουλευτές, μόλις 4 επιπλέον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έχει 32 έδρες. 

Οι απώλειες, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Την έξοδό του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αφήνοντας με μόλις 2 ευρωβουλευτές το κόμμα –τον Κώστα Αρβανίτη και την Έλενα Κουντουρά- καθώς είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των Πέτρου Κόκκαλη και Στέλιου Κούλογλου.

Την αποχώρηση των 9 βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου ακολούθησε και η αποχώρηση δεκάδων στελεχών, μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε προηγηθεί χθες το βράδυ η αποχώρηση του τομέα Δικαιωμάτων. 

Τα τελευταία 24ωρα εξελίχθηκε ένα πυρετώδες παρασκήνιο, με τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου να συνεδριάζουν επί ώρες, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Επιταχυντής για την οριστικοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων, φαίνεται ότι ήταν ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συγκάλεσε αιφνιδίως για σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Μια συνεδρίαση στην οποία οι «6+6» έπρεπε να αποφασίσουν αν θα δώσουν το παρών, δίνοντας παράταση και στην παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι.

Οι εξελίξεις «πρόλαβαν» το νέο πολιτικό κέντρο, που είχε πρόθεση να δημιουργήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να αφήνει αιχμές για τους λόγους της αποχώρησης και τις επιδιώξεις των στελεχών και να μιλά για «περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής».

Σε ανακοίνωση, μάλιστα, υπενθυμίζει ότι οι αποχωρήσαντες βουλευτές εξελέγησαν με λίστα, σημειώνοντας ότι «η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών». «Βάζουν το λιθαράκι τους στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έχει φτιαχτεί εδώ και χρόνια» ήταν το σχόλιο του Παύλου Πολάκη, «έφυγαν γιατί έχασαν» φέρεται να σχολίασε ο Νίκος Παππάς.

Η δεύτερη, μέσα σε λίγες ημέρες, διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί και μπαράζ αντιδράσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μία εξέλιξη που αποτελεί την κατάληξη αυτού, που η χώρα έζησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «μάθημα για όλους το πού οδηγεί η τακτική του λαϊκισμού και του μηδενισμού». Στάση αναμονής τηρεί το ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας τις εξελίξεις, χωρίς να κλείνει το «παράθυρο» διαλόγου με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Διαβάστε Περισσότερα