8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ η Μαρία Σπυράκη

Διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ η Μαρία Σπυράκη

Ξεκάθαρη απάντηση στο δημοσίευμα της FAZ, σύμφωνα με το οποίο είχε συναντήσεις με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, τονίζοντας ότι με τον Ζ. Ζάεφ είχε μία και μόνη τυχαία συνάντηση στην οποία του τόνισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον συμβιβασμό που προωθούσε ο Αλ. Τσίπρας

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η κ. Σπυράκη τόνισε: «Πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πέρα από αυτή την τυχαία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν υπήρξε δεύτερη, όπως υποστηρίζει η FAZ.

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».

«Με ρώτησε "τι θα κάνετε;" και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», επεσήμανε η κα Σπυράκη.

Ερωτηθείσα γιατί δεν έγινε γνωστή αυτή η συνάντηση, η κα Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες».

«Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς», υπογράμμισε.

Τι υποστήριζε η FAZ στο δημοσίευμά της

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, το οποίο ήρθε στο φως την Κυριακή ανήμερα του δημοψηφίσματος, η πρώτη συνάντηση μεταξύ της κ. Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Στο ρεπορτάζ της FAZ, που επικαλείται τα πρακτικά από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ στις 31 Ιανουαρίου του 2018, υποστηρίζει ότι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ ανέφεραν ότι υπάρχει σταθερή πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να βρεθεί λύση ενώ αντίθετα αν έρθει στην εξουσία θα έχει στην ατζέντα σκληρότερες πολιτικές θέσεις. 

«"Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι σημαντική η στάση που θα τηρήσουμε, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση. Είναι σημαντικό το πώς θα παίξουμε τα χαρτιά μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μη εποικοδομητικοί στα μάτια τρίτων κρατών" ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ φέρεται να συμφωνούν ωστόσο, πως το περιβάλλον είναι θετικό για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, δεδομένης της σταθερής πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα έρθει πιθανότατα η ΝΔ στην εξουσία, καθώς έχει ένα αρκετά μεγάλο προβάδισμα και σκληρότερες πολιτικές θέσεις, όπως έχουμε δει από τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

«Ο Τσίπρας δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο», επεσήμανε ο Ζ. Ζάεφ

«Όπως δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που επικαλείται η FAZ, ο κ. Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία».

Σε άλλο απόσπασμα, δε, ο Ζάεφ επικαλείται, εκ νέου, τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, πιέζοντας να υπάρξει ως προαπαιτούμενο μίας συμφωνίας η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. «Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν υπάρχει ελπίδα να στηρίξουν τη συμφωνία... (Ο Τσίπρας) δεν αναμένει στήριξη από τη Ν.Δ. καθώς διαγκωνίζεται για τις ψήφους της Βόρειας Ελλάδας με το κόμμα του Π. Καμμένου», ανέφερε η FAZ.