«Δεν τσιμπάει» στο σκηνικό έντασης που στήνει η Άγκυρα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Μέγαρο Μαξίμου

«Δεν τσιμπάει» στο σκηνικό έντασης που στήνει η Άγκυρα

Το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να συνεχίσει το «παιχνίδι» της κλιμάκωσης με την Ελλάδα ενόψει και των τουρκικών εκλογών είναι κάτι γνωστό.

Η επιλογή  αυτή  λοιπόν φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη ισχύ με τις καθημερινές  δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της χώρας μας, η πλέον πρόσφατη είναι του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, να διαδέχονται σε ένταση η μία την άλλη. 
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει σημάδια έκπληξης ακόμα και μετά την πρωτοφανή σε ένταση επίθεση Τσαβούσογλου. Η στρατηγική της ψύχραιμης και στοχευμένης αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων δεν αλλάζει παραμένοντας σταθερή από την αρχή της επικίνδυνης όξυνσης που προκαλεί η Άγκυρα. 

Η Αθήνα επιμένει στο να μην «τσιμπάει» από τα όσα αυθαίρετα και εκτός ορίων διατυπώνει η τουρκική ηγεσία και στρέφει τη συζήτηση σε συγκεκριμένα «μονοπάτια». Από τη μία ξεκαθαρίζει ότι όποτε χρειάζεται η Αθήνα θα απαντάει αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στο πεδίο. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν επιθυμεί την πόλωση αλλά το διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο. 

Καλή πληροφορημένη πηγή σημειώνει στο liberal.gr ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να μπει στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων , ρίχνοντας «νερό στο μύλο» της Τουρκίας που επιζητά περαιτέρω ένταση. Παράλληλα η Αθήνα θα συνεχίσει τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας, μια επιχείρηση που το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι έχει προσθέσει πόντους στην Αθήνα. 

Για πρώτη φορά τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Αμερική έχει βγει τόσο ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας, στοιχείο που θα πρέπει να πιστωθεί στην ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει την Πέμπτη στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να αναφερθεί στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επισήμως το θέμα της Συνόδου είναι οι τρόποι με τους οποίους οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να έρθουν πιο κοντά στη ΕΕ όμως με βάση τη χρονική συγκυρία, στην οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση μπορεί να φτάσει και στις τουρκικές προκλήσεις.