Κάποιες ενδείξεις δείχνουν ότι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Ένοχοι κρίθηκαν οι 13 κατηγορούμενοι στην πρώτη δίκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορά τις παράνομες επιδοτήσεις στη Φθιώτιδα.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της τόνισε ότι οι εκτάσεις γης δεν είχαν ποτέ μισθωθεί ούτε αξιοποιηθεί αγροτικά από τους κατηγορούμενους. Παράλληλα, επεσήμανε τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος, όπως είπε, δεν προχώρησε σε ουσιαστικούς ελέγχους παρά τις ενδείξεις για απάτη και παραποιημένα στοιχεία.
Φυσικά θύλακες παρανομίας θα εντοπισθούν σε όλη την επικράτεια, χωρίς ωστόσο να φτάσει ως το τέλος η διαλεύκανση. Και παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, τα λεφτά είναι αδύνατο να επιστραφούν. Χάνονται σε ένα δαιδαλώδες τοπίο μικρο και μεγαλοεξυπηρετήσεων, μικρών ή μεγαλύτερων ποσών, τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα των «δικαιούχων».
Συν αυτοίς υπάρχει και το πρόβλημα των μεσαζόντων, των γραφείων ΚΥΔ (Κέντρα υποβολής δηλώσεων), για τα οποία έχει καταγγελθεί όργιο παρακρατήσεων. Για επιδοτήσεις π.χ. ως 5.000 ευρώ η προμήθεια που έπαιρναν από τον δικαιούχο ή τον «δικαιούχο» έφτανε το 60% της επιδότησης. Για ποσά 5.000 ως 15.000 η προμήθεια έφτανε το 70%! Άνω των 15.000 ευρώ η προμήθεια ανέβαινε στο 80% των χρημάτων, συν 5 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους.
Μάλιστα υπάλληλοι των ιδιωτικών ΚΥΔ συνόδευαν τον αγρότη στην τράπεζα και παραλάμβαναν επί τόπου το αναλογούν ποσοστό, χωρίς φυσικά παραστατικά. Πώς θα ζητήσει η Πολιτεία να επιστρέψει ο αγρότης το 100% της παράνομης επιδότησης, όταν το 80% το έχει παρακρατήσει δι’ ίδιον όφελος το Γραφείο εξυπηρέτησης;
Ίσως ήταν λάθος της κυβέρνησης που δεν αποδέχτηκε την προανακριτική που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε αρχή έναρξης της έρευνας από το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά η πρόταση. Ο Φάμελλος δήλωσε ότι ο Ανδρουλάκης επέλεξε συμψηφισμό προσπαθώντας να βάλει στο κάδρο «αυθαίρετα» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (πόσο «αυθαίρετα» όταν επί ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκε το μέτρο, το οποίο βασιζόταν μεν σε κοινοτική οδηγία αλλά ελήφθη χωρίς κανένα φίλτρο ελέγχου και διαφάνειας;).
Έπρεπε ο Ανδρουλάκης, είπε ο Φάμελλος, «να επιλέξει να κάνουμε όλοι μαζί μια πρόταση γιατί απέναντι στη διαφθορά πρέπει να είμαστε όλοι μαζί». Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ίσες αποστάσεις, δήλωσε: «Δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις. Κανείς από την αντιπολίτευση δεν πρέπει να τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, πρέπει να προσπαθήσουμε για να φύγει, όχι για να τη βοηθάμε».
Ουαί τοις αφελοίς. Και οι δύο εργαλειοποιούν κομματικά το θέμα χωρίς να το κατανοούν. Αναδεικνύουν ότι στις στοχεύσεις τους πρυτανεύει η πολιτική σκοπιμότητα για αντικυβερνητική στάση, έναντι της αναγκαιότητας διαλεύκανσης του σκανδάλου.
Από αυτές τις σελίδες έχουμε υποστηρίξει ότι σωστά η ΝΔ θέτει θέμα εξεταστικής από το 1998 μέχρι σήμερα. Και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό - γιατί φαίνεται άλλη έννοια δεν έχουμε, από το πως να στηρίξουμε τη ΝΔ στις κουταμάρες της.
Προφανώς η ΝΔ το κάνει με σκοπιμότητα προκειμένου να διαχυθούν οι ευθύνες της μέσα στο διαχρονικό μπάχαλο. Αλλά αυτό το μπάχαλο πρέπει να αναδειχθεί τώρα επισταμένως. Ίσως είναι η μοναδική περίπτωση να υπάρξει μια νέα αρχή ευνομίας στον αγροτικό χώρο. Και θα υπάρξει με συναίνεση, χωρίς κραυγαλέες αντιρρήσεις, εάν αναδειχθούν οι ευθύνες όλων.
Ήδη η εφημερίδα «Μανιφέστο» δημοσίευσε ότι από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας 700 πρόστιμα. Αφορούν περισσότερα από 70 προγράμματα, και με το κόστος για τη χώρα να ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία της εφημερίδας δεν υπάρχει κατηγορία επιδοτήσεων στην οποία να μην έχε επιβληθεί πρόστιμο: Από τα οπωροκηπευτικά μέχρι τις αροτραίες καλλιέργειες και από το ελαιόλαδο μέχρι το βαμβάκι.
Όσοι μεγαλώσαμε στην ύπαιθρο, ξέραμε τα τετραπλάσια του κανονικού αριθμού ζώων, κοπάδια που επιδοτούνταν. Τα τετραπλάσια σε έκταση χωράφια που δηλώνονταν (λες και ήταν τετραώροφα). Τα βρεγμένα μπαμπάκια που είχαν το βάρος… σιδήρου. Αλλά ήταν στον καιρό της ευδαιμονίας. Και κάποιοι λίγοι «μίζεροι» τα καταγγέλαμε τότε, πιστεύοντας ότι αυτά δεν αποτελούν αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική γεωργία.
Όπερ κατά καιρούς, όλη η τιμημένη αγροτιά απόλαυσε τον απαγορευμένο καρπό των παράνομων επιδοτήσεων. Και αυτό δημιούργησε επίπλαστη κοινωνική συνείδηση. Οι παράνομες επιδοτήσεις θεωρήθηκαν λαϊκό δικαίωμα. Γι’ αυτό και δεν έχει μεγάλο κόστος η ΝΔ από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κοινωνική ανοχή που απολαμβάνει λόγω του σκανδάλου θυμίζει τη λαϊκή ρήση «μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια».
ΥΓ: Στο κλίμα γενικής ενοχικότητας που δημιουργήθηκε, παράπλευρη απώλεια υπήρξε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Λάμπρος Αντωνόπουλος. Παραιτήθηκε από γραμματέας ενώ ζήτησε και την προσωρινή αναστολή της κομματικής του ιδιότητας.
Ο άνθρωπος δηλώνει ότι πήρε 15.667 ευρώ μία και μόνη χρονιά το 2020 (έχουμε 2025, δηλαδή η αποκάλυψη ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη). Τη διαδικασία ο ίδιος τη χαρακτηρίζει απολύτως νόμιμη. Αλλά μέσα στο γενικό καταγγελτικό κλίμα, αφενός τα επέστρεψε, αφετέρου καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας…