Δεν πέφτει στην παγίδα Ερντογάν η Αθήνα, η ελληνική στρατηγική στη Μαδρίτη

Δεν πέφτει στην παγίδα Ερντογάν η Αθήνα, η ελληνική στρατηγική στη Μαδρίτη

Αποφασισμένος να μην παρασυρθεί από την ανέξοδη και ακραιφνώς επικοινωνιακή τακτική του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιμένουν στελέχη της, περιμένει την κορύφωση του λεγόμενου «τουρκικού παζαριού» από τον Τούρκο Πρόεδρο με αιχμή το ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας έχοντας στο μυαλό του μία μετρημένη και ισορροπημένη τακτική. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, εκτός και αν τελικώς προκληθεί. «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα απαντήσει καταλλήλως», έλεγε στο liberal.gr συνομιλητής του πρωθυπουργού. 

Στην όλη εξίσωση δε θα πρέπει να αγνοούμε την παράμετρο «Ευρώπη», καθώς μας χωρίζουν μόνο μερικά 24ωρα από το ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα έναντι της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών. Μια κίνηση που «έσπρωξε» ακόμα πιο βαθιά την Άγκυρα στη ζώνη της απομόνωσης. 

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αποστολή έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες αναλύσεις ώστε αν χρειαστεί να τα βάλει στο τραπέζι. Σκοπός πάντως της Αθήνας δεν είναι να περπατήσει την οδό της αντιπαράθεσης, αλλά να συμβάλλει ουσιαστικά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, μέσα από την εμπέδωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως επιμένει στη δημιουργία διεθνών συμμαχιών για τη χώρα μας σε αυτή την τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν λέει να τελειώσει. Όπως όλα δείχνουν, «κλειδώνουν» τουλάχιστον δύο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου: Το πρώτο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και το δεύτερο με τον Καναδό Τζαστίν Τριντό. Όπως συμβαίνει πάντως σε τέτοια fora, οι συναντήσεις τέτοιου είδους είναι πολύ περισσότερες. 

Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός στο χθεσινό δείπνο που παρέθεσε στη Μαδρίτη ο βασιλιάς Φελίπε συζήτησε τα της Συνόδου σχετικά με τις ελληνικές θέσεις με διάφορους ηγέτες, όπως ο Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, μεταξύ άλλων.