Δ. Μαύρος (MRB): Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε φάση ρευστοποίησης - Άνοδος στα αντισυστημικά κόμματα

Δ. Μαύρος (MRB): Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε φάση ρευστοποίησης - Άνοδος στα αντισυστημικά κόμματα

Η άνοδος δύο κομμάτων, η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Κωνσταντοπούλου όπου είχε περίπου διπλασιασμό του ποσοστού της και η Φωνή Λογικής της κυρίας Λατινοπούλου που το ποσοστό της πήγε στο 4,5% από το 3,8% περίπου στις ευρωεκλογές, είναι αυτό που «κρατά» από την τελευταία δημοσκόπηση της ΜRB, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαύρος.

«Σημαίνει ότι εκεί κάτι γίνεται. Αυτά τα δύο κόμματα, παρόλο που το ένα είναι στα αριστερά του πολιτικού συστήματος και το άλλο είναι στα δεξιά του πολιτικού συστήματος, έχουν έναν κοινό παρονομαστή που είναι μια αντισυστημικότητα την οποία βγάζουν σε σχέση με τη μαμά χώρο από την οποία προέρχονται. Άρα αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ, δεν βρίσκει λύσεις. Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε φάση ρευστοποίησης» τόνισε ο κ. Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πάντως, σημείωσε ο κ. Μαύρος, παρά τις έντονες διεργασίες στην αντιπολίτευση και όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα φώτα είναι στραμμένα στο ΠΑΣΟΚ. Όσο αφορά το τι βλέπουν οι δημοσκοπήσεις εκεί, ο κ. Μαύρος, εξήγησε πως το πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς είναι δύο ειδών εκλογικές αναμετρήσεις. Η μία είναι τα δημοψηφίσματα και η δεύτερη είναι οι εσωκομματικές εκλογές.

«Γιατί δεν ξέρεις εντέλει ποιοι θα κινητοποιηθούν να πάνε να ψηφίσουν, παρόλο που έχουμε βάλει ένα σκασμό ερωτήσεις για να πιάσουμε με διάφορα πράγματα το ποιος θα πάει και αν θα πάει. (…) Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί τρία ζεύγη. Το πρώτο ζεύγος είναι Ανδρουλάκης-Δούκας ή Δούκας-Ανδρουλάκης.

Το δεύτερο ζεύγος είναι Διαμαντοπούλου-Γερουλάνος ή Γερουλάνος-Διαμαντοπούλου. Και το τρίτο ζεύγος είναι Γιαννακοπούλου-Κατρίνης ή Κατρίνης-Γιαννακοπούλου. (…) Το δεύτερο ζεύγος, η κα Διαμαντοπούλου με τον κ. Γερουλάνο είναι λίγο πιο κοντά στο πρώτο ζευγάρι από ό, τι είναι ο κ. Κατρίνης και η κυρία Γιαννακοπούλου» ανέφερε ο κ. Μαύρος.

Σε σχέση με το ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση και με το οποίο καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαύρος σημείωσε πως δεν τον αιφνιδίασε η δημοσκοπική πτώση αλλά η κατάσταση στο κόμμα.

«Δηλαδή δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μπει σε τέτοια εσωστρέφεια το συγκεκριμένο κόμμα. Και ο κόσμος δεν έχει πολυκαταλάβει γιατί ξαφνικά άρχισε να τσακώνεται ο ένας με τον άλλον, να αρχίζουν να παίζουν μεταξύ τους σαν παιδιά σχολικής περιόδου.

Εσωκομματικά στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ανομοιογένεια. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει, αρχίζοντας τώρα από τα νούμερα προς τα πίσω, είναι ότι πάει να δημιουργηθεί όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα Κασσελάκη. Και ο κύριος Κασσελάκης επίσης δίνει την εντύπωση ότι πιθανά δεν θα τον ενοχλούσε και καθόλου να έχει ένα κόμμα 8% 9%, 10% και να είναι δικό του, της δικής του νοοτροπίας σε σχέση με το να κυνηγάει τα 20άρια, να προσπαθήσει να αρχίσει από την αρχή και να δημιουργήσει ένα καινούργιο πράγμα.

Εξάλλου και με την αλλαγή του ονόματος που σκέφτεται και θέλει να τη βάλει στο τραπέζι για να αποφασιστεί το Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς, επιδιώκει αυτό το πράγμα. Το θέμα είναι ότι έχουμε βάλει πάλι το κάρο μπροστά από τα άλογα» ανέφερε ο κ. Μαύρος.

 
Σχετικά με το κυβερνών κόμμα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB σημείωσε πως ο πρωθυπουργός μετά τις ευρωεκλογές είχε πει πως το μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες ήταν ότι πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα το ήδη υπάρχον πρόγραμμα και τη στρατηγική της.

«Εμείς το μετρήσαμε αυτό το πράγμα στις τάσεις και είπαμε, τι θέλετε; Αυτό που είπε η κυβέρνηση, δηλαδή πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά το ήδη υπάρχον πρόγραμμα ή θέλετε αλλαγή στη στρατηγική; Αυτό που είπε η κυβέρνηση, δηλαδή ίδιο πρόγραμμα αλλά πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά πήρε ακριβώς όσο είναι περίπου το ποσοστό που πήρε και στις ευρωεκλογές, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο κόσμος θέλει αλλαγή στη στρατηγική.

Και αυτό δίνει την αίσθηση ο πρωθυπουργός ότι το έχει καταλάβει, διότι βλέπετε ότι τείνει να μετακινηθεί λίγο από την επιδοματική πολιτική και να περάσει σε ουσιαστικά μέτρα αρχίζοντας πχ από το Υπουργείο Παιδείας όπου κάνει 10.000 προσλήψεις» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

Διαβάστε Περισσότερα