Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για το προσφυγικό

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για το προσφυγικό

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ασκεί κριτική στην Ε.Ε και θέτει τα κράτη μέλη προ των ευθυνών τους.

Σύμφωνα με το skai.gr ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη κινείται, αλλά ευθηνή έχουν και τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική».

Ανέφερε επίσης στην συνέντευξη πως η Ε.Ε. κινήθηκε έγκαιρα. Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε πως «Μέσα σε 6 μήνες καταθέσαμε, συζητήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο και ενεκρίθη η ατζέντα για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και μέσα σε τρεις μήνες από αυτό, ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των διακινητών, την τρομερή αυτή βιομηχανία που έχει στηθεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους και τελευταία το πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση. Άρα η Ευρώπη κινείται. Τα κράτη μέλη έχουν μεγάλο μέρισμα ευθύνης που πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική».

Σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δέχεται μεγάλη πίεση μιας και αιφνιδιάστηκε όπως και η Ευρώπη. Η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού ρεύματος και προσφέρει βοήθεια κάτω από όρους αξιοπρέπειας σε όλους εκείνους που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους.

Όπως αναφέρει το skai.gr ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως παρόλο που είναι ευρωπαίος επίτροπος η καρδία του πάλλεται στους ρυθμούς της Ελλάδας και θα δράσει έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή της.  

Ο Έλληνας ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως δεν γίνεται κανένα παζάρι με την Τουρκία, ότι χρειάζεται χρήματα για να σταματήσουν οι ροές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση του προσφυγικού και τονίζει πως αν Τουρκία δεν γίνει μέρος της προσπάθειας της Ευρώπης η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Ο κ. Αβραμόπουλος πιστεύει πως η Ελλάδα δεν άργησε να ανταποκριθεί δεδομένου ότι αυτή την στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες δηλαδή την διαχείριση της  οικονομικής κρίσης και κανένας δεν περίμενε πως το καλοκαίρια θα έφταναν τόσοι πρόσφυγες.

 Πρόσθεσε πως η Ευρώπη γερνάει και θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες και για αυτόν το λόγο σύντομα θα κατατεθεί σχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευσή.

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως δεν έχει κανένα ρόλο στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας και είπε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Ελλάδα θέλει περισσότερη αλληλεγγύη και εθνική συνεννόηση. Στην αν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας δήλωσε «Δεν συνταξιοδοτήθηκα επειδή πήγα στην Ε.Ε.», προσθέτοντας παράλληλα ότι «Είμαι Έλληνας πολιτικός και σκέφτομαι την πατρίδα μου».