8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Ομολογία Α. Χαρίτση: Δεν θα ψηφίσουν οι ομογενείς αν οι εθνικές εκλογές γίνουν νωρίτερα

Ομολογία Α. Χαρίτση: Δεν θα ψηφίσουν οι ομογενείς αν οι εθνικές εκλογές γίνουν νωρίτερα

Δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς από... Οκτώβριο βλέπει ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, καθώς όπως υποστήριξε μόνο τότε θα προλάβει, πιθανότατα, η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό στις 26 Μαΐου μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αναμένει το πόρισμα της σχετικής επιτροπής αναφορικά με την ψήφο των ομογενών και θα ακολουθήσει σύντομα η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. «Αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο θα προλάβουμε, το πιθανότερο», είπε προσθέτοντας πως για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί με τη ΝΔ στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση ότι οι ομογενείς θα εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας και ότι η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου θα γίνει στην επόμενη Βουλή.

Επίσης έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τις ευρωεκλογές να γίνονται με λίστα τονίζοντας ότι θα γίνουν με σταυρό μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της ιθαγένειας υποστηρίζοντας  ότι «α στοιχεία για όλη τη χώρα θα τα δώσουμε στη Βουλή τις επόμενες μέρες» σημειώνοντας πάντως πως «υπάρχει αύξηση 30%. 

Για το «σπάσιμο» των μεγάλων δήμων, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη, ενώ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα συγκροτηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και «θα δει πού υπάρχουν δυσλειτουργίες για να αντιμετωπιστούν».

Η αρχική μορφή της τροπολογίας (χωρίς τον δήμο Σάμου), που είχε διαρρεύσει στον Τύπο, προβλέπει το «σπάσιμο» των δήμων: α) Κέρκυρας, σε Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Κασσιόπη, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα και σε Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη, β) Κεφαλλονιάς, σε Αργοστιολίου με έδρα το Αργοστόλι, Ληξουρίου με έδρα το Ληξούρι και Σάμης, με έδρα τη Σάμη, γ) Λέσβου, σε Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη και Δυτικής Λέσβου με έδρα την Καλλονή και δ) Βελβεντού - Σερβίων, στους δήμους Βελβεντού και Σερβίων, με έδρες τις ομώνυμες πόλεις.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η τροπολογία προβλέπει επίσης τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αντικείμενο την επανεξέταση των διοικητικών ορίων και άλλων δήμων και την υποβολή σχετικής εισήγησης μετά από δύο έτη στον υπουργό Εσωτερικών.