Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, για την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου με μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη και χωρίς καμία αρνητική ψήφο.
Υπέρ της κύρωσης του Μνημονίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Σπαρτιάτες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση μαζί με Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης χαρακτήρισε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αίγυπτο «μια ακόμα απόδειξη της εξαιρετικής σχέσης που έχει η Ελλάδα με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου». Όπως είπε, «οι σχέσεις μας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο ήδη από το 2020, όταν τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε υπογράψει τη Συμφωνία για την ΑΟΖ που αποτελεί μια διπλωματική και ουσιαστική επιτυχία στο πεδίο αυτό. Στη συνέχεια της σχέσης αυτής αποτέλεσε η σημερινή Συμφωνία μεταξύ δύο ιστορικών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου».
Σύμφωνα με τον κ. Δαβάκη, βασικοί στόχοι αυτού του Μνημονίου, είναι:
- Διασφάλιση της ασφάλειας των αεροπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών στην περιοχή,
- η σύσφιξη των δεσμών με την Αίγυπτο,
- η ενίσχυση των προσπαθειών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος , τόσο με τεχνικά μέσα όσο και με την ύπαρξη συνδέσμου του Πολεμικού Ναυτικού στο ενιαίο κέντρο συντονισμού διάσωσης του Πειραιά,
- αναγνώριση της πάγιας θέσης της Ελλάδος, αναφορικά με την ταύτιση της ελληνικής περιοχής ευθύνης για παροχή υπηρεσιών ναυτικής έρευνας και διάσωσης με την αντίστοιχη αεροναυτική περιοχή.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο Μνημόνιο ενισχύει, ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, δημιουργεί μία ευοίωνη προοπτική άσκησης εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή, μιας πολιτικής που με συνέχεια και συνέπεια έχει καθοριστεί και έχει ασκηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ», επεσήμανε ο κ. Δαβάκης.
Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε σύντομη παρέμβασή της υπογράμμισε ότι «η υπόθεση της έρευνας και διάσωσης έχει απασχολήσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος πάρα πολλά χρόνια».
«Τα θέματα έρευνας και διάσωσης έχουν βασικά ανθρωπιστικό στόχο πλην όμως οι περιοχές που ασκούνται είναι περιοχές ενίοτε αμφισβητούμενες. Αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνήσει και είναι καλό ότι στέλνουμε το μήνυμα μας προς την Αιγυπτιακή Βουλή ότι σύσσωμη η ελληνική Βουλή συμφωνεί. Οι σχέσεις μας αυτό τον καιρό με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικές και είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να τις ενισχύσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.
Υπέρ του Μνημονίου τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ευάγγελος Αποστολάκης. Όπως είπε, «ουσιαστικά οριοθετείται και προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα συνεννοούμαστε με την Αίγυπτο στα θέματα έρευνας και διάσωσης η οποία συμφωνεί και αποδέχεται την αρμοδιότητα της Ελλάδας».
Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Καββαδάς έκανε λόγο για στρατηγικής σημασίας Συμφωνία που ενισχύει το ρόλο της Ελλάδος στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης και κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών της στον θαλάσσιο χώρο.
Κυρώθηκε η τεχνική διευθέτηση για ασκήσεις ΝΑΤΟ το 2017
Από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, υπερψηφίστηκε, επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, για την «Κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Στρατηγείου Συμμαχικής Διοίκησης Μικτής Δύναμης Νάπολης αναφορικά με την Παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους για την Εκτέλεση της Άσκησης «NOBLE JUMP 2017».
Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, πρόκειται για τυπική διαδικασία κύρωσης για παροχή υποστήριξης της χώρα μας σε άσκηση του ΝΑΤΟ το 2017.
Υπέρ της κύρωσης ψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.ΛΥ, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.