Βέμπερ: Λάθος της ΕΕ να μη χρηματοδοτεί την κατασκευή φραχτών
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
Μεταναστευτικό

Βέμπερ: Λάθος της ΕΕ να μη χρηματοδοτεί την κατασκευή φραχτών

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λάθος να αρνείται τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία φραχτών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, εξέφρασε ο Γερμανός πολιτικός και επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera. Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομικής φύσεως.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομικής φύσεως, συμμερίζομαι την άποψη του προέδρου Μισέλ, πρόκειται για πολιτικό θέμα και, για τον λόγο αυτό, θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι τα άλλα κόμματα, όπως οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι, θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο φτιάχνουν φράγματα σε εθνικό επίπεδο, αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζουν κατά. Δεν τη θεωρώ μια σοβαρή στάση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη. «Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης των άλλων χωρών της ΕΕ προς την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε να διεξαχθεί, αυτή την εβδομάδα, ειδική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βέμπερ.

Παράλληλα, τόνισε ότι το όλο σχέδιο για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που παρουσίασε, τον Φεβρουάριο, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι καλό, αλλά έχουμε καθυστερήσει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε» διότι «όταν έχουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, και η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το όλο φαινόμενο με σοβαρό τρόπο, οι άλλες χώρες -όπως η Γερμανία και η Γαλλία- πρέπει να βοηθήσουν».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζητά «να γίνει μια προσπάθεια, σε ό,τι αφορά τη βόρειο Αφρική, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιήθηκε με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Τουρκία, για το οποίο η ΕΕ διέθεσε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ».