Το βελγικό δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει αν συνεχιστεί η προφυλάκισή της
Shutterstock
Shutterstock
Ε. Καϊλή

Το βελγικό δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει αν συνεχιστεί η προφυλάκισή της

Υπό κράτηση παραμένει, για τρίτη συνεχή νύχτα, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα άτομα εναντίον των οποίων εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές, για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο διαφθοράς «Qatar Gate» που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ε. Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και άλλα δύο άτομα βρίσκονται στη φυλακής (πληροφορίες από το Βέλγιο λένε ότι έχουν μεταφερθεί στις φυλακές Σεν Ζιλ) και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, στο σπίτι της Ε. Καϊλή,  βρέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα. Ωστόσο, τα χρήματα δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν σταλεί για «τεχνικό έλεγχο». Και καθώς οι έρευνες συνεχίζονται το συνολικό ποσό των δωροδοκιών παραμένει άγνωστο.

Επίσης, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει στις αρχές και η αδελφή της.

Καθώς το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται, οι έρευνες διευρύνονται: παρουσία της ίδιας της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου οι αρχές έκαναν φύλλο και φτερό την οικία του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής.

Επίσης, εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, επίσης με την παρουσία της Ρομπέρτα Μετσόλα όπως προβλέπει ο βελγικός νόμος, επειδή εκλέγονται στο Βέλγιο. Αναμένεται πάντως να διευρυνθεί ο κύκλος των ερευνών και σε άλλα πρόσωπα εντός του ευρωπαικού κοινοβουλίου.

Σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται τη Δευτέρα το τι θα γίνει στο Στρασβούργο όπου ξεκινά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να είναι οργισμένοι και μα ζητούν άμεσες κινήσεις.

Η ανακοίνωση της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

H πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέστειλε όλες τις αρμοδιότητες της Ε. Καϊλή

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή, που κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου, λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας των βελγικών αρχών για την υπόθεση διαφθοράς.

Επίσης, με ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, ζήτησε την καθαίρεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, οι Σοσιαλδημοκρατές, θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η Ε. Καϊλή.

Η Πέρεθ επισήμανε πως όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Ε. Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Επίσημη αντίδραση του Κατάρ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί

Επίσημη αντίδραση για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Παρασκευή, υπήρξε σήμερα από το Κατάρ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Twitter της αντιπροσωπείας της αραβικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζεται «αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη» κάθε σύνδεση του Κατάρ με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη».

Ιταλικά ΜΜΕ: Από το 2016 οι επαφές Παντσέρι με τους Καταριανούς

Ως το «κύριο σημείο αναφοράς» του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από την έρευνα των βελγικών αρχών, χαρακτηρίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή.

Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

Διαβάστε ακόμα:

Προφυλακιστέα η Ε. Καϊλή - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει