Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια το αίτημα της άρσης ασυλίας κατά των 14 βουλευτών της ΝΔ - μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, που κατέθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών και Θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.
Την απόρριψη της άρση της ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ ψήφισαν 158 βουλευτές, έναντι 36 που τάχθηκαν «υπέρ», ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν συνολικά 76 Βουλευτές. Στην ονομαστική ψηφοφορία συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές.
Η μηνυτήρια αναφορά και το εισαγγελικό αίτημα για την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ που συμμετείχαν στην σύνθεση της Ειδικής Προκαταρτικής Επιτροπής για τον πρώην Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο αφορούσε στους: Παναγή Καππάτο, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιο Βρεττάκο, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιο Ζεμπίλη, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρίας-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Νεοκλή Κρητικό, Περικλή Μαντά, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, Θωμαΐδα Οικονόμου, Σταύρο Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.
Νωρίτερα πέντε από τους 14 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν και έλαβαν τον λόγο.
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Παναγής Καππάτος σε παρέμβασή τους, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αυτή «η μηνυτήρια αναφορά αυτή αφορά την υπεράσπιση της καρδιάς της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» και «την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος και καθήκοντος του Βουλευτή που αναφέρει ρητά ότι αυτός δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιοδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
Πρόκειται, είπε, «για θεμελιώδη συνταγματική διάταξη, όχι για την προστασία των βουλευτών ως προσώπων, αλλά για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Βουλής και του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος» και σημείωσε ότι «η θέση του βουλευτή στην Εθνική Αντιπροσωπεία δεν μπορεί να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δίωξης η άσκηση ευθύνης και σίγουρα δεν μπορεί η κοινοβουλευτική διαδικασία να εκτρέπεται σε δικαστικό θρίλερ».
Τέτοιες μηνύσεις «ως απόπειρες δίωξης βουλευτών για την ψήφο και τις θέσεις τους, δεν είναι ανεκτές, ούτε ως πολιτικές χειρονομίες, ούτε ως συμβολικές κινήσεις γιατί, εάν ανοίξει μια τέτοια πόρτα, κανένας βουλευτής δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του υπό το φόβο και την απειλή ότι θα του ασκηθεί δίωξη» και μίλησε για αίτημα «θεσμικής εκτροπής». Ο κ. Καππάτος παράλληλα υπερασπίστηκε τον τρόπο που λειτούργησε η Επιτροπή και τις αποφάσεις των βουλευτών- μελών της ΝΔ.
Η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου στην παρέμβασή της είπε «δεν απολογούμαι, αλλά υπερασπίζομαι την θεσμική μου ιδιότητα και την ίδια την Δημοκρατία». Απορρίπτοντας τις κατηγορίες της μηνυτήριας αναφοράς η βουλευτής ανέφερε ότι αυτές οι ενέργειες «δεν είναι απλά νομικές υπερβολές, αλλά προσπάθεια ποινικοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Απόπειρα εκφοβισμού κάθε βουλευτή» και κατέληξε ότι «υπερασπίζομαι την ψήφο μου, υπερασπίζομαι την συνείδησή μου, υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Σας καλώ να πράξετε το ίδιο. Να προστατέψετε την τιμή της Βουλής, να προστατέψετε την Δημοκρατία»
Η βουλευτής της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη ανέφερε ότι «ζητώ να μην αρθεί η ασυλία μου, καθώς, όπως περιέγραψα και στο υπόμνημα που κατέθεσα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη Προκαταρκτική Επιτροπή είχε ως γνώμονα να έρθουν όλα στο φως, μέσω της Δικαιοσύνης».
Ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης από την δική του πλευρά ανέφερε ότι «τρέφω σεβασμό προς όλους τους συγγενείς της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών» και πρόσθεσε πως «στο δικό μου μυαλό δεν είναι υπόλογοι οι μηνυτές συγγενείς για αυτή τη νομική αμετροέπεια, αλλά οι νομικοί που υποδαύλισαν τον πόνο τους και τον μετέτρεψαν σε πολιτικό εργαλείο για τους δικούς τους σκοπούς».
Η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα είπε ότι «από την σημερινή συζήτηση του αιτήματος άρσης ασυλίας αυτό που διακυβεύεται είναι το εάν η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία θα συνεχίσει να προστατεύει το θεμέλιο της ύπαρξής της, δηλαδή την ελευθερία έκφρασης και ψήφου των Βουλευτών, το δικαίωμα των εκπροσώπων του Λαού να ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς την διαρκή απειλή ποινικής δίωξης» και απέρριψε την μήνυση που έχει κατατεθεί λέγοντας ότι «η Δημοκρατία που επικαλούμαστε διαρκώς όλοι στην Αίθουσα αυτή, δεν λειτουργεί με την λογική του φόβου, της φίμωσης, της δίωξης και της χειραγώγησης από ομάδες του δικτύου», σημειώνοντας ότι «το ηθικό φορτίο της τραγωδίας των Τεμπών, όσων πρέπει να διερευνηθούν και να γίνουν για να μην επαναληφθεί ξανά, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για την ποινικοποίηση των βουλευτικών διαδικασιών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης αντέτεινε, σε όσους εγκάλεσαν τους 14 βουλευτές της ΝΔ για την ψήφο τους, ότι «η ανεξαρτησία της ψήφου του Βουλευτή με το άρθρο 68 του Συντάγματος δεν είναι προνόμιο, αλλά εχέγγυο προστασίας του ίδιου του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος».
Επισήμανε ότι η ΝΔ είχε καταψηφίσει τις αντίστοιχες περιπτώσεις άρσης ασυλίας και το 2017 επί πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ για τα Μνημόνια, όταν είχαν κατηγορηθεί 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το 2020 επί πλειοψηφίας της ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών που είχαν κατηγορηθεί εναντίον των τότε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλο οι πολιτικές διαφωνίες και άλλο οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία βουλευτών για τις θέσεις και ψήφους τους».
Ο κ. Καιρίδης, σχολίασε ότι «εάν υποστηρίζετε ότι θα πρέπει να διωχθούν οι 14 βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με την λογική θα πρέπει να διωχθούν και οι 157 βουλευτές της ΝΔ για εσχάτη προδοσία προκειμένου να αντιληφθούμε την πόρτα του φρενοκομείου που κάποιοι εδώ θέλουν να ανοίξουμε, εδώ στην εθνική μας αντιπροσωπεία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ παρατήρησε ότι «δυστυχώς η Αντιπολίτευση κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο… κατηγορεί την Κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος και εάν αυτές οδηγούσαν σε κατηγορίες εσχάτης προδοσίας δεν θα είχε απομείνει τίποτα όρθιο από την πολιτική μας ζωή και αυτό ειδικά να το σκεφτούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που λένε ότι εκφράζουν τον ορθό λόγο, την μετριοπάθεια και την ευπρέπεια».
Ο κ. Καιρίδης, κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που ψήφισε «παρών» να προσέχει σ' αυτή την προσπάθεια που κάνει να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες κινούμενο «μεταξύ της σοβαρότητας και της φαιδρότητας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι «στην Τουρκία οι βουλευτές διώκονται για τις απόψεις τους» και όσοι τα υποστηρίζουν αυτά «θέλουν μια Ελλάδα αλα τούρκα…»